BuzzerBeater Forums

BB Poland > Pytania i odpowiedzi vol. 4

Pytania i odpowiedzi vol. 4 (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
90085.867 in reply to 90085.863
Date: 8/15/2009 5:17:53 AM
Overall Posts Rated:
112112
Uff...Twój zapał i pomysłowość na pewno cieszy i być może dzięki nim także mi się chciało baczniej tym wzorkom przyglądać :)

Co do tych bloków...Nie pomyślałem o tym od tej strony, że wraz z wprowadzeniem nowego silnika zmienią również sposób naliczania pensji...Jednak rzeczywiście mogliby nas czymś takim zaskoczyć. Wątpię mimo wszystko, ale żeby się przekonać i tak musimy czekać do najbliższej aktualizacji pensji od wprowadzenia silnika (czyli tej najbliższej-posezonowej) i dopiero wtedy będzie można sobie paru grajków poprzeliczać...

Najlepiej byłoby po prostu sprawdzić czy graczom zupełnie w poprzednim sezonie nietrenowanym nagle nie urosły pensje. Już w tym miejscu widać, że byłaby to dość gruba sprawa, żeby ją ot tak sobie przeprowadzać...

This Post:
00
90085.868 in reply to 90085.864
Date: 8/15/2009 5:30:15 AM
Overall Posts Rated:
112112
Z jednej strony dziękuję, a z drugiej...mhm...wcale nie miałem dużego parcia, żeby być właśnie tym, który będzie o tym wszystkim pisał...Sporo czasu czekałem licząc, że może ktoś chociaż o którejś ze spraw wspomni, wywiąże się jakaś grubsza narada i przynajmniej kilka wątków odpadnie. Jednak w końcu zaczęło mi być szkoda, że kiedy my nadal będziemy klepać to samo świat nam odjedzie...Niestety to wiąże się z tym, że od teraz już na dobre przyklei się do mnie łatka "za mocno zaangażowanego" - przewalona sprawa :) Mam nadzieję, że poboli, poboli i przestanie ;) Godzina taka, bo ja to raczej z tych nocnych, cisza, spokój, skupienie...pobudka koło 11 ;D

W dalszej części ujawniasz fakty wysoce dla mnie kompromitujące i niestety czeka Cię proces o zniesławienie ;)

This Post:
00
90085.869 in reply to 90085.867
Date: 8/15/2009 5:31:19 AM
Overall Posts Rated:
22
wpływ bloku na pensje oznaczałby jeszcze wieksze pensje Wiśniewskich, myślicie że BBcy bedą chcieli iść tą drogą? Wiem, że Ci to nie na ręke:) ale ma też zostać zwiększony wpływ płynności, tu ta sama sytuacja PG z prawdziwego znaczenia tez maja bardzo wysokie pensje (patrz PS). Zobaczymy na początku sezonu czym nas zaskoczą

This Post:
00
90085.870 in reply to 90085.869
Date: 8/15/2009 5:37:12 AM
Overall Posts Rated:
112112
Dlatego właśnie powątpiewam w takie rozwiązanie...Tak jak właśnie wspomniałeś oprócz bloków przecież wprowadzili też więcej asyst i strat...Czyli praktycznie zaburzyć musieliby wszystkie wzory od góry do dołu...

Na dodatek graczy kompletnie przez nas nietrenowanych jest jeszcze więcej niż tych trenowanych, a praktycznie każdemu z nich zgodnie z tym co piszemy (czego zaś byśmy nie chcieli :)) pensje powinny wzrosnąć (fakt, że zazwyczaj z niższymi pensjami i wzrosty byłby małe, ale jednak)...

This Post:
00
90085.871 in reply to 90085.868
Date: 8/15/2009 6:29:23 AM
Overall Posts Rated:
773773
Mam nadzieje że się na mnie nie obrazisz za to co napisałem o tych bbmeilach :-)))
To nie kompromitacja to wielka umiejętność .

Twoje posty na niektóre tematy są fajne do poczytania i dla niektórych graczy myśle pokazują tą gre z innej strony .

This Post:
00
90085.872 in reply to 90085.870
Date: 8/15/2009 7:27:01 AM
Overall Posts Rated:
1717
Dlatego właśnie powątpiewam w takie rozwiązanie...Tak jak właśnie wspomniałeś oprócz bloków przecież wprowadzili też więcej asyst i strat...Czyli praktycznie zaburzyć musieliby wszystkie wzory od góry do dołu...

Z tego co rozumiałem z zapowiedzi i Globala to nie należy łączyć tych spraw.

! ) Asysty i straty miały służyć urealnieniu gry i dlatego zwiększono ich ilość nie wpływały zaś same statystyki zespołu ( to taka kosmetyka żeby pomóc nam zrozumieć kod gry )

2) Bloki natomiast zostały tak zmienione w ten sposób, że zwiększono ich wartość w kodzie gry. I to co najmniej na dwa sposoby po pierwsze zwiększono szanse na blok jako taki a po drugie zwiększono wagę bloków w całkowitej obronie.

Także mi się wydaje, że naturalną rzeczą będzie zwiększenie udziału bloków w pensji w innym przypadku bloki byłyby nieoszacowane w pensji i opłacałoby się je trenować zamiast np. obrony pod koszem.

Pozwolisz też że wrócę do treningu graczy pod taktyki. Mówisz że pomysł już był wcześniej a czy ktoś go próbował wcielić w życie ? Myślę że teraz można by go zrealizować ( przynajmniej w sporej części ). Proponuje zrobić to tak

1) Ktoś przygotowuje listę zawodników na poszczególne pozycje i taktyki, dyskutujemy którzy gracze są ważniejsi dla kadry i ustalamy kolejność treningu ( listę mogę zrobić )

2) al said obiecał mi że zrobi po sezonie dokładną listę obecnych 19 więc będziemy mieli materiał aby przypasować zawodników do konkretnego treningu.

3) A potem namawiamy poszczególnych właścicieli do treningu jako wabik możemy obiecać grę w kadrze ( choćby w sparingach po zdobyciu medalu :). Można się podzielić obowiązkami tak żeby każdy korespondował tylko z 3-5 prezesami. Jeśli doszlibyśmy do porozumienia inicjatywę mogłyby wesprzeć nasze autorytety : al said, ty vinine jaens itp... Chyba warto ?

From: m4ti_

This Post:
00
90085.873 in reply to 90085.872
Date: 8/15/2009 8:18:24 AM
Overall Posts Rated:
2121
Pozwolisz też że wrócę do treningu graczy pod taktyki. Mówisz że pomysł już był wcześniej a czy ktoś go próbował wcielić w życie ?

To nie jest tak, że zawodnicy z baz są trenowani tak poprostu bez wizji. Jak zaczynałem skautowanie za czasów al_saida to on mnie instruował aby sobie podzielić graczy do taktyki obwodowej i pod LI co niniejszym czyniłem, jedni (szczegolnie PG) dostawali wiecej treningu podan a drudzy więcej rzutów. Też jedni sa bardzij defensywni od innych. To nie jest tak że nic nie jest stworzone. Można oczywiscie to zrobić bardziej ultra pod daną taktykę. Chodzi mi tu aby postępować wedle jakiegoś wzoru czyli np JS o 5 poziomow lepszy od JR, OD na poziomie 1/2 JS itp.

Jako iż nasz forum jest inwigilowane przez "wrogie" państwa proponuje utworzyć nowe forum dostępne dla pewnej grupy userów BB. Pozwoliło by to nam na wgląd w każdym momencie w bazy zawodników, korygowanie działan oraz szybsze działanie.

Ale jak to mówił Szefciu nie czas jeszcze na konkrety musimy dojść zgodnie do pewnych wniosków do następnego draftu. Pewne jest jedno to że bloki muszą być trenowane ale nie uważam aby były skilem wiodącym czy coś takiego.

This Post:
00
90085.874 in reply to 90085.868
Date: 8/15/2009 8:51:19 AM
Overall Posts Rated:
170170
to tylko gra ale jesli chcemy byc najlepsi (a taki jest sens gier ;) ) musimy sie troszeczke angazowac chociazby wlasnie w taka dyskusje z konkretnymi argumentami jakie podales. taka dyskusja mam nadizeje doprawdzi ostatecznie do wnioskow, a kazdy sensowny wniosek pozwoli nam troche odjechac od innych krajow, a to przeciez chodzi, prawda? :) wiec go on Szefciu, robisz kawal dobrej roboty :)
ps. i nie boj sie tej latki, ona dodaje +2 do respectu ;););)

From: MuzG
This Post:
00
90085.875 in reply to 90085.873
Date: 8/15/2009 8:58:40 AM
Overall Posts Rated:
3030
Witam
Mam pytanie dotyczące zbliżającego się wielkimi krokami draftu.
Mianowicie w połowie sezonu rejestrując się do BB przejąłem drużynę posiadającą fatalny bilans meczowy. Starając się ze wszystkich sił udało mi się dostać na bezpieczne 5 miejsce (niestety o PO mogę już pomarzyć).
W trakcie tej walki poświęciłem sporo kasy na scouting. Praktycznie wszyscy menadżerowie zajmujący gorsze miejsce ode mnie w mojej konferencji oraz w przeciwnej konferencji już nie logują się w BB.
Tutaj też rodzi się pytanie - czy podczas draftu kolejność zawodników dla menadżerów nielogujących ustalana jest automatycznie (komputer/bot układa tym drużynom najkorzystniejsze rozwiązanie), czy też wybiera im graczy "na chybił trafił" ?????

Wiadomo, że chciałbym wyłowić w drafcie jak najlepszych graczy, ale nie wiem czy przypadkiem "dzięki" nieaktywnym drużynom z niższych miejsc, ominą mnie najsmakowitsze kąski ;P

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź fachowców

Last edited by MuzG at 8/15/2009 9:14:38 AM

From: LA-Przemek

To: MuzG
This Post:
00
90085.876 in reply to 90085.875
Date: 8/15/2009 9:06:01 AM
Overall Posts Rated:
2020
Nieaktywne drużyny losują na chybił trafił. Co ciekawe kiedy w przerwie międzysezonowej brat dostał zespół okazało się, że poprzedni właściciel trochę wyłożył na draft i było odkrytych coś kolo 10 zawodników, dwóch wybranych (i to 2 z samej góry listy, boty nie ukradły nikogo) trenuje do dzisiaj z niezlym skutkiem

From: MuzG

This Post:
00
90085.877 in reply to 90085.876
Date: 8/15/2009 9:17:01 AM
Overall Posts Rated:
3030
Serdecznie dziękuje za odpowiedź Jeśli sprawy z draftem mają się tak jak wspomniałeś, to moje dość spore wydatki powinny zaowocować przynajmniej jednym dobrym graczem, a to daje mi jakąś nadzieję na następny sezon.

Advertisement