U derbiju kola Sveti Vid po prvi put u istoriji odneo pobedu u Beer areni
MAGIJA ROLANDA ZA NASTAVAK SERIJE
Opravdano je menadžer Gomeljski isticao da se pribojava kako bi niz pobeda njegovog tima mogao da bude prekinut ovog utorka u duelu sa ekipom Beer Drinkers. Nikada do sada njegovi puleni nisu trijumfovali u gostima protiv popularnih pivopija, imaju negativan ukupan skor sa njima, a i čini se da im generalno način igre ovog sastava ne leži preterano. Uvukla se neka zebnja i uzdržanost u redove pr službe Svetog Vida i niko nije poželeo da prognozira mogući ishod jučerašnje utakmice ili da uopšte da neki shodni komentar.
I sama utakmica je počela na taj način, tvrdo i oprezno, sa stalnom rezultatskom klackalicom. Međutim, prvi je led probio, i nije se do kraja zaustavio, igrač koji je do sada nebrojeno puta pokazao da se od njega s pravom očekuje da puni koš protivnika. Tomas Roland je iskoristio zonsku odbranu protivnika koja je lukavo uhvatila u zamku teškaše Svetog Vida pod košem i prečila im da se razmahnu. Roland je krenuo da buši u širinu rupe koje u zoni po prirodi stvari iskrsnu tu i tamo i sa par prodora uz naskok na poludistanci ili prolaz do samog obruča odlepio svoj tim na sedam razlike. Tako se i završila prva četvrtina.
U nastavku Sveti Vid je održavao prednost i kontrolisao meč, međutim, sredinom treće četvrtine fenomenalni Jue Rong i Nezaimović istopili su prednost gostiju i doneli prvo vođstvo posle dugog vremena. U tim trenucima stegle su se ruke igračima Svetog Vida ali je vrlo važan koš koji je sprečio domaće da se odlepe postigao Đokica Đinđić, rezervista, sinoć bez greške u svojoj ulozi epizodiste.
U poslednjem periodu na scenu je stupio ponovo Roland. Sam Tomas posle utakmice u dahu je izrekao sledeće: "Bazirali smo igru na Papanu i Negovanoviću jer smo mislili da u tim meč-apovima imamo prednost. Međutim Drinkersi su zonom zatvorili njih dvojicu u velikoj meri obezbedili skok i sprečili nas da razvijemo našu igru pod košem. Međutim meni se tako otvorila prilika, često sam ostajao sam i dobijao povratni pas kada bi Lazar ili Zoran bili zatvoreni. Jednostavno sam iskoristio svoje šanse".
Skromni Tomas nije želeo sebe da ističe u prvi plan ali je menadžer Gomeljski zato pohvalio učinak svog ubojitog strelca: "Tomas je imao nestvarne procente šuta iz igre. Nije to samo posledica zone već i njegove hladnokrvnosti u ključnim trenucima. Mi svi imamo poverenja da i kad uigrana akcija ne može da prođe, Tomas će već izmisliti neki koš. On je čistokrvni poenter jer podjednako gađa i iz bloka i iz driblinga, ima taj naskok u prodoru i flotere koje baca sa velikim osećajem, mnogo ga je teško čuvati".
Međutim, statistika ne bi bila bikini da nam nije nešto još otkrila, a to je fantastična partija Jadrana Golika. Iako se povredio na prošloj utakmici i nije završio meč, delovao je potpuno spremno i ponovo flertovao sa tripl dablom. Peti asistent lige čak deset puta je pronašao svoje saigrače, jednako kao i Pedro Koskarate čiji je to prvenstveni posao, ali je pritom uhvatio 8 lopti, samo dve manje od prvog skakača Negovanovića i postigao 16 poena, odmah iza heroja Rolanda. Na sve to dodao je i 3 ukradene lopte a dokaz koliko je značio igri Svetog Vida govori da ga je Gomeljski odmarao samo 3 minuta. Gomeljski je posle utakmice rekao da je Jadran igrao pod blokadom protiv bolova, što još više govori o herojskim kvalitetima njegove partije.
Sveti Vid je ovom pobedom ostao na deobi prvog mesta sa ekipom Slobode koja je napravila brutalnu uvertiru pred međusobni duel dve ekipe u subotu, pobedivši neugodni Real sa preko 80 razlike. Kako stvari stoje taj meč će najverovatnije odlučivati o prvoj poziciji pred plej of, ali Gomeljski ne želi da prejudicira ništa: "Biće još dosta da se igra i posle tog susreta. Nama je važno zbog hemije u timu da nastavimo da pobeđujemo".