Twoje wnioski imo prowadzą nas do trzech refleksji:.Mam nadzieję że nie rewolucyjnych.
1) Klubowa, warto stawiać na zawodniów uniwersalnych na wyższych poziomach ligowych gdy pensja zaczyna być problemem z jednego prostego powodu są tansi w utrzymaniu niż zawodnicy jednowymiarowi.
2) Refleksja U-21. Warto postawić na zawodników zadaniowych do konkretnej taktyki gdyż do 20 roku życia prezesi są wstanie ich utrzymać ( pobawiłem się kalkulatorem pensji ) a tuż przed 21 urodzinami trzeba ich sprzedać aby nie zbankrutować. Minusem takiego rozwiązania jest potrzeba koordynacji treningu wielu prezesów.
przyklad liczby graczy dla pozycji C i PF
Zawodnik 1 do taktyki R&G i obrony 2-3 Skille trenowane RB, ID, SB w równym stopniu preferowane podania jako skill boczny naturalny
Zawodnik 2 kompan do taktyki R&G i obrony 2-3 Skille trenowane RB, ID, SB w równym stopniu preferowane podania jako skill boczny naturalny
Zawodnik 3 do taktyki R&G i obrony 3-2 Skille trenowane RB wiodący, ID, SB w równym stopniu preferowane podania jako skill boczny naturalny
Zawodnik 4 kompan do taktyki R&G i obrony 3-2 Skille trenowane RB wiodący , ID, SB w równym stopniu preferowane podania jako skill boczny naturalny można go nawet potrenować w podaniach
Zawodnik 5 do taktyki LI i obrony 2-3 Skille trenowane RB, ID, SB, IS w równym stopniu
Zawodnik 6 do taktyki LI i obrony 2-3 Skille trenowane RB, ID, SB, IS w równym stopniu
Zawodnicy 5 i 6 są przydatni też do taktyk LP taktyki wyjściowej. Jako jedyni będa mogli być trenowani też dla seniorów gdyż pensja powinna być stosunkowo niska.
Zawodnik 7 do taktyki LI, LP i obrony 3-2 Skille trenowane RB, IS w równym stopniu
Zawodnik 8 do taktyki LI, LP i obrony 3-2 Skille trenowane RB, IS w równym stopniu
To zestaw minimalny, bo nie uwzględniłem jeszcze paru taktyk ( pośrednich ) ale mając taka ósemkę można powiedzieć żę ma się z czym grać. Dla 1-3-1 można by zrobić PF z mocną OD
Powiniśmy chyba spróbować wprowadzić taki plan treningowy dla każdej pozycji.
3) Seniorzy. Należy prowadzić zawodników w sposób zrównoważony ( aby pensja nas nie zjadła ). Gdy dojdziemy do momentu że pensja będzie nie do pociągnięcia po sezonie trenujemy tylko jeden najważniejszy skill pod daną taktykę.