BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21-REQUIREMENTS] - czyli wymagania dla kadrowiczów U21

[U21-REQUIREMENTS] - czyli wymagania dla kadrowiczów U21

Set priority
Show messages by
From: Big Z

This Post:
00
118602.78 in reply to 118602.70
Date: 11/14/2009 7:22:55 AM
Overall Posts Rated:
6363
Będziesz wystawiał Centrów na C. I będą kryć PG. A swojego PG wystawisz na PG. I będzie kryl C
Jak już wytrenujesz graczy wg. Twojego pomysłu to możesz tak zrobić, ale podczas pierwszych kilku sezonów Twój C będzie musiał grać jako PG (trening presji), albo Twój PG będzie grał jako C (trening obrony pod koszem). Czyli przez pierwszych kilka sezonów treningu musisz celowo osłabiać swój zespół ustawieniem, żeby zaoszczędzić parę dolarów.

Podsumowując: nie wiem kiedy miałbym swojemu C trenować OD? Jeśli wrzucę taki trening na 18,19 latka to system zrobi z niego SFa lub gracza obwodowego po kilku treningach i już nici z niższej pensji.
Jeśli karzę mojemu najlepszemu, ukształtowanemu (22-23 lata) C trenować OD, to będe musiał go wystawiać jako PG i znacznie osłabiać swój zespół. Poza tym na pozycji C w meczu będę musiał wystawić kogoś goszego.

Sam jestem zwolennikiem graczy multiskilowych (Zelek to jeden z najbardziej wyrównanych graczy w PL) i mojej drużynie okazyjnie ordynowałem zabójczy dla wyników trening (np. PG na pozycji C), ale trenowania na stałe wg. Twoich zasad bym się nie podjął.

To tyle ode mnie. Jak odpadnę z PP i zobaczę jak działa nowe krycie w meczach to się jeszcze odezwę :)

From: B.B.King

This Post:
00
118602.79 in reply to 118602.78
Date: 11/14/2009 7:55:44 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Jak już wytrenujesz graczy wg. Twojego pomysłu to możesz tak zrobić, ale podczas pierwszych kilku sezonów Twój C będzie musiał grać jako PG (trening presji), albo Twój PG będzie grał jako C (trening obrony pod koszem). Czyli przez pierwszych kilka sezonów treningu musisz celowo osłabiać swój zespół ustawieniem, żeby zaoszczędzić parę dolarów.

Mówię o kadrze. Przecież tutaj ludzie wywalający pensję na jednego zawodnika większą niż na resztę też poświęcają już klub i robią to kosztem wyników. Chodzi o to, żeby ich odciążyć.

I nie mówimy o kilku dolarach. Sprawdź sobie w kalkulatorze pensji. Jeśli C będzie miał OD wyższe o 10 a ID niższe o 10 to jego pensja będzie 3,7 razy niższa. To nie jest kilka dolarów. W przypadku Wiśni byłaby to pensja 110k zamiast 400k.

Natomiast jeśli ktoś chce coś takiego wytrenować dla klubu a nie dla kadry to insza inszość. Kto to lepiej rozegra ten zyska przewagę. Przecież właśnie o to w tej grze chodzi - kto podejmuje lepsze decyzje stategiczne ten wygrywa.

Jednak odpowiadając częściowo to ja bym zrobił to tak, że obronę wytrenował na początku. Jeśli zawodnik jest młody to przecież i tak słabo gra. A czy grałby słabo czy słabiej to nie jest już taka różnica. Czyli np. można u PG gdy ma 18/19 lat trenować ID. I tak w wieku 18 lat będzie słaby na pozycji PG, na pozycji C będzie jeszcze słabszy, trudno. Drugiej ligi i tak nie wygrasz 18-latkiem, wszystko jedno czy będzie grał na swojej czy nie na swojej pozycji.

Ale za to jak już ID będzie miał wytrenowane no to wtedy zaczyna się bajka. Wystawiamy zawodnika jako PG trenując skille ofensywne ale w obronie ustawiamy go jako C. I już tą obronę wykorzustuje w pełni. Po dociągnięciu skilli ofensywnych mamy pięknego atakującego PG / broniącego C ale pensję ma 3 razy niższą ;-)

Skończy się mówienie o PG, SG, SF, PF, C

Po wprowadzeniu zmian zacznie się mówić

PG broniący jako PG (identyczny ze starą wersją)
C broniący jako C (analogicznie)

ale pojawią się dodatkowo:

PG broniący jako C
PF broniący jako SG.

Oprócz tego mam lekkie podejrzenie (a możę jest to oczekiwanie tylko), że może trening można będzie ustawiać nie względem ustawienia w ataku tylko ustawienia w obronie. Np. może będzie taka opcja, że będzie można wybrać, żeby trening OD trenował defensywę nie tylko zawodnikom, którzy grali w meczu w ataku jako PG/SG ale może np. do wyboru zawodnikom, którzy grali jako PG/SG w obronie. To już by w ogóle ułatwiło wszystko. Takie lekkie wrażenie mając czytając artykuł o zmianach, a konkretnie fragment:
Zauważyliśmy, że rozwój zawodnika jest oparty na tej pozycji, jaką zawodnik przyjmuje w ataku, bez względu na to, nad jaką umiejętnością akurat pracują.

Zobaczymy.

Jeśli karzę mojemu najlepszemu, ukształtowanemu (22-23 lata) C trenować OD, to będe musiał go wystawiać jako PG i znacznie osłabiać swój zespół. Poza tym na pozycji C w meczu będę musiał wystawić kogoś goszego.
Starych i już ukształtowanych zawodników będzie ciężko przstawić, zgadzam się w tym w zupełności. Ale młodych zawodników można kształtować od zera.

Temat jest nowy i jednym zdaniem nie da się wszystkiego o nim powiedzieć. Ale zmiana krycia otwiera zupełnie nowe możliwości.

Być może trzeba będzie zrobić to trochę inaczej. Nie trenować OD Centrom ale może trenować rzuty z wyskoku. Wtedy takiego C wystawialibyśmy w meczu jako SG w ataku oraz C w obronie. To już dokładnie też trzeba obadać i rozkminić tak wcześniej wiele rzeczy zostało rozkminionych. Ale nie ma sensu zamykać się na nowe możliwości bo są nowe.

Last edited by B.B.King at 11/14/2009 7:57:47 AM

From: cortez

This Post:
00
118602.80 in reply to 118602.79
Date: 11/14/2009 8:15:45 AM
Overall Posts Rated:
22
chciałbym żebyś nie pisał o swoich planach, jakbyś wprowadził w życie swoje pomysły i pisał sprawozdanie z treningu byłoby lepiej, bo zazwyczaj tak jest, kto dużo mówi czy pisze ten mało robi, tak było z Myszą też pisał długaśne posty ale jak przyszło do działania to gdzieś się schował i wogóle wolał kupić do treningu jakiegoś obcokrajowca

This Post:
00
118602.81 in reply to 118602.80
Date: 11/14/2009 8:39:31 AM
Overall Posts Rated:
12061206
zmiana została ogłoszona tydzień temu więc trochę mało czasu było, żeby wprowadzić ją w życie ;-)

Przyszło mi to do głowy bo w innym wątku któryś ze skautów pisał, że już w U21 zaczyna pojawiać się problem pensji.

Więc sobie pomyślałem co dopiero będzie się działo w seniorach. I nie teraz - bo kadra jest stosunkowo młoda. W kadrze seniorów najstarsi nasi zawodnicy w tej chwili to dwóch 25-latków i ośmiu 23-latków. A mimo tego już są problemy z utrzymaniem 23-latka.

I właśnie jak zobaczyłem ogłoszenie o zmianach w kryciu to pomyślałem, że to nie jest przecież zmiana tylko sztuka dla sztuki. Raz, że zwiększa to możliwości taktyczne, dwa, że może być to rozwiązanie na problem mutantów i farm.

This Post:
00
118602.82 in reply to 118602.79
Date: 11/14/2009 9:12:51 AM
The French Bulldog's
II.4
Overall Posts Rated:
11501150
Second Team:
The French Bulldogs II
Ale za to jak już ID będzie miał wytrenowane no to wtedy zaczyna się bajka. Wystawiamy zawodnika jako PG trenując skille ofensywne ale w obronie ustawiamy go jako C. I już tą obronę wykorzustuje w pełni. Po dociągnięciu skilli ofensywnych mamy pięknego atakującego PG / broniącego C ale pensję ma 3 razy niższą ;-)

No tak tylko co w tym czasie robisz z pozycją C, gdzie musisz wystawić gościa który coś ugra na tej pozycji w ataku, a jeszcze do tego musi bronić na pozycji PG??? Nie masz takiego kogoś i nawet go nie kupisz na TL bo takich zawodników nie ma, póki sam ich nie stworzysz...

Ed: Ogólnie uważam to za bardzo ciekawy pomysł ale możliwy do realizacji tylko w połączeniu z rezygnacją z wyników drużyny na jakieś 5-6 sezonów.

Last edited by tomek de Mello_ELIT at 11/14/2009 9:14:37 AM

This Post:
00
118602.83 in reply to 118602.81
Date: 11/14/2009 9:15:00 AM
Overall Posts Rated:
6363
Postanowiłem przeliczyć te pensje w kalkulatorze http://www.how8.com/bb/index.php i wychodzi na to że BB czeka mała rewolucja! Jeżeli te zmiany w obronie będą działały to reakcja klubów będzie nieunikniona. Zresztą porównajcie sami:

Stary model:
[C]: IS 20, RB 20, ID 20 reszta 5, pensja: 729 tys.
[SG] JS 20, JR 20, OD 20 reszta 5, pensja: 557 tys.

Nowy model:
[C]: IS 20, RB 20, OD 20 reszta 5, pensja: 118 tys.(!)
[SG] JS 20, JR 20, ID 20 reszta 5, pensja: 254 tys. (wciąż sporo ponieważ system robi z niego SFa)

Wytrenować graczy dobrych do nowego modelu będzie trudno, ale jak się pojawią w miarę rozwinięci gracze na TLu to warto będzie zainwestować.

No i widzę tu jeszcze jedną pułapkę. Jak BBcy zobaczą co się święci to mogą wycofać się z tym zmian z obroną, albo je zmodyfikować i wtedy zostaniemy z tymi nowymi "dziwolągami" w drużynie :)

From: hatchet

This Post:
00
118602.84 in reply to 118602.83
Date: 11/14/2009 9:17:45 AM
Overall Posts Rated:
99
No i widzę tu jeszcze jedną pułapkę. Jak BBcy zobaczą co się święci to mogą wycofać się z tym zmian z obroną, albo je zmodyfikować i wtedy zostaniemy z tymi nowymi "dziwolągami" w drużynie :)

heh i to jest to czego ja się spodziewam, sezon testu a potem raczkiem odwrót jak juz nie raz było :)

This Post:
00
118602.85 in reply to 118602.82
Date: 11/14/2009 9:32:04 AM
Overall Posts Rated:
12061206
No tak tylko co w tym czasie robisz z pozycją C, gdzie musisz wystawić gościa który coś ugra na tej pozycji w ataku, a jeszcze do tego musi bronić na pozycji PG??? Nie masz takiego kogoś i nawet go nie kupisz na TL bo takich zawodników nie ma, póki sam ich nie stworzysz...

Mówimy o 18 latku. Myślę, że wystawienie 18 latka PG na pozycji PG zamiast na C nie spowoduje, że ktoś nagle zacznie wygrywać mecze ligowe w najwyższych ligach ;-) I tak i tak będzie to osłabienie. Dla klubu i w przypadku zawodnika nie do kadry to po prostu najlepiej trenuje się w sparingu. Zawsze i wszędzie był problem z młodymi i słabymi skillami. A to by był... tylko trochę większy problem ;-)

Poza tym i tak ciągle nawet teraz istnieje problem z treningiem SF-a ;-) Przecież taki zawodnik przez cały trening powinien grać na wszystkich innych pozycjach oprócz właśnie SF ;-)

Ed: Ogólnie uważam to za bardzo ciekawy pomysł ale możliwy do realizacji tylko w połączeniu z rezygnacją z wyników drużyny na jakieś 5-6 sezonów.

Hmmm... myślę, że farmy, które kupują reprezentantów z pensją powyżej 100 tysięcy jakoś specjalnie wybitnych wyników przez dłuższy czas nie są w stanie uzyskać ;-) Raczej zaczynają się martwić o to, żeby nie zbankrutować. A teraz właśnie BB-cy otworzyli nową możliwość. Przydatny trening bez podnoszenia pensji ;-)

Niestety pensja w BB jest tak skonstruowana, że do tej pory nie bardzo się opłacało robić multiskilli w skillach głównych. Podniesienie zbiórek u Centra z poziomu 17 na 18 podnosi pensje identycznie co podniesienie ich z poziomu 7 na 8 - poprzednia pensja jest po prostu mnożona o wartość stałą. I w ten sposób podkoszowy ze skillami IS=5, OD=5, RB=20 ma pensję bardzo podobną do zawodnika, który wszystkie te skille ma na poziomie 10 (można sprawdzić w kalkulatorze pensji).

Oczywiście można trenować centrowi skille obwodowe (które nie podnoszą pensji) ale te boki wnoszą o wiele mniej do gry.

A teraz nagle otworzyła się możliwość trenowania skilla, który nie podniesie pensji ale dużo wniesie do gry - wystarczy, że Centra będziemy wystawiac jako C w ataku i PG w obronie ;-)

This Post:
00
118602.86 in reply to 118602.83
Date: 11/14/2009 9:42:02 AM
Overall Posts Rated:
12061206

Tak jest zawsze z każdą zmianą ;-)

Udałem się wczoraj na TL, żeby znaleźć sobie podkoszowego ze skillami:

IS >=8
RB >=8
OD >=8

i nie było nikogo w moim przedziale cenowym ;-)

A gdy zamieniłem OD na ID to pokazało się ponad 100 graczy ;-)

Tak więc gracze nigdy nie są przygotowani na zmiany.

Ale ja wychodzę z innego założenia. Wg mnie jeśli BB-cy wprowadzili takie zmiany to właśnie w tym celu, żeby je zastosować tak, jak w moim pomyśle. Przecież musieli pomyśleć po co to zmiana i co ma zmienić. I myśę, że zrobili to celowo i z premedytacją.

Co do pensji masz rację, trzeba będzie pilnować zawodników, żeby im się literki nie zmieniły - właśnie nawet już wcześniej pisałem, że największy problem będzie z SF-ami, teraz Ty dodałeś, że będzie problem z zawodnikami, których system zmieni na SF-ów.

Pewnie ważną umiejętnością strategiczną stanie się pilnowanie zawodnika, żeby przy updacie pensji zawodnik nie przeskoczył na inną pozycję ;-)

I jeszcze jedna sprawa. Po przemyśleniu dochodzę do wniosku, że jeszcze trzeba mocno zastanowić się co ze zbiórkami. To jest skill najmocniej używany zarówno w ataku jak i w obronie. Być może też trzeba będzi go bardziej trenować obwodowym.

Last edited by B.B.King at 11/14/2009 9:46:07 AM

This Post:
00
118602.87 in reply to 118602.86
Date: 11/14/2009 9:52:38 AM
Overall Posts Rated:
6363
Pewnie ważną umiejętnością strategiczną stanie się pilnowanie zawodnika, żeby przy updacie pensji zawodnik nie przeskoczył na inną pozycję ;-)
Niestety, system szacuje pozycję zawodnika po każdym skoku umiejętności więc nie da się czekać na update. Ale można przewidzieć taką zmianę używając kalkulatora pensji.

I jeszcze jedna sprawa. Po przemyśleniu dochodzę do wniosku, że jeszcze trzeba mocno zastanowić się co ze zbiórkami. To jest skill najmocniej używany zarówno w ataku jak i w obronie. Być może też trzeba będzi go bardziej trenować obwodowym.
Moim zdaniem na obecnym stanie gry porządne/silne zbiórki u obwodowych spokojnie wystarczają i szkoda czasu na trenowanie wyższych.

IS >=8
RB >=8
OD >=8
Nawet jak zawęzisz poszukiwanie do dobrego OD i IS to nie ma takich wielu. Po prostu takich graczy trudno się trenuje, a jak już ktoś sobie wytrenuje to nie na handel :)

This Post:
00
118602.88 in reply to 118602.87
Date: 11/14/2009 10:03:23 AM
Overall Posts Rated:
12061206
Niestety, system szacuje pozycję zawodnika po każdym skoku umiejętności więc nie da się czekać na update. Ale można przewidzieć taką zmianę używając kalkulatora pensji.

Właśnie o tym mówiłem. Nie ma problemu jeśli nam zawodnik w środku sezonu przeskoczy na SF-a. Ale trzeba wszystko rozegrać tak, żeby na koniec sezonu (gdy jest update pensji) nie był SF-em ;-) Trzeba będzie mu odpowiednio zaplanować treningi - to może być jedna z przydatnych umiejętności.

Moim zdaniem na obecnym stanie gry porządne/silne zbiórki u obwodowych spokojnie wystarczają i szkoda czasu na trenowanie wyższych.

Dzięki niższej pensji później zostanie osiągnięty potencjał. Dzięki temu ciągle będzie można szybko trenować zawodnika. Może się okazać, że lepiej trenować szybko mniej ważny skill niż wolno ważny skill.

Poza tym ja tu pisałem o innym problemie. Trzeba to przetestować w meczach ale jeśli PG będzie w obronie grał jako C no to prawdopodobnie będzie używał zbiórek w obronie jak C. Natomiast w ataku jak PG. Tak mi wychodzi na logikę, ale niekoniecznie tak być musi, trzeba będzie to sprawdzić.

Tak więc przypuszczam, że najlepsze wykorzystanie zmiany krycia nie musi polegać tylko na prostym "trenuję OD zamiast ID oraz ID zamiast OD", ale trzeba będzie optymalnie rozplanować proporcje wszystkich skilli a nie tylko tych dwóch obron.

Pewnie będzie to trudniejsze ale także... ciekawsze ;-)

Prawdopodobnie nowi zawodnicy będą trochę gorsi w porównaniu do starych. Ale... tylko do momentu, gdy stary typ osiągnie potencjał lub niestrawną pensję. Przecież wtedy zawodnik nowego typu ciągle będzie mógł trenować.

I nawet jak będzie odrobinę gorszy to myślę, że gdy ktoś już ma pensje na granicy możliwości utrzymania, to wolałby mieć zawodnika troszkę gorszego ale z dwa razy niższą pensją. Za różnicę mógłby sie wzmocnić gdzie indziej.

Advertisement