BuzzerBeater Forums

BB Poland > Pytania i odpowiedzi vol 3

Pytania i odpowiedzi vol 3 (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
64323.777 in reply to 64323.776
Date: 3/22/2009 5:21:20 PM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
1.Specjalność rzecznika daje kilka procent przewagi nad rywalem w zależności od tego czy mecz grasz u siebie czy na wyjeździe.Zaangażowanie tłumu pomaga u siebie,popularność na wyjeździe.A tu masz cytat z reguł:

Zaangażowanie tłumu: Twój zespół doświadczy nieco większej Przewagi Własnego Parkietu w meczach, w których będzie gospodarzem.
Popularność: Kiedy Twój zespół gra na wyjeździe, rywale będą mieli nieco zmniejszony poziom Przewagi Własnego Parkietu.

2.Rywal w podglądzie drużyny to jest taka drużyna co do wyników z którą bardzo zależy kibicom.Jeśli z nimi będziesz wygrywał masz szansę na większą frekwencję na meczach niż odwrotnie.
3.Jeśli dopiero zaczynasz to nie szarp się na rzecznika 5,bo on sporo pensji będzie ci kasował.Myślę że w twoim przypadku nawet 3 będzie ok.Ale jak masz trochę kasy to możesz walczyć z 4

This Post:
00
64323.778 in reply to 64323.777
Date: 3/22/2009 6:11:40 PM
Overall Posts Rated:
00
Dzieki Mr. za wyjaśnienie :)

This Post:
00
64323.779 in reply to 64323.778
Date: 3/25/2009 4:03:20 AM
Overall Posts Rated:
2222
Lubię co pewien czas poruszyć temat w tym wątku. Zdarzały się ciekawy dyskusje o tempie gry i inne. Tym razem chciałbym Was spytać:

"Na kiego diabła PG ma być specjalistą od penetracji?"

Wiadomo, że każdy powinien penetrować. To z założenia dobre i właściwe. Ale całkiem poważnie:

Według moich obserwacji w BB są trzy rodzaje akcji ofensywnych:
- zawodnik wchodzi pod kosz i rzuca
- zawodnik rzuca z wymuszonej pozycji
- zawodnik dostaje podanie i rzuca
Inne sytuacje myślę że można podpisać pod któreś z tych trzech.
Dalej, nie mam pewności ale domyślam się że rzuty z wymuszonych pozycji są trudne (mniejsza celność, mniejsze prawdopodobieństwo trafienia etc.). Natomiast rzuty po podaniu od partnera są łatwiejsze. Nie wiem czy wysokość cechy podania odpowiedzialnej za owe asysty wpływa na ilość podań czy na "bonus do rzutu".

Kolejna kwestia to taka że zawodnicy lubią robić to co potrafią najlepiej. Czyli jeśli mamy zawodnika dobrze wchodzącego pod kosz, a kiepsko rzucającego z dystansu, to w każdym meczu będzie on preferował owe penetracje. Dalej jeśli mamy zawodnika typowo defensywnego, to będzie on mało oddawał rzutów. Nawet jeśli formacja będzie niby pod niego (C pod LI). I dalej, jeśli PG potrafi doskonale wchodzić pod kosz to... będzie wchodził pod kosz, a nie podawał. Analogicznie z rzutami. Jesli PG będzie miał najwyższe JS i JR to raczej będzie koncentrował się na rzucaniu, a nie na podawaniu.

Czy tak powinno być?
Dlaczego PG ma samemu zdobywać punkty, a nie podawać? Czy nie jest cenniejsze (zwłaszcza dla drużyn koncentrujących się na rzutach z pod kosza) jeśli PG nie będzie nic rzucał, ale dzięki doskonałemu opanowaniu podań i kozłowania zanotuje milion asyst? Wszak pamiętajmy że rzut po asyście jest chyba łatwiejszy niż wejście pod kosz/rzut wymuszony. Więc jeśli będziemy mieli PG z "legendarnym" wejściem pod kosz i PF z legendarnym rzutem z bliska, to teoretycznie ten drugi otrzymując podanie od PG powinien łatwiej zdobyć punkty.

Tak ogólnie moje pytanie powinno brzmieć:
Czemu nie wychowywać PG potrafiących bronić, kozłować i doskonale podawać, ale nie potrafiących samemu zdobywać punktów? (oczywiście bez skrajności, ale mówimy o mocno dominujących cechach). Z chęcią bym poeksperymentował z takim treningiem, ale niestety wszyscy moi młodzi około PG są w cichym zainteresowaniu kadry, więc nie chcę zniszczyć ich (mało prawdopodobnej, ale zawsze) kariery. Dlatego pytam Was o doświadczenie, spostrzeżenia itd.

Mariusz

P.S. Wiem że w prawdziwej koszykówce gra na podsłonie to dla PG podstawa. Jasne. Ale w BB nie ma tak że w ramach umiejętności gry jeden na jeden zawodnik wykonuje akcje uwolnienia się na podsłonie, wejścia pod kosz i podania do wolnego zawodnika. Taka akcja zawiera się w "X podaje do Y".

From: Big Z

This Post:
00
64323.780 in reply to 64323.779
Date: 3/25/2009 4:25:08 AM
Overall Posts Rated:
6363
Można czasem zobaczyć na TLu graczy trenowanych według Twoich zaleceń i czasem nawet sporo kosztują, choć oceny pomeczowe mają zazwyczaj marne.

W swojej analizie zapomniałeś o jednej sprawie. Poziom rzutów Twojego PG wpływa na ogólny poziom rzutów z dystansu całego Twojego zespołu. Czyli jak PG nie umie rzucać z dystansu, to automatycznie inni Twoi gracze obwodowi będą mieli gorszą skuteczność.

Co do penetracji, to trenuję ją bardzo rzadko, ot tak żeby gracze mieli ją na przynajmniej na porządnym poziomie...

I na koniec. Z moich obserwacji wynika, że gra preferuje multiskilowych graczy, dlatego byłbym ostrożny z zaniedbywaniem PG w rzutach i wchodzeniu pod kosz.

Last edited by Big Z at 3/25/2009 4:26:22 AM

This Post:
00
64323.781 in reply to 64323.780
Date: 3/25/2009 6:06:08 AM
Overall Posts Rated:
99
Poziom rzutów Twojego PG wpływa na ogólny poziom rzutów z dystansu całego Twojego zespołu. Czyli jak PG nie umie rzucać z dystansu, to automatycznie inni Twoi gracze obwodowi będą mieli gorszą skuteczność.

Z całym szacunkiem, ale: CO? Ja rozumiem, że wpływa na poziom oceny pomeczowej, ale na skuteczność innych zawodników? To byłby dopiero babol twórców tej gry.

This Post:
00
64323.782 in reply to 64323.781
Date: 3/25/2009 6:23:14 AM
The French Bulldog's
II.4
Overall Posts Rated:
11501150
Second Team:
The French Bulldogs II

Z całym szacunkiem, ale: CO? Ja rozumiem, że wpływa na poziom oceny pomeczowej, ale na skuteczność innych zawodników? To byłby dopiero babol twórców tej gry.

"To, czy rzut z dystansu wpadnie, jest kombinacją indywidualnej i zespołowej oceny rzutów z dystansu oraz indywidualnej i drużynowej obrony na dystansie drużyny przeciwnej. Jeśli świetny gracz jest jedynym mogącym zdobyć punkty dla słabej drużyny, będzie ściągał na siebie więcej obrońców, przez co spadnie jego skuteczność rzutów."

Z całym szacunkiem ale wystarczy przeczytać dokładnie reguły gry i będzie wiadomo, że nie jest to żaden "babol" tylko całkiem dobre urealnienie silnika gry.

Last edited by tomek de Mello_ELIT at 3/25/2009 6:24:04 AM

This Post:
00
64323.783 in reply to 64323.782
Date: 3/25/2009 9:29:44 AM
Overall Posts Rated:
99

Z całym szacunkiem ale wystarczy przeczytać dokładnie reguły gry i będzie wiadomo, że nie jest to żaden "babol" tylko całkiem dobre urealnienie silnika gry.

Za takiego babola, to mi się żaden szacunek nie należy :)
Hmm, to jednak ma sens. Muszę chyba ograniczyć BB w pracy, bo nie służy to ani pracy, ani graniu w BB :)

From: Juniorro

This Post:
00
64323.784 in reply to 64323.780
Date: 3/25/2009 10:58:45 AM
Overall Posts Rated:
2222
Po pierwsze - dzięki za odpowiedź i wskazanie istotnej kwestii.

Dalej - nie będę się spierał. Istotnie słabsze rzuty PG mogą mieć wpływ na skuteczność rzutów innych. Kluczowe pytanie: o ile? Myślę że jest to wyrażane w ocenie pomeczowej. Nie sądzę aby twórcy gry mnożyli byty i dodawali jeszcze raz współczynnik rzutu dla całej formacji jak to już jest wskazane. Myślę więc (i obserwuję) że nie jest to wpływ bardzo duży. Zwłaszcza wobec raczej nie ujawnianego "bonusu" wynikającego z rzutów po asyście.

Całość ta jednak przestaje mieć znaczenie kiedy wrócimy do sedna sprawy - penetracji. Myślę o PG mającym podania na poziomie najwyższym. Przyzwoite rzuty i kiepskie wejścia pod kosz. A jak wiadomo wejścia pod kosz nie są liczone do rzutów z dystansu (zespołu). Czemu taki PG (bez wejść pod kosz) nie ma być lepszy? Nie będzie wykonywał owej akcji (penetracji) ale częściej podawał. Co według mechaniki gry powinno wzmocnić zespół.

P.S. Jeśli się nie mylę to w kadrze preferowani są PG mające rzuty na takim samym poziomie co podania. Nie proponuje nagle PG w ogole bez rzutów. Ale powiedzmy takich z podaniami ok. 4 poziomów wyżej niz rzut z wyskoku. I znacznie niższym DV.

Last edited by Juniorro at 3/25/2009 11:00:29 AM

This Post:
00
64323.785 in reply to 64323.784
Date: 3/25/2009 11:26:05 AM
Overall Posts Rated:
88
P.S. Jeśli się nie mylę to w kadrze preferowani są PG mające rzuty na takim samym poziomie co podania. Nie proponuje nagle PG w ogole bez rzutów. Ale powiedzmy takich z podaniami ok. 4 poziomów wyżej niz rzut z wyskoku. I znacznie niższym DV.

Cóż w kadrze preferowani są PG z dużo lepszym rzutem od podań, a także z lepszą od podań defensywą. Wynika to z prostego rozpisania gry przeciwników, zazwyczaj najwięcej pkt rzucają PG i SG stąd na tych pozycjach muszą grać gracze z defensywą, oczywiście tak patrząc SF jest kluczowy przy obwodzie, bo miewa więcej "luzu" oczywiście mówimy tu o drużynach które zaczynał w 3 no czasami w 2 sezonie, bo te które grają od początku mają na każdej pozycji graczy, których samymi podaniami nie pokonamy.

Co do penetracji to myślę, że trochę pomijasz fakt, że jest on trenowany razem z kozłowaniem (From BBCharles, "Driving and handling are very, very similar skills, and training either one will now also result in about 80% of training on the other." (78242.2)) co w praktyce sprowadza się do tego, że każdy PG w kadrze, albo w polu zainteresowań kadry ma wysoką penetrację pomimo, że zazwyczaj właściciel jej nie trenuje. Tak więc SJ ma 14, BG 11 a AM 12, do tego Bumbul który też ma wysokie HN ma DV na poziomie 13. Czyli reasumując nie da się zrobić PG z HN i PS bez DV, bo DV czy tego chcemy czy nie:) będzie się trenować przy okazji.

From: indesit
This Post:
00
64323.786 in reply to 64323.785
Date: 3/25/2009 11:45:22 AM
indesit tarchomin
III.15
Overall Posts Rated:
88
a nie jest tak zeby dobrze podac musi wypracowac pozycje do podania (np sciagnac czyjegos obronce) do tego potrzebne jest mu wejscie pod kosz i kozlowanie. wydaje mi sie ze samymi podaniami pg nic nie zrobi. bedzie lepiej podawal z autu ? :]

This Post:
00
64323.787 in reply to 64323.785
Date: 3/25/2009 11:47:36 AM
Overall Posts Rated:
2222
Z tego może wynikać konkluzja że najlepsi kandydaci do kadry (roboczo nazwijmy: najlepsi zawodnicy) to ci PG którzy mają po drafcie DV na poziomie okropnym. Czy tak?

Advertisement