@Mysza i m4ti_ - Wierzcie mi na słowo, ale naprawdę nie chcę aby którakolwiek z moich odpowiedzi, była przez Was odbierana jako coś osobistego czy może jako uwzięcie się właśnie na Was z mojej strony...ale znowu mi się nie podoba to rozpisanie tych specjalizacji :) Pomija ono sporo faktów, z którymi po drodze musiałoby się ścierać, a które z doświadczeń skautowskich również postaram się przekazać za jakiś czas...W teorii jest ono oczywiście całkiem w porządku, jednak w teorii to ono także funkcjonuje już od kilku sezonów...
W gruncie rzeczy widzę to podobnie jak Juniorro. Marzy mi się sytuacja, że zaraz po drafcie otrzymujemy dużą grupę grajków przeciętnych-porządnych od góry do dołu i później tylko po obadaniu wzrostu oraz potencjału decydujemy w kierunku, której pozycji będzie dany gracz dążył...Mały (ok.180cm) niech idzie na PG-SG, średni (ok.195cm) na SF, a duży (ok. 210cm) na PF-C...To jest jednak wizja utopijna, bo graczy takich urodzi się może dwóch na 3 roczniki...Niemal każdy ma gdzieś jakąś "dziurę", w którą nie warto inwestować, a która to automatycznie narzuca tym samym jakąś "specjalizację". Ten gracz przeciętny-porządny to ideał uniwersalności i myślę, że zawsze warto do tego ideału się zbliżać. Nie jednak trenując na siłę "dziury", lecz odpowiednio selekcjonując draftowanych graczy...O tym jednak ma też być później.
Umówmy się może póki co, że nie rozmawiamy jeszcze o żadnych konkretnych rozwiązaniach i próbach zastosowań w praktyce, ok? W planach mam jeszcze kilka postów o różnych rzeczach i dobrze byłoby zacząć coś obmyślać dopiero wtedy, jak przebrnę przez próbę rozrysowania wszystkich luk, które można wykorzystać i problemów, które można napotkać...
Moją intencją jest aby z każdego mojego posta w tej serii, co ją zacząłem wyłaniał się jakiś wniosek. Nie taki który na siłę chcę Wam narzucić, bo tak mi się wydaje, lecz taki który tą moją długą pisaniną i podpieraniem się o te wzorki i różne inne fakty przekonał Was, że tak chyba rzeczywiście to się w BB odbywa...Celem zaś końcowym tych postów jest to, że jeśli się tutaj wszyscy przekonamy do funkcjonowania pewnych spraw to jest szansa, że później zaczniemy je przekazywać dalej na polskich forach (czy to z pytaniami, czy poprzez właścicieli skautowanych grajków, czy też poprzez fora ligowe) unikając jakichś błędnych rad, a w dłuższe perspektywie podniesie to ogólny poziom obycia z trenowaniem grajków w BB i zarazem poziom grajków dostających się do kadr. Dlaczego w ogóle warto się za to brać? Pewne niepokojące rzeczy zaczynają się wyłaniać i warto im wcześniej przeciwdziałać.
Z dotychczasowych postów chciałbym, aby przede wszystkim został u jak największego grona prezesów (a przede wszystkim skautów czy przyszłych selekcjonerów) nawyk sięgania po kalkulator pensji oraz aby te kilka rzeczy, które tam dostrzegliśmy otworzyło oczy na pewne nowe możliwości...tyle na razie...O zastosowaniach wolałbym później, jak jeszcze o paru rzeczach popiszę.
Póki co bardzo byłbym wdzięczny za grad pytań i wątpliwości, które byśmy sobie wspólnie mogli tutaj rozwiązać, aby na koniec rzeczywiście wyjść z dyskusji w 100% przekonanymi do końcowych wniosków. Żeby później nie namnażać odpowiedzi w stylu "najczęściej mówi się, że...", lecz odpowiadać już "odbywa się to dokładnie tak". Śmiało pytajcież :)
Last edited by Żegnalski_Jestem (playing epilog) at 8/15/2009 5:01:17 AM