BuzzerBeater Forums

BB Poland > Pytania i odpowiedzi vol. 4

Pytania i odpowiedzi vol. 4 (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
90085.828 in reply to 90085.827
Date: 8/13/2009 7:35:07 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41334133
Second Team:
KS Golden Grizzlies
A co uważasz na temat wejścia pod kosz u obwodowych i jego wpływie na asysty szczególnie przy LI?

This Post:
00
90085.829 in reply to 90085.828
Date: 8/13/2009 7:54:29 PM
Overall Posts Rated:
112112
Uuuu...wyższa jazda jeśli chodzi o przyglądanie się zależnościom na parkiecie - przyznaję małe doświadczenie mam z wejściem pod kosz :) A na dodatek ja naprawdę mam tak, że pewne rzeczy dopiero zauważę jak mi ktoś coś szepnie i dopiero wtedy zaczynam to sprawdzać...Mecze jak oglądam to tak jak prawdziwe z reala, nie ważne jak rzuca ważne, że trafia ;)

Tworzę teraz kolejnego długiego posta...Zaraz będzie ;)

This Post:
00
90085.830 in reply to 90085.828
Date: 8/13/2009 7:56:17 PM
AC_Milan
IV.31
Overall Posts Rated:
231231
Wiem, że to głupie pytanie, ale od zawsze mnie męczy: Czy wchodzący pod kosz SG/PG/SF w czasie rzutu wykorzystuje rzut z bliska czy czy rzut z wyskoku?

This Post:
00
90085.831 in reply to 90085.830
Date: 8/13/2009 8:12:56 PM
Overall Posts Rated:
112112
Tytułem wstępu, skąd się u mnie w ogóle wzięło to nawiedzenie...Jakiś spory czas temu zapytałem tutaj, co Waszym zdaniem decyduje o nadaniu grajkowi domyślnej pozycji SFa. Przykłady Zelka właśnie i kilku innych graczy pokazywały, że to właśnie ta pozycja tanim kosztem okazywała się być często najefektywniejszą i najwyżej ocenianą na parkiecie. Szkoda byłoby zmarnować taką okazję, by wprowadzić to może na potrzeby reprezentacyjne ku chwale itp. ;)Zgodnie z tamtymi odpowiedziami początkowo próbowałem "na oko" pobadać ich słuszność :) Niby z początku fajnie się zapowiadało. Zgodnie wszyscy stwierdzili, że ISa całkowicie nie bierze pod uwagę - w praktyce też OK. Poźniej wyszło, że jeśli grajek ma wyższe ID niż OD to też wpada w worek z SFami...Zdarzyły się jednak pierwsze wyjątki - czasem grajek z wyższym OD od ID ciągle był SF . I do tego jednak dopisałem sobie teorię i wyszło, że jeśli ta obrona jest wyższa co najwyżej 1,5x od ID to wtedy jest wszystko OD i można mówić o SF...Niezrażony tymi wyjątkami dla wyjątków podążałem dalej...Zdarzały się jednak również wyjątki w drugą stronę, gdzie powyższe założenia o ID i OD były spełnione a grajka nazywało SG - wtedy jednak można było podpiąć się pod tezę o wysokim wpływie Zasięgu rzutu u SG i tak właśnie zazwyczaj było - JR rzeczywiście był wysoki. Wszystko się jednak haczyło na grajkach typu:

(4322099) czy (4149787)

Wtedy mnie jednak tchnęło, że warto chyba w kalkulatorek pensji zajrzeć...

Pogromcy mitów - volume 1 ;)

W jaki sposób powstaje domyślna pozycja dla zawodnika?

Z tego przyglądania się wzorom w kalkulatorze pensji i przeliczeniu kilku instynktownie nietypowych grajków wyszło mi, że silnik BB w przypadku każdego gracza wylicza pensje zgodnie z powyższymi wzorami (a które mimo, że pewnie nadal przybliżone jednak już sporo oddające i stosunkowo trafne w typowaniu kwoty tygodniówki) i moim zdaniem robi to wg wzoru dla każdej pozycji, tzn. jednocześnie wg wzoru dla PG, SG,SF,PF,C...W końcowym etapie porównuje je ze sobą i wybiera najwyższą, czyli najdroższą dla nas. Przy nazwisku zawodnika zaś ląduje takie określenie pozycji, dla którego ta najwyższa pensja została właśnie wyliczona. Tym samym można w uproszczeniu rzec, że silnik całkowicie plumka na to, czy jakiś skill będzie wyższy od innego o 1 czy o 5 poziomów...Liczy się tylko to ile dane układy umiejętności będą kosztować wg wzoru.

Tym samym upadło doszukiwanie się nadzwyczajnej przydatności SFów z małą pensją w samej ich tylko nazwie...Tej trzeba było szukać głębiej, a już do tego praktycznie doszliśmy namierzając IS we wzorze...

Interpretacja na potrzeby reprezentacyjne/klubowe:

Co prawda poszaleć w tym względzie nie można jednak czasem może coś dopomóc ta znajomość współczynników pensji, które podałem ostatnio.
Przykładowo analizując przeciwnika dlaczego jeśli widzisz C i PF o podobnej pensji bardziej wypadałoby bać się PFa? PF zgodnie ze wzorami wysyła sygnał, że on tak całkiem "goły" u góry nie jest i może zaskoczyć choćby wysokim JS...
Dalej...nieszczęsny SF...gdy widzimy u rywala takowego ze znośną pensją (ok. 15tys) możemy obstawiać, że to pewnie zasługa ID na poziomie około 7-8 lub gdy z pensją dużo mniej znośną, że to wynik napakowania w JS <- czasem nawet ta druga opcja jest przyjemniejsza, bo oznacza, że ten grajek poza JS nie potrafi niczym innymi zabłysnąć...Z drugiej jednak strony SF może sobie ukrywać wysokie IS i te już jedynie stwierdzać można po wyższej niż przeciętna skuteczności...
Dalej...PG a SG...Znacząca różnica w wycenie podań u PG i SG sprawia, że można je "ukryć". Tym samym zdecydowanie bardziej boję się wysokopensyjnego SG wystawionego na PG u kumatego rywala niż typowego PG, ponieważ SG zapewnia wysokie umiejętności rzutowe, a przy okazji zaraz obok wcale być może niewiele niższe podania...

Ponownie zapraszam do dzielenie się refleksjami/wątpliwościami ;)

This Post:
00
90085.832 in reply to 90085.830
Date: 8/13/2009 8:15:21 PM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41334133
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Z tego co ja zauważyłem to na to czy trafi ma wpływ DV i IS...ale ja się nie znam więc też chętnie usłyszałbym opinię jeszcze kogoś:)

This Post:
00
90085.833 in reply to 90085.832
Date: 8/14/2009 2:36:05 AM
Młoty Stargard
PLK
Overall Posts Rated:
840840
rozumiem że kontuzjowany zawodnik nie trenuje bez względu na ilość rozegranych minut?

Message deleted
This Post:
00
90085.835 in reply to 90085.833
Date: 8/14/2009 2:58:25 AM
Overall Posts Rated:
2222
Trenuje. Adekwatnie do rozegranych w danym tygodniu minut na trenowanej pozycji.

This Post:
00
90085.836 in reply to 90085.830
Date: 8/14/2009 3:09:15 AM
Overall Posts Rated:
2222
Spotkałem się w swojej karierze z zawodnikami mającymi spore DV i przy taktykach typu LI grającymi na pozycjach obwodowych. I przyznam że bardzo często wchodzili pod kosz i rzucali celnie. Co przy moich obrońcach obwodowych (siłą rzeczy umiejącymi bronić na dystansie, a pod koszem wcale) pozwala sądzić że obwodowy gracz po wejściu pod kosz rzuca z bliska.

To wszystko utwierdza mnie w przekonaniu że:
- umiejętność DV działa jako podstawa jakości rzutu (zawodnicy z b. wysokim DV i średnim rzutem również fajnie punktowali)
- dobre DV bardzo wspomaga atak z pod kosza w statystykach. Robiłem nawet testy. Przy gównianych C i PF wystawiałem PG, SG i SF z fajnym wejściem pod kosz i jakość ataku była dobra. Nawet było to efektywne bo owi PG, SG, SF grali przeciwko graczom obwodowym podczas gdy lepsi w obronie pod koszem C i PF przeciwnika kryli moich gównianych C i PF.
- SG z przeciętnym rzutem z wyskoku, dobrym rzutem z bliska i mocnym wejściem pod kosz swego czasu strasznie napsuł mi krwi. Rywalizowałem z takim zawodnikiem i jego zespołem w lidze. W końcu się udało. Ale moim zdaniem największą moją bolączką było to że owy zawodnik grając jako SG w LI grał przeciwko moim SG którzy jak jeden mąż potrafią bronić na dystansie, ale pod koszem są w obronie gówniani.

Wniosek:
DV według mnie mocno wspiera atak. Pozwala wykonać akcje wejścia pod kosz nawet w R&G. Wspiera LI dla graczy obwodowych. I raczej współgra z rzutem z bliska i obroną pod koszem. Według mnie to przydatna umiejętność, choć jej trening do wyższych wartości jest wciąż przede mną.
Zresztą - DV rośnie przy wielu treningach. Tak samo jak JS która jest jedną z kluczowych umiejętności. Więc rozsądnym było by aby druga tak popularna w treningu cecha była mało istotna? Wątpię...

This Post:
00
90085.837 in reply to 90085.834
Date: 8/14/2009 3:11:38 AM
Overall Posts Rated:
2222
Chyba nadal nie masz racji. Edytuj dalej :D

Bo przecież zawodnik może zagrać 48 minut jako PG (przy trenowaniu tej pozycji) potem 20 minut jako SG i wówczas doznać kontuzji. Wtedy zaliczy 100% treningu dla pozycji PG (lub PG i SG) mimo odniesionej kontuzji.

This Post:
00
90085.838 in reply to 90085.837
Date: 8/14/2009 3:13:31 AM
Overall Posts Rated:
146146
Dobra, dobra, widać nie chce mi się dziś za wiele myśleć ;)

Nic nie będę edytował - wiadomość usuwam, bo Ty i tak już wszystko rewelacyjnie wytłumaczyłeś.

Dzięki.

Advertisement