Tygodnie mijają a w temacie graczy bez potencjału nadal nic się nie dzieje, i stąd mojej pytanie będzie coś z tym zrobione czy też uznajemy sprawę za niebyłą i bazujemy na bazach seniorów i graczach których prowadzą skauci NT?
Od zawsze piszę o tym, że reprezentacja ma sens gdy jest dla wszystkich i stąd pewnie kilka osób przede mną podniosło tą kwestię (ja sam wypowiedziałem się w tym temacie przy okazji wyborów), poza tym że dzięki temu większa liczba Prezesów czułaby się zaangażowana w sprawy kadry, to dodatkowo przy tak marnym drafcie jak ten ostatni chyba warto dać szansę graczom z niższym potencjałem a wyższymi skillami na starcie.
Oczywiście możemy uznać, że jak ktoś ma trenować to i tak będzie trenował, ale chyba nie tędy droga. Zresztą jak widać na licznych przykładach taki system (a w zasadzie jego brak) prowadzi do powstawania potworków którzy są fajnie wytrenowani zazwyczaj w rzutach a kompletnie nie ruszeni w obronie. Takich zaległości w wieku 21-lat nie naprawi się w tydzień i gracze Ci są przez to praktycznie straceni dla kadry młodzieżowej.
Inna sprawa czy nie powinien w U21 być ktoś kto przejrzy raz na jakiś czas nowe drużyny i popyta właścicieli, jak dobrze wiemy na początku dostajemy graczy z losowym doświadczeniem i kto wie może gdzieś tam w V.113 biega jakiś 18-latek z porządnym expem. Ja co prawda uczuliłem skautów żeby przy okazji wpisów młodych graczy na forum sprawdzali czy nie mają nic ciekawego w zespole, ale tych osób jest może kilkanaście a nowych drużyn pojawiło się ostatnio grubo ponad tysiąc.
No cóż trochę się rozpisałem, ale sprawa mimo wszystko jest warta tego, bo mam wrażenie, że jak podczas wyborów nie było żadnej poważnej debaty w temacie dokąd zmierzamy, tak i teraz dryfujemy naszym stateczkiem w stronę jakoś to będzie. Z kilkoma osobami dyskutowałem ostatnio na ten temat, ale chyba tak ważna kwestia powinna być poruszony w większym gronie.