Kérdésem: Ha van x pénzed és a lehetőségek korlátoltak csapatépítés terén, akkor hogyan tennéd egyenlővé a feltételeket?
Nagyon egyszerű. Az állam, úgy ahogy van, takarodjon ki olyan ágazatokból, amikben semmi keresnivalója sincs. Tudom, hogy ez most keményen hangzik, de hidd el nekem, ez a járható út, mert ami tiszta biznisz, és nincs benne enyves kéz, az sokkal hatékonyabban is működik, mint ahol van.
Eszemben sincs azt mondani, hogy harmadoljunk vagy tizedeljünk állami forrásokat, és azokat dobjuk szét. Ami nem életképes, annak pedig mennie kell, mert a versenynek ez a lényege. Az állami pénzelosztás pedig amint említettem, diszkriminatív, káros. És persze jut az életképtelennek is, csak nem olyan látványos méretekben, hanem a látszat fenntartásáért. Én egy fitying állami pénzt nem tolnék a fociba, az biztos.
Most képzeld el, ha mondjuk Angliában az állam gondolna egyet, és megvenné a Hull City-t, a WBA-t meg a Cardiff City-t. És elkezdené iszonyat pénzekkel tolni. Egyszer csak ez a három egyesület ott virítana a Premier League élén, és a BL-ben nem látnánk többet az MU-t vagy éppen a Chelsea-t. Mi történne? Nyilván egyik sem lenne akkora biznisz többet, és szépen lassan elkezdene kiszivárogni a privát tőke, mivel nem lennének akkora sikerek, nem lenne akkora bevétel, és elindulna az ördögi kör... Pontosan tudnák, hogyha x pénzt befektetnek a klubba, akkor állambácsi arra rögtön 5x-et tolna bele a favorizált klubjaiba, nem lehetne versenyezni vele, mert annyi pénzt nyomat bele, amennyit csak akar (ha éppen nem lenne neki, akkor nyomtat magának). Na így lehet kiirtani a magját minden fejlődésnek. Amikor a Fradi körüli cirkusz volt, akkor is az volt a véleményem, és most is az, hogy nem ment volna ki belőle a privát tőke, ha Magyarországon egyenlő versenyfeltételek lennének / lettek volna. Sőt, azt mondom, hogy annak láttán, hogy egy működőképes, nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező klub ki tud alakulni privát tőke bevonásával, mások figyelmét is felkelthette volna. Így nagyon hosszú ideig nem fogja...