Z tym przemianowaniem na inną pozycję i ewentualnym spadkiem pensji doskonale wytłumaczyli to Rafalski i piotras3 - nie mam nic do dodania.
Wcześniej jednak mogłem wyłapać, że trochę inaczej zinterpretowałeś te liczby, co je za pierwszym razem podawałem - uległy one mojej modyfikacji, tak by może łatwiej się pewne rzeczy w oczy rzucały - chyba mi nie wyszło :) Ten kalkulator naprawdę nie jest zły, tylko trochę inaczej się go używa niż to napisałeś...Co więcej polecałbym nawet jednak tą wersję Excelową (tą którą na forum rozprowadzał kiedyś m4ti - to właśnie z niej pochodzą te liczby i wzory), bo jest ona moim zdaniem zdecydowanie lepsza od tych, które się teraz pojawiają, a które głównie dbają o estetykę (kolorki-pierdołki itp.), a nie dają w ogóle pola do popisu jeśli chodzi o podpoziomy...Ten kalkulator na stronie Ci podanej przez piotras3, czy też ten pliczek exe, który też tu się kiedyś kręcił na stosunkowo niskich skillach będą całkiem poprawne, jednak przy zrównoważonych, kilkuskillowych panach z wysoką pensją (pewnie od około 40-50tys) będą się mylić naprawdę sporo - podpoziomy zaczną tam mieć ogromne znaczenie. Polecam więc ten excelowy :)
Co zaś do liczenia pensji na podstawie tego, co pisałem ostatnio...
JS - poziom rzutu z wyskoku....JR - zasięg rzutu
OD - obrona na dystansie........HN - kozłowanie
DV - wejście pod kosz.............PS - podania
IS - rzut z bliska......................ID - obrona pod koszem
RB - zbieranie.........................SB - blokowanie
.......JS......JR......OD....HN.....DV....PS.....IS.....ID.....RB....SB
C........................................................130...137...129....63
PF....71.........................1.......7......6....110...117...110...65
SF...179.....77......66.....................................59.....90.....2
SG...116....142...115......6.....16......1..............4.....61......
...
PG.....27.....41.....78.....79.....39....152.....2.............37......
Jak kalkulator liczy pensję?
I teraz mamy na przykład wzór na pensję dla C = 1,13^IS* 1,137^ID* 1,129^RB* 1,063^SB* 298
Zauważ że, powyżej wypisana w tabeli 130 pod IS to jest dokładnie ilość tysiącznych po przecinku w podstawie potęgi z wykładnikiem, którym jest właśnie poziom IS, dalej 137 to ilość tysiącznych po przecinku przy ID, 129 dla RB, 63 dla SB...
Tym samym do wyniku dochodzimy tak:
1,13 do potęgi "poziom IS (możesz dać coś po przecinku i przybliżysz ewentualny podpoziom)" to przemnażamy przez 1,137 do potęgi "poziom ID" to przemnażamy przez 1,129 do potęgi "poziom RB" to przez 1,063 do potęgi "poziom SB" i to razy stała 298, która również wzięła się z tego excelowego kalkulatora...
Reszta pozycji analogicznie i wzory na nie były w tym pierwszym poście z serii...
Ta powyższa tabelka miała tylko ułatwić podgląd tak, żeby te wszystkie przecinki i jedynki niczego nie zacierały, a zostały tylko "wagi" :) Dzięki ich porównywaniu wiemy trening której z umiejętności pcha nas przede wszystkim w kierunku jakiej pozycji plus której pcha naszą pensję coraz wyżej...
Last edited by Żegnalski_Jestem (playing epilog) at 8/14/2009 8:19:58 AM