BuzzerBeater Forums

BB Poland > [NT]Reprezentacja sezon 9/10

[NT]Reprezentacja sezon 9/10

Set priority
Show messages by
This Post:
00
96174.833 in reply to 96174.832
Date: 12/21/2009 1:06:26 PM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
Tak zdaję sobie sprawę Ale ustawienie meczowe nie zaakceptowało mi przestawienia... dlatego wychodzi że każdy gra na swojej pozycji... Szkoda bo to miał być eksperyment ale nie będzie zbyt wartościowy... Najwyżej będzie dla rywali zasłona dymną ;)

This Post:
00
96174.834 in reply to 96174.833
Date: 12/21/2009 6:47:07 PM
Overall Posts Rated:
7272
Witam serdecznie selekcjonera po wyborach i serdecznie gratuluje wyboru. Przynaje,że nie zdążyłem oddać głosu bo...sam nie wiem dlaczego zaistaniała sytuacja się zdażyła...buuuuu... Mniejsza jednak z tym. Oddał bym swój głos na Mr.Presidenta i pisze to uczciwie, bowiem uważam, że zasługujesz na to stanowisko, do czasu kiedy moja ekipa doczłapie się do PLK i zostanę zauważony jako good manager :))) (żartowałem oczywiście w tym momencie) niemniej jednak chce ci zadać pytanie dotyczace oczywiście scautingu... To temat który mnie zastanawia, a ty jako selekcjoner jesteś jego integralną częscią...
Otóż dzisiaj w nowościach z mojej konferencji jest informacja, że zawodnik Sparty Radogoszcz został powołany do kadry narodowej w wieku 19 lat z potencjałem historycznego zawodnika ale z pensją 3000 k nie 30.000 tylko 3000 k.
Chwała mangerowi za tak spektakularny sukces...Moje pytanie zatem brzmi. Ja mam zawodnika 20 latka z potencjałem MVP i rozwojowy, którego obecnie trenuję dość intensywnie i to w opcji multiskilowej. Pytanie zatem jest banalne: Jak działa ten scauting i na jakich dokładnie zasadach. Bo szczerze mówiąc jestem zdegustowany, bowiem po naszej ostatniej wymianie zdań w tym temacie scaut się ze mną do tej pory nie skontaktował...Owszem - miałem ci wysłac skile i to z czasem zrobię ale uznałem, że może faktycznie jest jeszcze zdeczko za wcześnie, ale nadal nie wiem czy i jak działa ten scauting. Żeby sprawa była jasna...Jestem całkowice pozytywnie nastawiony do reprezentacji i do ciebie jako selekcjonera ale chciałbym usłyszeć od ciebie jasne, klarowne i przejrzyste zasady dotyczące scautingu...Kto co, i za co odpowiada...Na jakich zasadach powołuje się zawodników na testy, kiedy jest aktualizacja bazy danych i jak ona wygląda...?Jeśli mogę prosić o rzeczową odpowiedź to będę wdzięczny. Bo jeśli nawet do bazy danych reprezentacji nie jest wpisany mój zawodnik i co gorsza nikt o niego nie pyta to osobiście uważam, że coś jest nie tak w tym temacie. Chyba, że mam sam pisać, spamować i błagać o kontakt kogokolwiek.Jeśli tak to chcę otrzymać jasną wiadomość, że scaut nie będzie się ze mną kontaktował bo ma inne ważniejsze zajęcia i wtedy będę miał czarno na białym co w trawie piszczy w temacie reprezentacji..oraz czy warto się podniecać i pracować na rzecz reprezentacji...
Serdecznie pozdrawiam ciebie jako selekcjonera.
Jeśli mój zawodnik jest platfusem to relaks ale po co jest trening w takim razie...Trenuje swoich zawodników również z myślą o kadrze, w przypadku dwóch zawodników...Jesli są platfusami to ok nie ma tematu...Jeśli jednak jest inaczej...to co wtedy? Od razu odpowiadam, że moja filozofia opiera się na zawodnikach multiskilowych.To tak na marginesie...
Masz mój głos poparcia niestety nieformalny, ale jako elektorat mam prawo domagać odpowiedzi na swoje wątpliwości...
Scauting - jak działa baza danych, jakie są kryteria powoływania na testy itp. Bardzo proszę ciebie o jasną odpowiedź..

P.S.: Pytanie jest kierowane do Mr.Presidenta i oczekuje odpowiedzi tylko i wyłącznie od selekcjonera.
Jeśli rozmowa wymaga przejścia na BB-maila to jestem do dyspozycji...
Problem budowania mutantów, a zawodników multiskilowych to dwa inne światy, ale chyba ktoś niedawno poruszał ten wątek...

Pytanie nr.2
Czy w kadrze mogą grać zawodnicy z potencjałem mniejszym niż allstar i jeśli nie to pytanie proste - dlaczego ?
Pytam, bowiem mamy sporo managerów, budujących skile i zawodnicy się zmieniają lub mogą się zmieniać w kadrze, więc jeśli nie powołuje się zawodników z potencjałem mniejszym niż allstar ciekawi mnie dlaczego, bo uważam, że jeśli na dany mecz potrzebny jest zawodnik o określonych umiejętnościach to należy go powołać, a nie sugerować się potencjałem...
Ostatanio jestem lekko nie halo, więc jesli to pytanie padło, gdzieś na forum a ja go nie doczytałem to oficjalnie wszystkich przepraszam za powtórkę z rozrywki...

I to w zasadzie na tyle dzisiaj :))))

No...właśnie.Nie mam więcej pytań :)))

Z powa

This Post:
00
96174.835 in reply to 96174.834
Date: 12/21/2009 7:36:38 PM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
Nie no króciutkie te Twoje pytania ;) No ale postaram się na nie odpowiedzieć.
Po zakończeniu sezonu, kiedy NT i U21 nie rozgrywają już meczów ja razem z Leszkiem robimy aktualizację baz . Jest tego sporo, bo są 19, 20, 21 i nawet 22 latkowie...również bezpośrednie zaplecze kadry, czyli nawet starsi zawodnicy. W każdym roczniku jest 5 pozycji i od kilkunastu do nawet 150 zawodników w każdej z baz... Naprawdę mnóstwo zawodników.
Do tego zaraz po drafcie wyłapujemy (robią to życzliwe osoby, które proszę o pomoc) wszystkich zawodników spełniających postawione kryteria dotyczące wieku, pensji i potencjału... Później z tego robię bazę w której znajduje się około 500-600 zawodników...
Aby zobaczyć skile zawodnika muszę powołać go do reprezentacji i stąd info w Nowościach na stronie ligi. Po spisaniu skili wyrzucamy zawodnika z kadry.
Właśnie jestem w trakcie tworzenia bazy z ostatniego draftu. Dlatego powołuję wszystkich zawodników jakich dostałem na listach od osób, które mi pomagają. Pewnie powołałem i tego historyka o którym wspomniałeś (sorki nie pamiętam dokładnie, bo tylu zawodników oglądam)... W przypadku zawodników z najwyższym potencjałem mamy łagodniejsze kryteria, ponieważ mogą dłużej trenować... Nie wszyscy jednak trafiają do bazy ze względu np na wiele czarnych skilów...choć nie tylko... Czy ten historyk tam trafił też nie pamiętam.
Kiedy kończę bazę wysyłam ją do skautów. Każdy z nich zajmuje się swoją pozycją. Powinien skontaktować się z właścicielem zawodnika, zaproponować pomoc w treningu i później z co są zainteresowani utrzymywać kontakt. Jaki, jak częsty to ja nie wnikam. Najważniejsze aby były efekty w postaci coraz lepszych zawodników. Ja nie ingeruję w kompetencje skautów, chyba że sami pytają mnie o zdanie lub tez sam właściciel to robi. Jestem pewien, że większość skautów jest świetnymi fachowcami i potrafią wywiązywać się z tego ciężkiego zajęcia bardzo dobrze.
Co do Twojego zawodnika to jak pewnie widziałeś w nowościach powołałem go aby zobaczyć jak wygląda. Dobrze pisałeś, że jest multiskilowcem i gdyby tak wyglądał w wieku 19 lat (na początku sezonu) to pewnie miałby szansę na kadrę. Jednak ma już 20 lat a w tym wieku w bazach skautów są już zdecydowanie lepsi zawodnicy. Także nie chcę Ci słodzić, czy ściemniać ale moim zdaniem Twój zawodnik raczej nie ma szans na to by znaleźć się w NT.
Czy w NT mogą grać zawodnicy z potencjałem mniejszym niż allstar? W U21 w ostatnim czasie były chyba dwa takie przypadki w NT żadnego...i na 99,99% nie będzie. Dlaczego? Ponieważ granica tego potencjału kończy się przy około 30-35 tys pensji. O ile dla klubu i czasem U21 może to być wystarczające to w NT już nie. Graja tam zawodnicy zdecydowanie więcej zarabiający i co za tym idzie po prostu lepsi.
Te kryteria ciągle idą w górę i na dzisiaj wydaje się, że potencjałem min dla obwodowych powinna być wieloletnia gwiazda a dla podkoszowych supergwiazda... W bazach zdarzają się jeszcze i alstary i czasem nawet gwiazdy ale to w większości raczej z myślą o U21 a nie NT.

This Post:
00
96174.836 in reply to 96174.835
Date: 12/22/2009 5:40:36 AM
Overall Posts Rated:
7272
Great. Twoja odpowiedź w pełni mnie usatysfakcjonowała. Dobrze, w takim razie wiem już o co biega...i na czym stoję.
Nadal twierdzę, że mój MVP zagra w kadrze niebawem :)))) bo inaczej dostanie kopa w dupę za brak powołania.
Zresztą obiecał mi na treningu jak mu wręczałem to powołanie na testy, że zrobi wszystko aby zagrać. I ja mu wierzę... :)))
Co do tego, że są lepsi i nie ma szans na grę w kadrze...cóż musi udowodnić dla swojego managera, DLA KLUBU,
że i selekcjoner czasami się myli i to powołanie mu się należy nie dziś, nie jutro ale za jakiś czasik je dostanie hehe... :)))
Zreszą sam napisałeś raczej nie ma szans czyli w wolnym tłumaczeniu ma jakieś nikłe szanse ale ma hehe :)))) a więc skoro
ma nawet nikłe to będzie nosił worki z kartoflami, ciągał ciężarówki iz Pudzianem, kopał jak TongPo i zrobi wszystko aby w tej kadrze zagrać...He,he,he...Poza tym on może grać na PG,SG oraz SF...i świetnie daje sobie radę...OK.

Jeszcze raz serdecznie gratuluję wyboru reelekcji i jakby co służę pomocą w jakichkolwiek sprawach związanych z NT.

Ze sportowym pozdrowieniem...

Rafik

This Post:
00
96174.837 in reply to 96174.836
Date: 12/22/2009 6:09:27 AM
Overall Posts Rated:
1010
Great. Twoja odpowiedź w pełni mnie usatysfakcjonowała. Dobrze, w takim razie wiem już o co biega...i na czym stoję.
Nadal twierdzę, że mój MVP zagra w kadrze niebawem :))))Nadal twierdzę, że mój MVP zagra w kadrze niebawem :)))) bo inaczej dostanie kopa w dupę za brak powołania.
Zresztą obiecał mi na treningu jak mu wręczałem to powołanie na testy, że zrobi wszystko aby zagrać. I ja mu wierzę... :)))
Co do tego, że są lepsi i nie ma szans na grę w kadrze...cóż musi udowodnić dla swojego managera, DLA KLUBU,
że i selekcjoner czasami się myli i to powołanie mu się należy nie dziś, nie jutro ale za jakiś czasik je dostanie hehe... :)))
Zreszą sam napisałeś raczej nie ma szans czyli w wolnym tłumaczeniu ma jakieś nikłe szanse ale ma hehe :)))) a więc skoro
ma nawet nikłe to będzie nosił worki z kartoflami, ciągał ciężarówki iz Pudzianem, kopał jak TongPo i zrobi wszystko aby w tej kadrze zagrać...He,he,he...Poza tym on może grać na PG,SG oraz SF...i świetnie daje sobie radę...OK.

Jeszcze raz serdecznie gratuluję wyboru reelekcji i jakby co służę pomocą w jakichkolwiek sprawach związanych z NT.

Ze sportowym pozdrowieniem...

Rafik

Oj nie bądź taki pewnien.
Niektórzy zawodnicy (18 lat) prosto z draftu mają taką lub podobną pensję.
Tych 2 sezonów już nie nadrobisz.
Ale dla klubu może być dobry zawodnik.

This Post:
00
96174.838 in reply to 96174.837
Date: 12/22/2009 4:47:23 PM
Fragmin Team
IV.31
Overall Posts Rated:
11191119
Całkiem fajny grajek na TLu... (4667257) Gdyby nie osobiste to śmiało by mógł u mnie pobiegać :))

This Post:
00
96174.839 in reply to 96174.838
Date: 12/22/2009 4:53:59 PM
Dudopol Dudowizna
IV.21
Overall Posts Rated:
9595
masz racje, te osobiste.....jednak odpada przez to

Ave Wisła!
This Post:
00
96174.840 in reply to 96174.839
Date: 12/22/2009 4:55:43 PM
Overall Posts Rated:
22
a szkoda bo cena okazyjna

This Post:
00
96174.841 in reply to 96174.840
Date: 12/22/2009 5:03:02 PM
Fragmin Team
IV.31
Overall Posts Rated:
11191119
no ba... powiedziałbym, że "Promocja Bożonarodzeniowa" :}

This Post:
00
96174.842 in reply to 96174.841
Date: 12/22/2009 5:21:59 PM
The French Bulldog's
II.4
Overall Posts Rated:
11501150
Second Team:
The French Bulldogs II
Zaraz sprzedam trochę miejsc na hali i se kupie go...

This Post:
00
96174.843 in reply to 96174.838
Date: 12/22/2009 6:13:58 PM
Overall Posts Rated:
6363
Całkiem fajny grajek na TLu
No, dobry jest. Pamiętam jak grał w reprezentacji Francji jako SF.

Advertisement