BuzzerBeater Forums

BB Srbija > Kosarka, analiza, taktika i diskusija

Kosarka, analiza, taktika i diskusija (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
235782.778 in reply to 235782.776
Date: 3/12/2014 4:12:57 PM
Overall Posts Rated:
99
Znaci u prevodu da kazem i ja da sam za Partizan ali onaj kome predsednici nisu recimo Djuric i Karadzic, sa njima to nije isti klub?

Odlicno ako si zavrsio prava, onda znas da su pojam pravnog lica kroz razne teorije dali mnogo uceniji ljudi od tebe i mene i da to nema veze sa Covicem. Takodje onda znas i da se drzava drzi zakona (kao sto se ne drzi) da bi mnogi klubovi bili na korak od stecaja ukljucujuci i KK Partizan. Crvenoj Zvezdi je racun bio blokiran tako sto su menice pustili privatni poverioci, a mogla je i drzava, kao sto moze i Partizanu.

Moram da kazem da sam od nekoga ko je zavrsio prava ocekivao bilo kakav ozbiljan argument a ne samo za/protiv i zalazem se, a nista "sta" i "kako". Taj argument "nisam za Zvezdu kojoj je predsednik Covic" ce jos smesnije izgledati u trenutku kada se zavrsi postupak reorganizacije i kada i formalno pravno Zvezda bude poslovala sa svojim PIB a predsednik i dalje bude bio Covic (nemoj da mislis da sam njegov simpatizer, naprotiv).

This Post:
11
235782.779 in reply to 235782.773
Date: 3/12/2014 7:18:27 PM
ALE I NEMANI
II.2
Overall Posts Rated:
432432
Ono sto je meni kao deliji bitno je da svi trofeji koje ovaj klub osvoji idu u riznicu Crvene Zvezde i dokle god je taj grb tu na dresu,ja cu navijati za taj klub!.

Svi trofeji koje ova zvezda bude osvojila, nikako ne mogu da idu u tu riznicu, već samo u riznicu FMP-a.
Samo naši sportski komentatori i "novinari" mogu da lupetaju drugačije.

This Post:
11
235782.780 in reply to 235782.774
Date: 3/12/2014 7:27:27 PM
ALE I NEMANI
II.2
Overall Posts Rated:
432432
Praksa stoji ovako, ako te ja odvedem (hipoteticki) u prodavnicu sportske opreme, ti ces prepoznati Zvezdin dres (ako bar malo pratis sport naravno), ako te odvedem na neku utakmicu, ne kazem ti unapred koju, prepoznaces u nekom trenutku da je rec o Zvezdinoj utakmici. E sada ako ti sada ovde napisem 10 ili cak i manje PIB brojeva, da li ces ti znati koji je od KK Crvene Zvezde ili KK Crvene Zvezde Telekom ili mozda Partizana?

Kakva budalaština!
Svako veruje u ono šta mu odgovara i teško da će bilo ko, nekom napaljenom navijaču, promeniti mišljenje.

This Post:
11
235782.781 in reply to 235782.774
Date: 3/13/2014 2:20:19 AM
I B S
III.3
Overall Posts Rated:
166166
Upravo se za taj pojam pravnog lica hvataju oni koji kazu da "ova" Zvezda nije "ona" Zvezda i eto, ja ih pozivam da na teorijskom nivou raspravljamo sta je to pravno lice.

definiciju pravnog lica mozete da nadjete na sajtu narodne banke srbije:
"pravna lica obuhvataju privredna društva, Narodnu banku Srbije, banke i
druge finansijske institucije nad kojima, saglasno zakonu, nadzor vrši Narodna banka
Srbije, društva za osiguranje, davaoce finansijskog lizinga, penzijske fondove i
društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, investicione fondove i
društva za upravljanje investicionim fondovima, berze i brokersko - dilerska društva,
faktoring društva, zadruge, ustanove koje obavljaju delatnost radi sticanja dobiti,
pravna lica koja u skladu sa posebnim propisima primenjuju odredbe ovog zakona,
kao i druga pravna lica utvrđena ovim zakonom;"
Sto se tice "Ugovora o fransizi", u ovom tekstu koji je izazvao s razlogom polemiku (ali zbog nacina na koji je napisan) je sve lepo objasnjeno, medjutim kod nas se u praksi nikada nije koristio za sportske klubove vec za turisticke agencije, restorane, hotele i prodajne markete itd.. Sada, nisam upoznat da li su pojam fransizinga isti u smislu NBA timova i u smislu prava koje se primenjuje na ovakve ugovore.

komsinica je, jos uvek, vlasnistvo svih gradjana srbije tako da nema osnova da bude deo fransize, a i ako jeste, u ovom slucaju, usla je u fransizu sa fmp-om, jer niko "ko ima pare" nije lud da bude "donji" u fransizi sa nekim ko je u dugovima do guse!!! osim, naravno u ovom slucaju, u kojem, ponavljam, fransiza pravno nije moguca, a subjekt koji je u bankrotu ima daleko veci sportski uticaj od finansijski zdravog subjekta... elem, ovo je cist slucaj italijanskih klubova koji prakticno i nemaju svoja imena nego talasaju kako se menjaju sponzori i to je, u kosarci u evropi, najblize fransizingu nba timova, samo ne znam da li je to kod nas pravno moguce jer se radi o vlasnistvu svih gradjana srbije!
fransiza nije dres i grb, vec udruzenje privrednih subjekata koji se "plase" da sami nastupaju, ili se takvim nacinom udruzivanja ogradjuju od monopola jer ako su deo iste fransize ne moraju da raspisuju tendere nego se direktno obracaju svom "saborcu".
Sto se tice samog teksta, ne znam ko je autor istog ali je vrlo ostrascen

rekao sam vec, mislim da je r domanovic :D
Vladan Tegeltija je takodje vrlo ostrascen, ali licno mislim da to javno "bockanje" Zvezde zapravo i nema veze sa Zvezdom vec sa Covicem.

ne poznajem coveka, cak i ne gledam bas svaku emisiju, ali kada su ovi preuzeli kk crvena zvezda diva beograd telekom, nako tri meseca, mozda, dugovi su prepolovljeni, dovedeni igraci za euroleague... magija cista, e tada je tegi predlozio da, ako je sve tako kako vidimo, zasto ta ekipa rukovodilaca ne preuzme srbiju, bar da nas postavi na zdrave noge...
I na kraju, kada bismo se doslovce drzali zakona, mnogim sportskim klubovima bi racun bio blokiran zbog dugovanja poreza, a samim tim bi bili korak blize stecaju, medjutim drzava se tu ne drzi zakona a mnogi legalisti u drzavi se nikada nisu pozivali na to...

i na kraju da ova zemlja ima i "d" od drzave ne bismo cekali cetvrt veka da izadjemo iz SFRJ, svi su nas ostavili, zahvaljujuci c gori smo postali nezavisni, zahvaljujuci albancima cemo konacno dobiti granice (neophodne za postojanje nezavisne drzave!), mozda i vise od pola gradjana prezire sve tekovine SFRJ, a u partizan i rivalku se kunu skoro svi, pa dokle vise?!!
p.s. izkreno, nemam nista protiv SFRJ, naprotiv, mislim da je to bila savrsena zemlja cak i za ovo vreme, ali "samo se budala saplice na kamenje koje ostavi iza sebe"!

This Post:
00
235782.782 in reply to 235782.774
Date: 3/13/2014 2:34:07 AM
I B S
III.3
Overall Posts Rated:
166166

Teorija je malo komplikovana za one koji nisu studirali prava ali cu tu samo reci da postoji vise teorija o tome sta je pravno lice. Da ne pisem mnogo o tome ovde, ako te budu zanimale mozemo na PP.

Upravo se za taj pojam pravnog lica hvataju oni koji kazu da "ova" Zvezda nije "ona" Zvezda i eto, ja ih pozivam da na teorijskom nivou raspravljamo sta je to pravno lice.

Sto se tice "Ugovora o fransizi", u ovom tekstu koji je izazvao s razlogom polemiku (ali zbog nacina na koji je napisan) je sve lepo objasnjeno, medjutim kod nas se u praksi nikada nije koristio za sportske klubove vec za turisticke agencije, restorane, hotele i prodajne markete itd.. Sada, nisam upoznat da li su pojam fransizinga isti u smislu NBA timova i u smislu prava koje se primenjuje na ovakve ugovore.

inace fransiza, po definiciji oznacava ugovor, zbog toga sam boldirao ovo...
a mislim da ju je najlakse objasniti na primeru nasih fabrika u SFRJ. svaka fabrika je imala vise sektora, upravljacki, proizvodno, odrzavanje, bezbednost itd. e u sistemu u koji zelimo da se uklopimo "po sto po to" to tako ne moze, kazu to ne funkcionise, i onda fabrika koja proizvodi, plasticne kese na primer, za nocno cuvanje uzima agenciju koja se bavi time, za transport proizvoda angazuje nekog prevoznika, za promenu sijalice u kancelariji potpisuje ugovor sa ovlascenim promenjivacem sijalice... e kada se svi oni udruze, a i dalje mogu da posluju samostalno, oni su u fransizi, a nosilac fransize je onaj koji nudi najvise... na primer pravnu zatitu, knjigividstvene usluge i slicno i onda lemi koji menja sijalice ne mora da misli o tim "za'ebanim" stvarima nego samo menja sijalice.

This Post:
00
235782.783 in reply to 235782.782
Date: 3/13/2014 7:48:38 AM
Overall Posts Rated:
99
Nije ti ono definicija pravnog lica, tu je samo nabrojano sta sve moze da bude pravno lice.

Dalje, u fransizi se ne radi samo o tome ko ima a ko nema pare. Postoji mogucnost da primalac fransize ima i vise novca od davaoca fransize ali mu "marka", naziv, zig daju bolju startnu poziciju na trzistu. Npr imam ortaka koji je imao dosta kesa ali je uzeo fransizu od jedne renomirane turistice agencije na nasim prostorima da bi imao bolju startnu poziciju (Jer sve te velike turisticke agencije vec imaju ugovorene aranzmane sa turistickim destinacijama i on bi tesko mogao da brzo dodje do saradnje sa njima) .

Sto se tice tendera i tih stvari, stvar je samog ugovora da li ce primalac fransize morati da kupuje odredjene proizvode ili repromaterijale od davaoca fransize ili moze i od treceg lica.

Rekao sam "Ugovor o fransizingu" jer je to najtacniji termin, tako se oznacava i u nasoj literaturi.

Imas pogresno shvatanje fransize, nema to veze sa fabrikama u bivsoj drzavi. Najlakse ces shvatiti ako uzmes kao primer bivsi hotel Interkontinental. On je radio po sistemu fransize, a kada su prestali da pruzaju usluge po standardu koji je propisao davalac fransize, oni su izgubili ono "Inter", pa je ostalo samo "Kontinental". Ili imas primere "Meka", velikog broja turistickih agencija, ne znam da li ima restorana kod nas... U sportu kod nas to nikada nije uradjeno... do sada..

Last edited by Svetislav Pesic at 3/13/2014 7:49:08 AM

Message deleted
This Post:
00
235782.785 in reply to 235782.780
Date: 3/13/2014 7:59:15 AM
Overall Posts Rated:
99
Praksa je takva kakva je. Prihvatili su je i ULEB i Evroliga. Kada neki strani klub ili igrac igraju protiv Zvezde (recimo Omar Kuk), on ce videti dres, navijace i znace da igra protiv kluba u kome je nekada igrao. Sada ti njemu dodji i reci: "Znas sta druze, nije to ta Zvezda, ova ima drugi PIB", mislim da bi te gledao belo, ne znam mozda gresim...

Last edited by Svetislav Pesic at 3/13/2014 7:59:58 AM

This Post:
22
235782.786 in reply to 235782.785
Date: 3/13/2014 8:56:27 AM
ALE I NEMANI
II.2
Overall Posts Rated:
432432
Grešiš Kari.
Da pet klošara obučeš u Zvezdine dresove i da se iza pojavi par desetina ljudi koji navijaju za njih, da li bi i njih smatrao Zvezdom?
Možeš na Fići da napišeš Ferrari, ali je to i dalje samo Fića.

This Post:
00
235782.787 in reply to 235782.783
Date: 3/13/2014 9:46:11 AM
I B S
III.3
Overall Posts Rated:
166166
Nije ti ono definicija pravnog lica, tu je samo nabrojano sta sve moze da bude pravno lice.

to sto sam naveo je objasnjenje pojma "pravno lice" u zakonu o racunovodstvu, clan 2, stav 1.

Dalje, u fransizi se ne radi samo o tome ko ima a ko nema pare.

tako je, ali sam na brzinu pisao pa nisam ulazio u detalje
"Definicija franšizinga od strane Evropske franšizne federacije:
'Franšizno poslovanje je sistem trgovanja robom, uslugama i/ili tehnologijom, koje se bazira na bliskoj i stalnoj saradnji pravno i finansijski samostalnih kompanija; vlasnika franšize i pojedinačnih korisnika franšize. Pri tome vlasnik franšize daje korisnicima pravo a u isto vrijeme i obavezu da posluju u skladu sa konceptom franšize.
Ta prava i dobaveze omogućuju korisniku franšize da koristi prepoznatljivo ime robna marke (brend) za proizvod ili uslugu, know-how, poslovne i tehnološke metode, sistem procedura i druga prava koja dolaze iz intelektualne svojine.
Vlasnik franšize korisnicima garantuje stalnu poslovnu i tehničku pomoć na način i za period koji je određen franšiznim ugovorom koji su upravo u tu svrhu sklopili vlasnik i korisnik franšize.'''
evo ga i ovde fransizni ugovor, tako da za to dugujem izvinjenje.
Sto se tice tendera i tih stvari, stvar je samog ugovora da li ce primalac fransize morati da kupuje odredjene proizvode ili repromaterijale od davaoca fransize ili moze i od treceg lica.

pa ako nece tako oda mora da plati... sve su to finese koje se definisu pri zakljuciavnju ugovora.
Rekao sam "Ugovor o fransizingu" jer je to najtacniji termin, tako se oznacava i u nasoj literaturi.

boldirao sam tacno kako si napisao.
Imas pogresno shvatanje fransize, nema to veze sa fabrikama u bivsoj drzavi.Najlakse ces shvatiti ako uzmes kao primer bivsi hotel Interkontinental. On je radio po sistemu fransize, a kada su prestali da pruzaju usluge po standardu koji je propisao davalac fransize, oni su izgubili ono "Inter", pa je ostalo samo "Kontinental". Ili imas primere "Meka", velikog broja turistickih agencija, ne znam da li ima restorana kod nas... U sportu kod nas to nikada nije uradjeno... do sada..

dobro, mozda sam preterao u "plasticnosti" primera, ali ni slucajno nisam "omasio temu"
ALI NAJBITNIJE JE:
c zvezda je vlasnistvo svih nas i kao takva moze samo da postoji ili ne postoji!!!
kada sam cuo da su zalozili grb, to je pocetak cele zavrzlame oko finansijskog oporavka, bilo mi je muka od pomisli sta sve mogu da nam serviraju... onda je dosao covic sa ekipom eksperata i resio stvari.

This Post:
00
235782.788 in reply to 235782.786
Date: 3/13/2014 10:09:13 AM
Overall Posts Rated:
99
Moguce je da gresim ali me evo neki nisu demantovali, npr:

1. Dilejni http://www.mozzartsport.com/vesti/dilejni-cuo-sam-da-su-u... koji nije dosao u Zvezdu jer se za njom vuku stari repovi da ne izmiruje obaveze prema igracima. (FMP nikada nije imao te probleme). Znaci coveku je predstavljena Zvezda sa svim svojim vrlinama i manama koje ima zadnjih 15 godina.

2. Evroliga http://www.euroleague.net/competition/teams/showteam?club...

3. Evrokup koji koristi iste podatke koje je postavila Evroliga

Kao sto vidis, tu Zvezdi proslogodisnji trofej iz kupa nisu pripisali nasi "novinari", niti su nasi novinari uredjivali sajt evrokupa pre desetak dana kada su pricali o "vecitom derbiju".

Takodje i sam odnos vecine navijaca Partizana, s obzirom na posetu na utakmicama protiv Zvezde i uopste interesovanje govori o tome sta, hteli sebi da priznaju ili ne, misle koja je ovo Zvezda.

Licno nemam nista protiv ako vam cinjenica da poslujemo sa drugim PIB cini laksim eventualni gubitak nekog trofeja. Svako treba da nadje nacin da sto pre prevazidje eventualni neuspeh i krene u nove uspehe.

Advertisement