Wiesz, wolność słowa to bardzo fajna zasada... jeśli ma czemuś służyć;) W tym przypadku efektem tej wolności mogło być, że w debacie nie zostało zgłoszonych kilka kandydatur i nie pojawiło się kilka ciekawych lub szalonych pomysłów. Myślę, że wolność słowa powinna być przywilejem w stosunku do osoby już wybranej. Jeśli chcemy dopiero wysłuchać czyichś pomysłów, to nie powinny być one od razu oceniane.
A żeby nie było, że leję wodę i odbiegam od tematu... jeden z moich malutkich pomysłów w związku z U21... mam pytanie co do skautów - czy ktoś brał pod uwagę powołanie na cały sezon skautów zajmujących się wyłącznie zespołami naszych najgroźniejszych rywali? Czy może tacy są już powołani? Moim zdaniem najważniejszym skillem w przypadku kadry jest... forma. Jak każdy skill ma też podpoziomy. Z uwagi na to, że forma nie ma tak szerokiego zakresu, jak pozostałe skille (1-20), a wydaje mi się, że ogólny poziom będzie taki sam, nie tylko każdy poziom, ale i podpoziom jest niezwykle ważny. Żeby bardziej obrazowo... powiedzmy, że wartość skillów 1-20 może wynosić od 1 do 200 (podpoziomy po 10), to w przypadku formy - skilla 4-9 wydaje mi się, że wartość ta nadal wynosi od 1 do 200, a więc proporcjonalnie każdy skok podpoziomu w tym skillu odegra o wiele większą rolę na końcowy wynik, niż w innych przypadkach. Ale może się mylę?:)
Reasumując - moim zdaniem przydałaby się dla każdego naszego głównego wroga osoba, która:
- zna język rywala - czyta wszystko, co pojawia się na ichnich forach;)
- będzie próbowała przewidzieć skład, podpatrzeć stosowane taktyki, przyzwyczajenia trenera, itp
- systematycznie starać się będzie odczytać nie tylko poziomy, ale i podpoziomy danych skillów - a przede wszystkim formy;
- przed meczem przygotuje naszemu Selekcjonerowi dokładny raport ze swoich obserwacji.
Czy to utopia?:)
POLSKA U21: złoto ME (sezon 26), brąz MŚ (sezon 27), złoto PP (sezon 25)