BuzzerBeater Forums

BB Poland > Pytania i odpowiedzi vol. 4

Pytania i odpowiedzi vol. 4 (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
90085.836 in reply to 90085.830
Date: 8/14/2009 3:09:15 AM
Overall Posts Rated:
2222
Spotkałem się w swojej karierze z zawodnikami mającymi spore DV i przy taktykach typu LI grającymi na pozycjach obwodowych. I przyznam że bardzo często wchodzili pod kosz i rzucali celnie. Co przy moich obrońcach obwodowych (siłą rzeczy umiejącymi bronić na dystansie, a pod koszem wcale) pozwala sądzić że obwodowy gracz po wejściu pod kosz rzuca z bliska.

To wszystko utwierdza mnie w przekonaniu że:
- umiejętność DV działa jako podstawa jakości rzutu (zawodnicy z b. wysokim DV i średnim rzutem również fajnie punktowali)
- dobre DV bardzo wspomaga atak z pod kosza w statystykach. Robiłem nawet testy. Przy gównianych C i PF wystawiałem PG, SG i SF z fajnym wejściem pod kosz i jakość ataku była dobra. Nawet było to efektywne bo owi PG, SG, SF grali przeciwko graczom obwodowym podczas gdy lepsi w obronie pod koszem C i PF przeciwnika kryli moich gównianych C i PF.
- SG z przeciętnym rzutem z wyskoku, dobrym rzutem z bliska i mocnym wejściem pod kosz swego czasu strasznie napsuł mi krwi. Rywalizowałem z takim zawodnikiem i jego zespołem w lidze. W końcu się udało. Ale moim zdaniem największą moją bolączką było to że owy zawodnik grając jako SG w LI grał przeciwko moim SG którzy jak jeden mąż potrafią bronić na dystansie, ale pod koszem są w obronie gówniani.

Wniosek:
DV według mnie mocno wspiera atak. Pozwala wykonać akcje wejścia pod kosz nawet w R&G. Wspiera LI dla graczy obwodowych. I raczej współgra z rzutem z bliska i obroną pod koszem. Według mnie to przydatna umiejętność, choć jej trening do wyższych wartości jest wciąż przede mną.
Zresztą - DV rośnie przy wielu treningach. Tak samo jak JS która jest jedną z kluczowych umiejętności. Więc rozsądnym było by aby druga tak popularna w treningu cecha była mało istotna? Wątpię...

This Post:
00
90085.837 in reply to 90085.834
Date: 8/14/2009 3:11:38 AM
Overall Posts Rated:
2222
Chyba nadal nie masz racji. Edytuj dalej :D

Bo przecież zawodnik może zagrać 48 minut jako PG (przy trenowaniu tej pozycji) potem 20 minut jako SG i wówczas doznać kontuzji. Wtedy zaliczy 100% treningu dla pozycji PG (lub PG i SG) mimo odniesionej kontuzji.

This Post:
00
90085.838 in reply to 90085.837
Date: 8/14/2009 3:13:31 AM
Overall Posts Rated:
146146
Dobra, dobra, widać nie chce mi się dziś za wiele myśleć ;)

Nic nie będę edytował - wiadomość usuwam, bo Ty i tak już wszystko rewelacyjnie wytłumaczyłeś.

Dzięki.

This Post:
00
90085.839 in reply to 90085.838
Date: 8/14/2009 4:22:22 AM
Overall Posts Rated:
22
W końcowym etapie porównuje je ze sobą i wybiera najwyższą, czyli najdroższą dla nas.

egzakli! do takich samych wniosków doszedłem, tylko jest jedno ale, ten kalkulator źle liczy pensje:) podstawiając skille zawodnika uniwersalnego wychodzi, że powinien zarabiać 3 raz więcej, to nie jest błąd, to jest bzdura.

No i jak wczoraj patrzyłem na TL na SFów to przestałem się bać niektórych z wysoka pensją. na miano SG trzeba sobie zasłużyć:)
rozpatrując grajkow bez ID goście z dziurą na OD lub JR a z wyjebanym w kosmos JS są SFami, a ten JS podnosi pensje strasznie.

no i ciekawa sprawa czy jak przemianuje zawodnika na SFa to spadnie mu pensja?

From: Rafalski

This Post:
00
90085.840 in reply to 90085.839
Date: 8/14/2009 4:26:15 AM
Overall Posts Rated:
1818
no i ciekawa sprawa czy jak przemianuje zawodnika na SFa to spadnie mu pensja?

Nie sądzę. Skoro pensja jest obliczana na każdą pozycję, a wybierana jest największa, to w przypadku jak "przemianujesz" zawodnika na SFa, oznaczać to będzie, że ma na tej pozycji najwyższą pensję. Może się mylę, jeżeli tak to mnie poprawcie Panowie.

From: cortez

This Post:
00
90085.842 in reply to 90085.840
Date: 8/14/2009 4:50:45 AM
Overall Posts Rated:
22
tylko, że są pewnie tez jakieś dodatkowe warunki (2941155) ten koleś wg kalkulatora powinien być PG.
ewidetnie o czymś nie wiemy:)

From: cortez

This Post:
00
90085.844 in reply to 90085.843
Date: 8/14/2009 5:00:57 AM
Overall Posts Rated:
22
dzięki za linka, to z tego będe korzystal
i sorry za zamieszanie:)

This Post:
00
90085.845 in reply to 90085.825
Date: 8/14/2009 6:16:14 AM
Overall Posts Rated:
1717
Twoje wnioski imo prowadzą nas do trzech refleksji:.Mam nadzieję że nie rewolucyjnych.

1) Klubowa, warto stawiać na zawodniów uniwersalnych na wyższych poziomach ligowych gdy pensja zaczyna być problemem z jednego prostego powodu są tansi w utrzymaniu niż zawodnicy jednowymiarowi.

2) Refleksja U-21. Warto postawić na zawodników zadaniowych do konkretnej taktyki gdyż do 20 roku życia prezesi są wstanie ich utrzymać ( pobawiłem się kalkulatorem pensji ) a tuż przed 21 urodzinami trzeba ich sprzedać aby nie zbankrutować. Minusem takiego rozwiązania jest potrzeba koordynacji treningu wielu prezesów.

przyklad liczby graczy dla pozycji C i PF

Zawodnik 1 do taktyki R&G i obrony 2-3 Skille trenowane RB, ID, SB w równym stopniu preferowane podania jako skill boczny naturalny
Zawodnik 2 kompan do taktyki R&G i obrony 2-3 Skille trenowane RB, ID, SB w równym stopniu preferowane podania jako skill boczny naturalny

Zawodnik 3 do taktyki R&G i obrony 3-2 Skille trenowane RB wiodący, ID, SB w równym stopniu preferowane podania jako skill boczny naturalny
Zawodnik 4 kompan do taktyki R&G i obrony 3-2 Skille trenowane RB wiodący , ID, SB w równym stopniu preferowane podania jako skill boczny naturalny można go nawet potrenować w podaniach

Zawodnik 5 do taktyki LI i obrony 2-3 Skille trenowane RB, ID, SB, IS w równym stopniu
Zawodnik 6 do taktyki LI i obrony 2-3 Skille trenowane RB, ID, SB, IS w równym stopniu

Zawodnicy 5 i 6 są przydatni też do taktyk LP taktyki wyjściowej. Jako jedyni będa mogli być trenowani też dla seniorów gdyż pensja powinna być stosunkowo niska.

Zawodnik 7 do taktyki LI, LP i obrony 3-2 Skille trenowane RB, IS w równym stopniu
Zawodnik 8 do taktyki LI, LP i obrony 3-2 Skille trenowane RB, IS w równym stopniu

To zestaw minimalny, bo nie uwzględniłem jeszcze paru taktyk ( pośrednich ) ale mając taka ósemkę można powiedzieć żę ma się z czym grać. Dla 1-3-1 można by zrobić PF z mocną OD

Powiniśmy chyba spróbować wprowadzić taki plan treningowy dla każdej pozycji.

3) Seniorzy. Należy prowadzić zawodników w sposób zrównoważony ( aby pensja nas nie zjadła ). Gdy dojdziemy do momentu że pensja będzie nie do pociągnięcia po sezonie trenujemy tylko jeden najważniejszy skill pod daną taktykę.

Advertisement