Twój pomysł jest niestety zbyt rewolucyjny;) i przede wszystkim zbyt ryzykowny. Wystarczy, że nie wyczujemy przeciwnika i do gry wystawimy zawodników 7 i 8 do taktyki LI, LP bez ID, a przeciwnik zagra pod kosz i już jest pogrom. Także zgadzam się w tej kwestii z Juniorro. Jeśli już to faktycznie można wytrenować C z zabójczym ID i RB i do tego bardzo dobrym RB i fajnymi podaniami. Moim zdaniem taki zawodnik byłby ciekawym zawodnikiem do taktyki obwodowej. Taki Dwight Howard;)
Co do nowego silnika to ilekroć słyszę, że C często w meczu broni rzutów z obwodu to tylekroć się bardzo dziwię. Sam jakoś tego nie doświadczyłem. Owszem może są to jakieś 3 piłki w meczu ale to maks. Teraz pytanie: Jaki jest sens trenowania C OD, kiedy będzie on musiał się zmierzyć z JS w okolicach 16-17. Uważacie, że OD na poziomie 9-10 (o ile w ogóle, uda się do takiego poziomu dociągnąć, a tak w ogóle to przekonać właścicieli do takiego treningu) da radę? Moim zdaniem przy zatrzymywaniu takich rzutów obwodowych większą rolę mogą odgrywać bloki, a te jest dużo łatwiej wytrenować.
Jeżeli chodzi o PF-ów to zgadzam się, ze powinni to być gracze bardziej uniwersalni, potrafiący oddać rzut z dystansu, wejść pod kosz, podać, a też czasami wybronić coś z obwodu. Natomiast C to dla mnie tak ja w realu zawodnik, które pilnuje trumny i tam powinien być mocny. Do tego przy R&G powinien potrafić skupić na sobie uwagę pod koszem i oddać piłkę na czysty obwód. To wszystko. Jeśli czasami znajdzie się przy niskim rzucającym to jedyną umiejętnością, która może mu pomóc go zatrzymać jest umiejętność bloków, a nie OD.
Tak w ogóle to uważam, że bloki są bardzo ciekawą umiejętnością dla C w nowym silniku. Założyłem specjalnie nowy wątek na ten temat...ale jeszcze nie za wiele wniosków się w nim pojawiło. Na pewno jest tak, że "podwyższają" one umiejętność obrony...i co ciekawe według mnie nie tylko obrony pod koszem. To według mnie może być odpowiedź na rzuty obwodowych i co zrobić, żeby nie wpadały kiedy obok takiego obwodowego znajdzie się C. Bo treningu OD sobie nie wyobrażam...
Odpowiem tak jak Junioro. Zauważ, że ja nie wykluczam gry w kadrze zawodników uniwersalnych ( w mojej rozpisce to zawodnicy 5 i 6 ). Niemniej jednak w przypadku U-21 moim zdaniem wręcz musimy szkolić zawodników w wąskich specjalnościach z jednego powodu zawsze przychodzi taki moment, że nasza kadra jest słabsza on przeciwnika i powinna zaryzykować, a wtedy zwyczajnie powinniśmy mieć taką możliwość. Moim zdaniem właśnie tego brakuje nam do medalu. Że jest to realne pokazują Chiny którzy ustawili kadrę wyjątkowo pod trumnę.
Dodam jeszcze, że nikt nie każe trenować podkoszowym OD wspomnialem tylko o tym, żę PF w taktyce 1-3-1 może się dołożyć do obronny na obwodzie.
Co do ryzyka nietrafienia taktyki owszem istnieje, ale ważne żebyśmy mieli taką możliwośc, bo inaczej nigdy niezaskoczymy przeciwnika i będziemy uniwersalni ( przedywidywalni ).
Pozdrawiam