S odstupem se pokusím obšírněji reagovat na tvojí zprávu. Nejprve se vrátím k tomu zápasu z Estonskem a pak se dostanu k obecnějším věcem. Prvně v playoff turnaje útěchy bylo zatím odehráno 30 zápasů a hosté vyhráli 3 z nich a z toho 2x na stejné úsilí Bosna v Bulharsku a Slovinsko v Rumunsku. Takže vyhrát v Estonsku nebylo nemožné, ale zejména když jsem se rozhodl hrát na stejné úsilí, tak by se muselo všechno sejít. Bohužel v tom týdnu měl výpadek formy Weisshaupt, který je náš nejlepší podkošák a nereagoval jsem optimálně na tuto skutečnost, volil jsem posun Fuxy místo něj na PF a na jeho pozici SF jsem posunul Točíka. Bohužel důsledek takového setupu byly totálně projeté doskoky 33:61, pod vlastním košem 28:22, pod soupeřovým 5:39. Takže při obdobné úspěšnosti střelby rozhodl počet střeleckých pokusů. Navíc jsme měli i o něco více faulů, byť počet trestných hodů úplně neodpovídá počtu faulů. Těžko říct, která z jiných variant by třeba vedla až k výhře na stejné úsilí nebo jestli bylo potřeba k výhře sáhnout k CT, což by ale byla stejně konečná v dalším kole ve Finsku, kde Estonsku prohrálo i po normalu na CT-TIE. Ty varianty byly dát prostor na PF/C prostor dvěma z trojice Krob, Dáňa, Branžovský a Fuxu dát klasicky na SF nebo tam nechat Fuxu, ale na SF hrát třeba Koláře. Nebo nechat PF i přes formu 7 Weisshaupta, protože by to i tak bylo lepší než to, co jsme hráli.
Takže pokud se budeme bavit o tom jednom zápase, tak jsem prostě optimálně nezvládl v dané situaci nastavení na zápas. Když se budeme bavit o těch dvou prohrách v základní části, tak v Iránu to byla hlavně smůla, dlouhodobě nám dělají problémy ty zápasy na začátku sezóny, kdy ještě nejsou formy po 1 tréninku dostatečně vysoko, ale i tam byl tehdy Točík na SF, tak to možná nebyla ideální volba, tehdy základní pětka svůj minizápas odehrála cca -10, zatímco lavička +10. A koneckonců i ta prohra v Rusku po prodloužení byla s Točíkem na SF. Asi je to ponaučení, že varianta s guardem byť relativně slušnými doskoky na SF není to pravé ořechové. Asi bych měl taky zvážit střídání při faulech jako standardní nastavení, vypadá to, že v tomto zápase faulující Bříza a Krob prohráli své minisouboje.
Pak ses ptal, proč bychom měli určité týmu porážet. Určitě je nebudeme porážet a mazat si celou Evropu či Svět na chleba jako v našem medailovém období mezi sezónama 17 a 26. Tam jsme tehdy udávali s ještě pár zeměmi trend a ostatní nás teprve následovali. Aktuálně ty trendy udávají jiní a my je spíše následujeme, ale špička je strašně široká, takže těch týmů, které mají šanci na medaili, když se jim všechno sejde, je v Evropě spousta. Kádr máme dobrý (na trhu je teď třeba Ital - bronzoví na MS, který hrává pravidelně v základu pod košem a Weisshaupt je lepší hráč), teď jde jen o to se vyvarovat zbytečných výpadků formy a lépe se připravit takticky. Takže nečekejte sérií medailí, když se všechno sejde, tak se povede třeba jen jedna nebo jeden postup na ME.