kobiety nie nadają się do męskiej koszykówki, jak dobre by nie były...różnica w stylu gry jest zbyt duża, nawet bardzo silna kobieta i o dobrych warunkach fizycznych nie jest w stanie równorzędnie rywalizować z facetami, bo męska koszykówka jest po prostu zbyt siłowa dla płci pięknej...zostałaby dosłownie zmiażdżona na boisku przy pierwszej lepszej, trochę ostrzejszej akcji.
mam koleżankę, która grała w koszykówkę na wysokim krajowym szczeblu - świetnie wyszkolona technicznie, szybka jak błyskawica, dobrze ułożona ręka, przebojowa, niczego się nie bała wchodziła w obronę pod kosz jak w masło...kiedyś jej się zachciało grać z nami na poważnie - uważała, że jest w stanie równorzędnie rywalizować i mamy jej nie dawać taryfy ulgowej...dopóki nie braliśmy tego na poważnie i graliśmy lajtowo w obronie itp to było ok, mogła się wyszaleć, bo i niektórych chłopa pewnie przewyższała technicznie...ale kiedy zaczęliśmy grać swoje i po "męsku" to przy pierwszym lepszym wejściu pod kosz dostała przypadkowo z łokcia i było po zabawie, nokaut, narzekanie itp...nie była w stanie grać, a takie sytuacje w męskiej koszykówce to normalka, dostaniesz i po chwili grasz dalej...musiałem ją wziąć na rękach i odwieźć do domu...tak to jest jak kobietę ponosi ambicja, pcha się tam gdzie nie jej miejsce i chce wszystkim coś udowodnić...
nie jestem przeciwny rywalizacji damsko męskiej, ale nie takiej na poważnie, tym bardziej na poziomie zawodowego sportu tego typu jak koszykówka...miejsce kobiet jest w lidze dla kobiet, po to jest ona stworzona...podział na ligi damskie i męskie nie wynika z dyskryminacji, czy dla pokazania - my faceci jesteśmy lepsi, a wy spadać do siebie...tylko z różnic w uwarunkowaniach fizycznych, które są niestety nie do przeskoczenia ;)
Kaznodzieja zejdź na ziemię, to tylko chwyt marketingowy, dodatkowa reklama, dodatkowa kasa i sposób na przyciągnięcie szerszej kobiecej widowni...nikt by jej nie dał nawet kilku minut na mecz...zresztą jak ktoś tu już mówił nikt z poważnych graczy nie chciałby z nią grać, na nią zagrywać itp...to nie jest zabawa na podwórku - chodźmy sobie pograć z dziewczynami będzie dobra zabawa, beka i fajne widoki...to zawodowy sport, gra na poważnie, a przede wszystkim praca...nie zabawa!
Last edited by Huanito at 4/10/2013 9:31:11 AM