BuzzerBeater Forums

BB Poland > Pytania i odpowiedzi vol. 4

Pytania i odpowiedzi vol. 4 (thread closed)

Set priority
Show messages by
From: cortez
This Post:
00
90085.816 in reply to 90085.815
Date: 8/13/2009 6:34:27 AM
Overall Posts Rated:
22
Po pierwsze nie czytalem wątku z globala ale jeśli pensję otrzymuje sie poprostu sumując skille razy wskaznik to otrzymujemy mocno zawyżone pensje.

Po drugie nigdy pensja nie była idealnym wyznacznikiem jak dobry jest dany zawodnik i nie zauważyłem żeby nowy silnik coś w tej sprawie zmienił, dlatego nie wiem czemu ma służyć nabijanie za wszelką cenę pensji i robienie większego JR od JS.

I tu nie chodzi oto, że Reprezentacja będzie miała może lepszych zawodników, tylko że mało klubów będzie mogło takich zawodnikow utrzymać. Nie wiem czy ktoś zauważył, że w NT nie gra ŻADEN zawodnik z PLK, w niższych ligach są zawzyczaj lepsze drafty a na TL 18latkowie są słono przepłacani.

Dlatego ja bym wykorzystał ten kalkulator w innym celu. On wskazuje gdzie można zaoszczędzić na zawodniku a nie gdzie należy ładować trening.

From: Mysza

This Post:
00
90085.817 in reply to 90085.815
Date: 8/13/2009 6:53:51 AM
Overall Posts Rated:
1717

Jest tez kolejne pytanie, czy moze nie warto spróbować sobie wychować armię reprezentantów zgodną z tymi cyferkami???

Myślę, że może nie konkretnie z takimi cyferkami jak podałeś ale na pewno warto dostosować zawodników w reprezentacji do konkretnych taktyk, bo wiadomo, że C w taktyce Mation czy R&G zagra zupełnie inaczej niż w taktyce LI. Podobną drogą poszły Chiny i całkiem ladnie na tym wyszły.

Można do tego wykorzystać 18-latków po sezonie zrobić generalny przegląd i porozmawiać z właścicielami nad możliwością treningu na gracza konkretnego typu. Jako nagrodę można obiecać grę w kadrze ( po odpadnięciu można na to poświęcić 1-2 sparinngi ).

Tylko ktoś powinnien się tym zając poważnie i co tydzień śledzić postępy i modyfikować trennig. ( przy okazji dobre studium badawcze ).

From: Rahvean

This Post:
00
90085.818 in reply to 90085.811
Date: 8/13/2009 7:13:58 AM
Overall Posts Rated:
1414
I ze niby IS jest potrzebny dla PG a nie jest potrzebny dla SF?

From: Mysza

This Post:
00
90085.819 in reply to 90085.818
Date: 8/13/2009 7:29:07 AM
Overall Posts Rated:
1717
I ze niby IS jest potrzebny dla PG a nie jest potrzebny dla SF?

Dla PG też wpływ IS jest minimalny. I myślę, że dla obu pozycji można go pominąć. Oczywiście jak ktoś tu zauważył jest to założenie dla taktyki BO. Dla LI czy LP założenia były by inne i inni zawodnicy. Dlatego moim zdaniem powiniśmy zacząć trenować zawodników wyspecjalizowanych w danej taktyce.

This Post:
00
90085.822 in reply to 90085.820
Date: 8/13/2009 7:58:23 AM
Overall Posts Rated:
170170
podpisuje sie pod przedmowca. moim skromnym zdaniem niewarto kierowac sie tymi wyznacznikami bo inaczej moznaby stwierdzic ze najbardziej uniwersalnym i wyrownanym skillowy graczem powinien byc PF, a nie SF. zreszta przytaczane tu przyklady IS u SF (brak wplywu na pensje, duze znaczenie) i JR u SG (duzy wplyw, minimalne znaczenie) pokazuja raczej jak nalezy wychowac mlodych graczy zeby uniknac przeplacania ich... ciekaw jestem jeszcze zdania wlasciciela Żelka, ktory pensja nie blyszczy ale z tego co tu slyszalem jest/bedzie nasza perelka na tej pozycji :)

From: kozlik4
This Post:
00
90085.823 in reply to 90085.822
Date: 8/13/2009 8:22:39 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41334133
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Co do SF-ów to z racji tego, że ich trening zajmuje dużo czasu można by stworzyć dwie grupy zawodników:

1. super IS (rezygnując trochę z JS) i do tego też super OD i ID i RB na poziomie >10 --> do ataku pod koszem

2. super JS i JR (rezygnując trochę z IS), super OD i ID i RB na poziomie >10 --> do ataku z obwodu

Wydaje mi się, że w przypadku SF-ów uniwersalność jednak nie jest dobrym pomysłem. Lepiej byłoby moim zdaniem mieć dwa typy SF-ów w reprezentacji i wystawiać ich w zależności od taktyki, którą chce się grać.

P.S. Oczywiście SF do taktyki obwodowej też musi mieć IS powiedzmy na jakimś tam poziomie powiedzmy 8, a SF do taktyki podkoszowej JS powiedzmy 9

This Post:
00
90085.824 in reply to 90085.711
Date: 8/13/2009 3:06:19 PM
Overall Posts Rated:
7272
kurde co sie dzieje z silnikiem gry? naprawde dobzi zawodnicy ktorzy wczesniej niezle grali maja u mnie teraz taka skutecznosc jakby ceglami rzucali, nie wspomne juz o tym ze przed chwila w meczu asyste zanotowal gosciu ktory siedzial na lawce %-)

This Post:
00
90085.825 in reply to 90085.824
Date: 8/13/2009 7:07:09 PM
Overall Posts Rated:
112112
Kurde...Fajnie, że jest poruszenie, ale niestety dyskusja poszła w moim zdaniem totalnie niewłaściwym kierunku :/

Odpowiedź zbiorcza:
@vinnie_jones - jedna z większych głupot tutaj napotkanych...tylko czemu nie zacząć jej wykorzystywać? :) Nawet nie waż się zacząć też myśleć, że IS nie ma u tegoż SF znaczenia...

@Mysza - Nie, nie, nie...Masz Mysza zdecydowanie za rewolucyjne zapędy :) A czemu nie wolisz pomyśleć o tych liczbach jako pewnego rodzaju lukach, które można by zacząć wykorzystywać i furtkach, które są już otwarte i nie trzeba ich wyważać? :)

Co do HN i tego, co kiedyś napisałem...Nie chodziło tam wtedy o to, że ja całkowicie uznaję za nieprzydatne HN...Po prostu na aktualne wymagania ligowe jeśli mam porządne-silne to moim zdaniem nie warto mi się pchać na siłę wyżej, głównie po to aby ładnie wyglądały, bo raczej efektywniejsze na parkiecie okażą się ataki i obrony...Z czasem jak będzie mnie stać na wybrzydzanie i problemem będzie walka z pensjami to i na pewno zacznę inwestować również w HN,DV,PS...u praktycznie każdego gracza na parkiecie...

O przynależności do danej pozycji będzie za chwilę...Na początku podobnie kombinowałem jak Ty. Rzeczywistość okazała się inna, ale i z takiej można wybrnąć :)

@cortez -
Ciekawe jak zawodnik musi wygladać żeby z nabitym IS był klasyfikowany jako SF...

Może mieć nawet i legendarny, a i tak nazwie go pewnie PFem bądź C :) Zgodnie ze wzorami IS jest totalnie u SFa olewany, więc o przynależności do tej pozycji decydować będą inne skille...O tym jednak dalej też za chwilę.

On wskazuje gdzie można zaoszczędzić na zawodniku a nie gdzie należy ładować trening.

Ciepło, ciepło...zdecydowanie najcieplej...ale jeszcze nie gorąco...;)

@Juniorro - praktycznego podejścia też się tu trochę jak widać przyda...Przykład z podaniami u C jak najbardziej słuszny i już jako pierwszy z brzegu obalający tezę o braku przydatności podań u podkoszowych...Ty akurat pisałeś o R&G, ja natomiast dopiszę, że jeszcze częściej spotykałem się z opiniamii o gradzie asyst od podkoszowych w taksach kategorii Look Inside/Low Post...Skoro przydają się w obwodowych, przydają się w podkoszowych to pewnie i przy normalnej koncentracji rzutów :)

@m4ti_ - Nie, nie, nie...Kasuj szybko tego posta :) Moim zdaniem biały królik pobiegł całkowicie w innym kierunku i my także musimy tam podążyć, by zdążyć na herbatkę lub poznać Morfeusza ;)
(Jeśli Cię nie przekonuję to spróbuj sobie stworzyć zgodnie z tymi wytycznymi jakiegoś grajka - PG podsuwam, bo chyba najbardziej cudaczny wyjdzie ;))

This Post:
00
90085.826 in reply to 90085.825
Date: 8/13/2009 7:23:52 PM
AC_Milan
IV.31
Overall Posts Rated:
231231
Wcale tak nie myślę, Pustula i Paczula (mimo,ze to naminalny C) są najlepszym przykładem że IS jest u SF bardzo przydatne ;)

Advertisement