Nije ti ono definicija pravnog lica, tu je samo nabrojano sta sve moze da bude pravno lice.
to sto sam naveo je objasnjenje pojma "pravno lice" u zakonu o racunovodstvu, clan 2, stav 1.
Dalje, u fransizi se ne radi samo o tome ko ima a ko nema pare.
tako je, ali sam na brzinu pisao pa nisam ulazio u detalje
"Definicija franšizinga od strane Evropske franšizne federacije:
'Franšizno poslovanje je sistem trgovanja robom, uslugama i/ili tehnologijom, koje se bazira na bliskoj i stalnoj saradnji pravno i finansijski samostalnih kompanija; vlasnika franšize i pojedinačnih korisnika franšize. Pri tome vlasnik franšize daje korisnicima pravo a u isto vrijeme i obavezu da posluju u skladu sa konceptom franšize.
Ta prava i dobaveze omogućuju korisniku franšize da koristi prepoznatljivo ime robna marke (brend) za proizvod ili uslugu, know-how, poslovne i tehnološke metode, sistem procedura i druga prava koja dolaze iz intelektualne svojine.
Vlasnik franšize korisnicima garantuje stalnu poslovnu i tehničku pomoć na način i za period koji je određen
franšiznim ugovorom koji su upravo u tu svrhu sklopili vlasnik i korisnik franšize.'''
evo ga i ovde fransizni ugovor, tako da za to dugujem izvinjenje.
Sto se tice tendera i tih stvari, stvar je samog ugovora da li ce primalac fransize morati da kupuje odredjene proizvode ili repromaterijale od davaoca fransize ili moze i od treceg lica.
pa ako nece tako oda mora da plati... sve su to finese koje se definisu pri zakljuciavnju ugovora.
Rekao sam "Ugovor o fransizingu" jer je to najtacniji termin, tako se oznacava i u nasoj literaturi.
boldirao sam tacno kako si napisao.
Imas pogresno shvatanje fransize, nema to veze sa fabrikama u bivsoj drzavi.Najlakse ces shvatiti ako uzmes kao primer bivsi hotel Interkontinental. On je radio po sistemu fransize, a kada su prestali da pruzaju usluge po standardu koji je propisao davalac fransize, oni su izgubili ono "Inter", pa je ostalo samo "Kontinental". Ili imas primere "Meka", velikog broja turistickih agencija, ne znam da li ima restorana kod nas... U sportu kod nas to nikada nije uradjeno... do sada..
dobro, mozda sam preterao u "plasticnosti" primera, ali ni slucajno nisam "omasio temu"
ALI NAJBITNIJE JE:
c zvezda je vlasnistvo svih nas i kao takva moze samo da postoji ili ne postoji!!!
kada sam cuo da su zalozili grb, to je pocetak cele zavrzlame oko finansijskog oporavka, bilo mi je muka od pomisli sta sve mogu da nam serviraju... onda je dosao covic sa ekipom eksperata i resio stvari.