Upravo se za taj pojam pravnog lica hvataju oni koji kazu da "ova" Zvezda nije "ona" Zvezda i eto, ja ih pozivam da na teorijskom nivou raspravljamo sta je to pravno lice.
definiciju pravnog lica mozete da nadjete na sajtu narodne banke srbije:
"pravna lica obuhvataju privredna društva, Narodnu banku Srbije, banke i
druge finansijske institucije nad kojima, saglasno zakonu, nadzor vrši Narodna banka
Srbije, društva za osiguranje, davaoce finansijskog lizinga, penzijske fondove i
društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, investicione fondove i
društva za upravljanje investicionim fondovima, berze i brokersko - dilerska društva,
faktoring društva, zadruge, ustanove koje obavljaju delatnost radi sticanja dobiti,
pravna lica koja u skladu sa posebnim propisima primenjuju odredbe ovog zakona,
kao i druga pravna lica utvrđena ovim zakonom;"
Sto se tice "Ugovora o fransizi", u ovom tekstu koji je izazvao s razlogom polemiku (ali zbog nacina na koji je napisan) je sve lepo objasnjeno, medjutim kod nas se u praksi nikada nije koristio za sportske klubove vec za turisticke agencije, restorane, hotele i prodajne markete itd.. Sada, nisam upoznat da li su pojam fransizinga isti u smislu NBA timova i u smislu prava koje se primenjuje na ovakve ugovore.
komsinica je, jos uvek, vlasnistvo svih gradjana srbije tako da nema osnova da bude deo fransize, a i ako jeste, u ovom slucaju, usla je u fransizu sa fmp-om, jer niko "ko ima pare" nije lud da bude "donji" u fransizi sa nekim ko je u dugovima do guse!!! osim, naravno u ovom slucaju, u kojem, ponavljam, fransiza pravno nije moguca, a subjekt koji je u bankrotu ima daleko veci sportski uticaj od finansijski zdravog subjekta... elem, ovo je cist slucaj italijanskih klubova koji prakticno i nemaju svoja imena nego talasaju kako se menjaju sponzori i to je, u kosarci u evropi, najblize fransizingu nba timova, samo ne znam da li je to kod nas pravno moguce jer se radi o vlasnistvu svih gradjana srbije!
fransiza nije dres i grb, vec udruzenje privrednih subjekata koji se "plase" da sami nastupaju, ili se takvim nacinom udruzivanja ogradjuju od monopola jer ako su deo iste fransize ne moraju da raspisuju tendere nego se direktno obracaju svom "saborcu".
Sto se tice samog teksta, ne znam ko je autor istog ali je vrlo ostrascen
rekao sam vec, mislim da je r domanovic :D
Vladan Tegeltija je takodje vrlo ostrascen, ali licno mislim da to javno "bockanje" Zvezde zapravo i nema veze sa Zvezdom vec sa Covicem.
ne poznajem coveka, cak i ne gledam bas svaku emisiju, ali kada su ovi preuzeli kk crvena zvezda diva beograd telekom, nako tri meseca, mozda, dugovi su prepolovljeni, dovedeni igraci za euroleague... magija cista, e tada je tegi predlozio da, ako je sve tako kako vidimo, zasto ta ekipa rukovodilaca ne preuzme srbiju, bar da nas postavi na zdrave noge...
I na kraju, kada bismo se doslovce drzali zakona, mnogim sportskim klubovima bi racun bio blokiran zbog dugovanja poreza, a samim tim bi bili korak blize stecaju, medjutim drzava se tu ne drzi zakona a mnogi legalisti u drzavi se nikada nisu pozivali na to...
i na kraju da ova zemlja ima i "d" od drzave ne bismo cekali cetvrt veka da izadjemo iz SFRJ, svi su nas ostavili, zahvaljujuci c gori smo postali nezavisni, zahvaljujuci albancima cemo konacno dobiti granice (neophodne za postojanje nezavisne drzave!), mozda i vise od pola gradjana prezire sve tekovine SFRJ, a u partizan i rivalku se kunu skoro svi, pa dokle vise?!!
p.s. izkreno, nemam nista protiv SFRJ, naprotiv, mislim da je to bila savrsena zemlja cak i za ovo vreme, ali "samo se budala saplice na kamenje koje ostavi iza sebe"!