Stało się...Luksemburg po mimo bardzo ambitnej walki poniósł 30 porażkę z rzędu w ME ;)
Ich bilans brzmi teraz 0-30. Przed meczem pisałem, że celem Luksemburga na eliminacje powinno być odniesienie pierwszego, historycznego zwycięstwa w ME i zwłaszcza po CT Cypru w pierwszej kolejce mieli na to spore szanse. Teraz chyba już tak nie uważam i w sumie nie dziwię się ich kompromitującemu bilansowi porażek. Skoro w meczu, w którym nie mieli totalnie żadnych szans na ugranie czegokolwiek decydują się na zagranie CT, to pozostaje mi jedynie...życzyć im powodzenia ;) No dobrze, tyle o Luksemburgu, nie ma się co nad nimi pastwić, bo na pewno nie jest łatwo być selekcjonerem w tak małym kraju. Szczęściu wypada jednak czasem pomagać, chociaż jak widać nie jest to konieczne ;) Poparcie coacha Lux-U-21 wciąż na poziomie 100%. Marzenie ;)
Ciężko pisać też coś o samym meczu. Tak naprawdę jedyną niewiadomą było dla mnie czy warto jest powoływać na ten mecz kolejnych zawodników. Uznałem, że to nie jest jeszcze odpowiedni moment, chociaż miałem ochotę na dwa powołania, bo i tak Ci zawodnicy wcześniej czy później znajdą się w kadrze. A skoro mogą pomóc nam wcześniej to nie widzę powodów, żeby grać jak najdłużej 12 zawodnikami.
Wygraliśmy różnicą ponad 40 punktów (ale jak słusznie zauważył Banan ogrywaliśmy już Luksemburg wyżej), chociaż tak naprawdę połowę z naszej przewagi uzyskaliśmy dopiero w ostatniej kwarcie. Mam nadzieję, że małe punkty nie będą specjalnie decydowały o awansie, a nawet jeżeli to powinniśmy jeszcze trochę ich nabić w kolejnych spotkaniach ;). Na koncie mamy zapisane kolejne bardzo przekonujące zwycięstwo, a więc jeseśmy na dobrej drodze!
PG:
Kraszewski- zatrważająca i zupełnie nie zrozumiała była dla mnie jego nieskuteczność rzutowa. Nie wiem jak to sobie wytłumaczyć, bo przecież nie doskonałą obroną Luksemburgu. No cóż, ta gra wciąż zaskakuje ;) Fajnie kierował grą, ale za zdobycz punktową duży minus. Ocena 7
Fijołek- bardzo pożyteczny zmiennik. Dostał kwadrans, żeby się pokazać i zrobił to poprawnie. Ocena 7,5
SG:
Rak- fajny mecz, 15 punktów + 6 asyst. Musi popracować nad rzutami za 3. Ocena 8
Gradziński- podobnie jak Fijołek również pokazał się z niezłej strony. Bardzo mocny rezerwowy. Ocena 7,5
SF:
Gołda- jak na razie nasz najlepszy zawodnik w obu meczach. 16 punktów i 14 zbiórek, do tego absolutna dominacja w obronie. Oby tak dalej w kolejnych meczach. Ocena 9
Hudela- cieszę się, że mamy tak silną ławkę rezerwowych. Widać to zwłaszcza z takimi drużynami jak Luksemburg, gdzie rezerwowi robią kolosalną różnicę. Hudela wypadł bardzo dobrze. Ocena 8
PF:
Rykowski- bardzo dobry mecz. Świetnie rzucał, walczył na tablicach, no i co nader cenne dołożył 5 asyst. Ocena 9
Cybura- najlepszy na boisku. Skuteczność bliska ideału, świetna liczba zbiórek, zwłaszcza ofensywnych. Alf dał radę na całej linii. Ocena 9
C:
Lupa- jego głównym zadaniem na to spotkanie było ograniczenie poczynań Van De Vena, Luksemburskiej megagwiazdy. 18 punków mutanta rodem z Luksemburga na pewno nie powala, tak więc zadanie można uznać za wykonane. Ocena 7,5
Wasiliew- trochę bez wyrazu, zresztą podobnie jak Lupa. Chciałoby się więcej. Ocena 7