Dlatego właśnie powątpiewam w takie rozwiązanie...Tak jak właśnie wspomniałeś oprócz bloków przecież wprowadzili też więcej asyst i strat...Czyli praktycznie zaburzyć musieliby wszystkie wzory od góry do dołu...
Z tego co rozumiałem z zapowiedzi i Globala to nie należy łączyć tych spraw.
! ) Asysty i straty miały służyć urealnieniu gry i dlatego zwiększono ich ilość nie wpływały zaś same statystyki zespołu ( to taka kosmetyka żeby pomóc nam zrozumieć kod gry )
2) Bloki natomiast zostały tak zmienione w ten sposób, że zwiększono ich wartość w kodzie gry. I to co najmniej na dwa sposoby po pierwsze zwiększono szanse na blok jako taki a po drugie zwiększono wagę bloków w całkowitej obronie.
Także mi się wydaje, że naturalną rzeczą będzie zwiększenie udziału bloków w pensji w innym przypadku bloki byłyby nieoszacowane w pensji i opłacałoby się je trenować zamiast np. obrony pod koszem.
Pozwolisz też że wrócę do treningu graczy pod taktyki. Mówisz że pomysł już był wcześniej a czy ktoś go próbował wcielić w życie ? Myślę że teraz można by go zrealizować ( przynajmniej w sporej części ). Proponuje zrobić to tak
1) Ktoś przygotowuje listę zawodników na poszczególne pozycje i taktyki, dyskutujemy którzy gracze są ważniejsi dla kadry i ustalamy kolejność treningu ( listę mogę zrobić )
2) al said obiecał mi że zrobi po sezonie dokładną listę obecnych 19 więc będziemy mieli materiał aby przypasować zawodników do konkretnego treningu.
3) A potem namawiamy poszczególnych właścicieli do treningu jako wabik możemy obiecać grę w kadrze ( choćby w sparingach po zdobyciu medalu :). Można się podzielić obowiązkami tak żeby każdy korespondował tylko z 3-5 prezesami. Jeśli doszlibyśmy do porozumienia inicjatywę mogłyby wesprzeć nasze autorytety : al said, ty vinine jaens itp... Chyba warto ?