BuzzerBeater Forums

BB Poland > Pytania i odpowiedzi vol. 4

Pytania i odpowiedzi vol. 4 (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
90085.861 in reply to 90085.845
Date: 8/14/2009 7:15:53 PM
Overall Posts Rated:
112112
@Mysza i m4ti_ - Wierzcie mi na słowo, ale naprawdę nie chcę aby którakolwiek z moich odpowiedzi, była przez Was odbierana jako coś osobistego czy może jako uwzięcie się właśnie na Was z mojej strony...ale znowu mi się nie podoba to rozpisanie tych specjalizacji :) Pomija ono sporo faktów, z którymi po drodze musiałoby się ścierać, a które z doświadczeń skautowskich również postaram się przekazać za jakiś czas...W teorii jest ono oczywiście całkiem w porządku, jednak w teorii to ono także funkcjonuje już od kilku sezonów...

W gruncie rzeczy widzę to podobnie jak Juniorro. Marzy mi się sytuacja, że zaraz po drafcie otrzymujemy dużą grupę grajków przeciętnych-porządnych od góry do dołu i później tylko po obadaniu wzrostu oraz potencjału decydujemy w kierunku, której pozycji będzie dany gracz dążył...Mały (ok.180cm) niech idzie na PG-SG, średni (ok.195cm) na SF, a duży (ok. 210cm) na PF-C...To jest jednak wizja utopijna, bo graczy takich urodzi się może dwóch na 3 roczniki...Niemal każdy ma gdzieś jakąś "dziurę", w którą nie warto inwestować, a która to automatycznie narzuca tym samym jakąś "specjalizację". Ten gracz przeciętny-porządny to ideał uniwersalności i myślę, że zawsze warto do tego ideału się zbliżać. Nie jednak trenując na siłę "dziury", lecz odpowiednio selekcjonując draftowanych graczy...O tym jednak ma też być później.

Umówmy się może póki co, że nie rozmawiamy jeszcze o żadnych konkretnych rozwiązaniach i próbach zastosowań w praktyce, ok? W planach mam jeszcze kilka postów o różnych rzeczach i dobrze byłoby zacząć coś obmyślać dopiero wtedy, jak przebrnę przez próbę rozrysowania wszystkich luk, które można wykorzystać i problemów, które można napotkać...

Moją intencją jest aby z każdego mojego posta w tej serii, co ją zacząłem wyłaniał się jakiś wniosek. Nie taki który na siłę chcę Wam narzucić, bo tak mi się wydaje, lecz taki który tą moją długą pisaniną i podpieraniem się o te wzorki i różne inne fakty przekonał Was, że tak chyba rzeczywiście to się w BB odbywa...Celem zaś końcowym tych postów jest to, że jeśli się tutaj wszyscy przekonamy do funkcjonowania pewnych spraw to jest szansa, że później zaczniemy je przekazywać dalej na polskich forach (czy to z pytaniami, czy poprzez właścicieli skautowanych grajków, czy też poprzez fora ligowe) unikając jakichś błędnych rad, a w dłuższe perspektywie podniesie to ogólny poziom obycia z trenowaniem grajków w BB i zarazem poziom grajków dostających się do kadr. Dlaczego w ogóle warto się za to brać? Pewne niepokojące rzeczy zaczynają się wyłaniać i warto im wcześniej przeciwdziałać.

Z dotychczasowych postów chciałbym, aby przede wszystkim został u jak największego grona prezesów (a przede wszystkim skautów czy przyszłych selekcjonerów) nawyk sięgania po kalkulator pensji oraz aby te kilka rzeczy, które tam dostrzegliśmy otworzyło oczy na pewne nowe możliwości...tyle na razie...O zastosowaniach wolałbym później, jak jeszcze o paru rzeczach popiszę.

Póki co bardzo byłbym wdzięczny za grad pytań i wątpliwości, które byśmy sobie wspólnie mogli tutaj rozwiązać, aby na koniec rzeczywiście wyjść z dyskusji w 100% przekonanymi do końcowych wniosków. Żeby później nie namnażać odpowiedzi w stylu "najczęściej mówi się, że...", lecz odpowiadać już "odbywa się to dokładnie tak". Śmiało pytajcież :)

Last edited by Żegnalski_Jestem (playing epilog) at 8/15/2009 5:01:17 AM

This Post:
00
90085.862 in reply to 90085.861
Date: 8/14/2009 7:49:49 PM
Overall Posts Rated:
112112
Pogromcy mitów - volume 2 ;)

Zbiórki i ich wpływ na pensję

Od razu ostrzegam, że jest to jeden z najbardziej kontrowersyjnych i burzących pewne dotychczasowe podstawy wiary odcinków, stąd tak późna pora emisji ;) Uwaga! Zbiórki nie mają największego wpływu na pensję podkoszowego.

Ponownie tabelka:

.......JS......JR......OD....HN.....DV....PS.....IS.....ID.....RB....SB

C........................................................130...137...129....63

PF....71.........................1.......7......6....110...117...110...65

SF...179.....77......66.....................................59.....90.....2

SG...116....142...115......6.....16......1..............4.....61......
...
PG.....27.....41.....78.....79.....39....152.....2.............37......

Jak widać z linijki odpowiadającej pozycji C, a jak mam nadzieję ustaliśmy dotychczas te liczby to wagi mierzące skalę wpływu na pensję - czym większa, tym większy wzrost pensji dana umiejętność spowoduje. Jak widać największe 137 odpowiada ID, kolejne jest IS z 130 i wtedy zbiórki z 129, a na koniec bloki z 63...Tym samym to nie zbiórki są przodownikiem w nabijaniu pensji, ale także różnice w tych trzech głównych wagach są na tyle małe, że żadnej z nich nie ma co demonizować i i odradzać jej treningu komukolwiek...

Dlaczego zaś stwierdzenie, że trening zbiórek najmocniej wpływa na wzrost pensji zespołu jest już słuszne? Bierze się to stąd, że jak wiemy zbiórki możemy trenować co najmniej dla dwóch pozycji (PF/C), a mimo to jest to trening zdecydowanie szybszy niż inne dla dwóch pozycji (np. rzut z bliska dla PF/C). Tym samym trenując cały sezon zbiórki siłą rzeczy zaliczamy więcej ich skoków, co tym samym tą pensję nam podniesie wyżej niż przy mniejszej ilości skoków w rzucie z bliska...Ponadto można zauważyć, że zbiórki jako jedyna umiejętność liczy się we wzorze dosłownie na pensję każdej pozycji, a na dodatek patrząc na wielkość liczb w tabelce jest to wpływ stosunkowo duży...Tym samym trenując zbieranie dla PF/C możemy sobie zorganizować 6 trenowanych graczy w tygodniu, a zgodnie ze wzorami na pensje jakiej by oni pozycji nie prezentowali to zawsze skoki w zbiórkach będą im pensję podwyższały. Trening na przykład Rzutu z bliska jak już ustaliliśmy daje się czasem "ukryć" i może on nie spowodować w ogóle wzrostu pensji...

Wniosek:
Moim zdaniem warto rozróżniać te dwie sprawy, aby na przyszłość unikać przypadków trenowania graczy dla kadry ze sporą odstającymi zbiórkami tylko dlatego, że spowodowane to było strachem przed za wysoką pensją. W przypadku jednego konkretnego gracza, potencjalnego kandydata do którejś z kadr taki strach nie jest niczym poparty.

Test:
Proszę wpiszcie sobie w kalkulatorze dwie sytuacje:
1)identyczne IS,ID,SB ; poziom wyższe RB
2)identyczne IS,RB,SB ; poziom wyższe ID

i porównajcie oba wyniki :)

Last edited by Żegnalski_Jestem (playing epilog) at 8/14/2009 7:52:53 PM

This Post:
00
90085.863 in reply to 90085.861
Date: 8/14/2009 11:07:37 PM
Overall Posts Rated:
1717
Jeśli o mnie chodzzi to nie biorę twoich słów za osobiste wycieczki, zresztą ja nie mam uczuć :).

p.s wpływ SB jest obliczany dla starego silnika ?

This Post:
00
90085.864 in reply to 90085.862
Date: 8/15/2009 3:11:54 AM
Overall Posts Rated:
773773
ta gra bez Ciebie była by o jakieś 50% uboższa :-))))) jak ja lubie Twoje posty :-)))
A jak jeszcze do tego ktoś pisze o 2 w nocy to SZACUN :-)

@Wszyscy
Zgadnijcie ile bb-meili otrzymałem od Szefcia na temat jednego zawodnika , i tematy poboczne ?????

Odpowiedź : 7 (słownie siedem) !!!! i to napisał że skrócił treść bo miało być 10 :-)))

From: bielas

To: Jax
This Post:
00
90085.865 in reply to 90085.864
Date: 8/15/2009 4:14:14 AM
Overall Posts Rated:
00
Moze ci mi wytlumaczyc co znaczy: JS, JR, HN, DV?

Jump Shot
Guards:
Trains JS @ 2-3 weeks
Trains JR @ 7-8 weeks
Trains HN @ 7-8 weeks
Trains DV @ 7-8 weeks

Forwards:
Trains JS @ 2-3 weeks
Trains JR @ 7-8 weeks
Trains IS @ 7-8 weeks

Wingmen:
Trains JS @ 2-3 weeks
Trains JR @ 7-8 weeks
Trains DV @ 7-8 weeks
Trains HN @ 7-8 weeks
Trians IS @ 7-8 weeks

Team:
Trains JS @ ?
Trains JR @ ?
Trains HN @ ?
Trains DV @ ?
Trains IS @ ?

This Post:
00
90085.866 in reply to 90085.865
Date: 8/15/2009 4:22:31 AM
Overall Posts Rated:
2727
JS - Rzut z wyskoku
JR -Zasięg rzutu
HN - Kozłowanie
DV - Wejście pod kosz

This Post:
00
90085.867 in reply to 90085.863
Date: 8/15/2009 5:17:53 AM
Overall Posts Rated:
112112
Uff...Twój zapał i pomysłowość na pewno cieszy i być może dzięki nim także mi się chciało baczniej tym wzorkom przyglądać :)

Co do tych bloków...Nie pomyślałem o tym od tej strony, że wraz z wprowadzeniem nowego silnika zmienią również sposób naliczania pensji...Jednak rzeczywiście mogliby nas czymś takim zaskoczyć. Wątpię mimo wszystko, ale żeby się przekonać i tak musimy czekać do najbliższej aktualizacji pensji od wprowadzenia silnika (czyli tej najbliższej-posezonowej) i dopiero wtedy będzie można sobie paru grajków poprzeliczać...

Najlepiej byłoby po prostu sprawdzić czy graczom zupełnie w poprzednim sezonie nietrenowanym nagle nie urosły pensje. Już w tym miejscu widać, że byłaby to dość gruba sprawa, żeby ją ot tak sobie przeprowadzać...

This Post:
00
90085.868 in reply to 90085.864
Date: 8/15/2009 5:30:15 AM
Overall Posts Rated:
112112
Z jednej strony dziękuję, a z drugiej...mhm...wcale nie miałem dużego parcia, żeby być właśnie tym, który będzie o tym wszystkim pisał...Sporo czasu czekałem licząc, że może ktoś chociaż o którejś ze spraw wspomni, wywiąże się jakaś grubsza narada i przynajmniej kilka wątków odpadnie. Jednak w końcu zaczęło mi być szkoda, że kiedy my nadal będziemy klepać to samo świat nam odjedzie...Niestety to wiąże się z tym, że od teraz już na dobre przyklei się do mnie łatka "za mocno zaangażowanego" - przewalona sprawa :) Mam nadzieję, że poboli, poboli i przestanie ;) Godzina taka, bo ja to raczej z tych nocnych, cisza, spokój, skupienie...pobudka koło 11 ;D

W dalszej części ujawniasz fakty wysoce dla mnie kompromitujące i niestety czeka Cię proces o zniesławienie ;)

This Post:
00
90085.869 in reply to 90085.867
Date: 8/15/2009 5:31:19 AM
Overall Posts Rated:
22
wpływ bloku na pensje oznaczałby jeszcze wieksze pensje Wiśniewskich, myślicie że BBcy bedą chcieli iść tą drogą? Wiem, że Ci to nie na ręke:) ale ma też zostać zwiększony wpływ płynności, tu ta sama sytuacja PG z prawdziwego znaczenia tez maja bardzo wysokie pensje (patrz PS). Zobaczymy na początku sezonu czym nas zaskoczą

This Post:
00
90085.870 in reply to 90085.869
Date: 8/15/2009 5:37:12 AM
Overall Posts Rated:
112112
Dlatego właśnie powątpiewam w takie rozwiązanie...Tak jak właśnie wspomniałeś oprócz bloków przecież wprowadzili też więcej asyst i strat...Czyli praktycznie zaburzyć musieliby wszystkie wzory od góry do dołu...

Na dodatek graczy kompletnie przez nas nietrenowanych jest jeszcze więcej niż tych trenowanych, a praktycznie każdemu z nich zgodnie z tym co piszemy (czego zaś byśmy nie chcieli :)) pensje powinny wzrosnąć (fakt, że zazwyczaj z niższymi pensjami i wzrosty byłby małe, ale jednak)...

This Post:
00
90085.871 in reply to 90085.868
Date: 8/15/2009 6:29:23 AM
Overall Posts Rated:
773773
Mam nadzieje że się na mnie nie obrazisz za to co napisałem o tych bbmeilach :-)))
To nie kompromitacja to wielka umiejętność .

Twoje posty na niektóre tematy są fajne do poczytania i dla niektórych graczy myśle pokazują tą gre z innej strony .

Advertisement