BuzzerBeater Forums

BB Poland > Pytania i odpowiedzi vol. 4

Pytania i odpowiedzi vol. 4 (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
90085.874 in reply to 90085.868
Date: 8/15/2009 8:51:19 AM
Overall Posts Rated:
170170
to tylko gra ale jesli chcemy byc najlepsi (a taki jest sens gier ;) ) musimy sie troszeczke angazowac chociazby wlasnie w taka dyskusje z konkretnymi argumentami jakie podales. taka dyskusja mam nadizeje doprawdzi ostatecznie do wnioskow, a kazdy sensowny wniosek pozwoli nam troche odjechac od innych krajow, a to przeciez chodzi, prawda? :) wiec go on Szefciu, robisz kawal dobrej roboty :)
ps. i nie boj sie tej latki, ona dodaje +2 do respectu ;););)

From: MuzG
This Post:
00
90085.875 in reply to 90085.873
Date: 8/15/2009 8:58:40 AM
Overall Posts Rated:
3030
Witam
Mam pytanie dotyczące zbliżającego się wielkimi krokami draftu.
Mianowicie w połowie sezonu rejestrując się do BB przejąłem drużynę posiadającą fatalny bilans meczowy. Starając się ze wszystkich sił udało mi się dostać na bezpieczne 5 miejsce (niestety o PO mogę już pomarzyć).
W trakcie tej walki poświęciłem sporo kasy na scouting. Praktycznie wszyscy menadżerowie zajmujący gorsze miejsce ode mnie w mojej konferencji oraz w przeciwnej konferencji już nie logują się w BB.
Tutaj też rodzi się pytanie - czy podczas draftu kolejność zawodników dla menadżerów nielogujących ustalana jest automatycznie (komputer/bot układa tym drużynom najkorzystniejsze rozwiązanie), czy też wybiera im graczy "na chybił trafił" ?????

Wiadomo, że chciałbym wyłowić w drafcie jak najlepszych graczy, ale nie wiem czy przypadkiem "dzięki" nieaktywnym drużynom z niższych miejsc, ominą mnie najsmakowitsze kąski ;P

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź fachowców

Last edited by MuzG at 8/15/2009 9:14:38 AM

From: LA-Przemek

To: MuzG
This Post:
00
90085.876 in reply to 90085.875
Date: 8/15/2009 9:06:01 AM
Overall Posts Rated:
2020
Nieaktywne drużyny losują na chybił trafił. Co ciekawe kiedy w przerwie międzysezonowej brat dostał zespół okazało się, że poprzedni właściciel trochę wyłożył na draft i było odkrytych coś kolo 10 zawodników, dwóch wybranych (i to 2 z samej góry listy, boty nie ukradły nikogo) trenuje do dzisiaj z niezlym skutkiem

From: MuzG

This Post:
00
90085.877 in reply to 90085.876
Date: 8/15/2009 9:17:01 AM
Overall Posts Rated:
3030
Serdecznie dziękuje za odpowiedź Jeśli sprawy z draftem mają się tak jak wspomniałeś, to moje dość spore wydatki powinny zaowocować przynajmniej jednym dobrym graczem, a to daje mi jakąś nadzieję na następny sezon.

From: kozlik4

To: MuzG
This Post:
00
90085.878 in reply to 90085.877
Date: 8/15/2009 10:58:18 AM
KS Goldena
PLK
Overall Posts Rated:
41344134
Second Team:
KS Golden Grizzlies
Ja kiedyś w V lidze nawet w PO grałem czyli byłem w pierwszej 4 konferencji i wyciągnąłem dwóch świetnych graczy (jeden historyczny, drugi MVP) także spokojnie:) W V lidze po pierwsze jest sporo BOT-ów, a po drugie ludzie bardzo mało kasy wydają na draft. Ja wtedy dawałem po 20tys., a pod koniec nawet 40tys.

This Post:
00
90085.879 in reply to 90085.872
Date: 8/15/2009 2:53:23 PM
Overall Posts Rated:
112112
Co do tych bloków i asyst/strat podobnie po jakimś czasie zacząłem kombinować i je rozróżniać...Tyle, że nadal ja używam słowa "wątpię", a Ty "wydaje się", więc obaj nie mamy pewności. Nie ma co dywagować i po prostu poczekajmy na to, co nadejdzie z aktualizacją pensji...Tym bardziej, że bloki to jest tylko jeden mały pan pikuś i to wcale nie one leżą u podstaw mojej pisaniny o próbach kombinowania i wykorzystywania luk w treningach. Jest to na tyle świeże, że wcześniej nawet o nich nie myślałem - sporo innych rzeczy można wykorzystywać. Bloki po prostu dopiszemy do tej listy...

Poza tym tak, jak pisze m4ti_ wiemy tylko, że ich wpływ na mecze stał się większy, jednak cały czas nie wiemy, czy możemy między nimi a obroną pod koszem stawiać znak równości (wątpię ;)). Poza tym Ty się skupiasz na podkoszowych, a ja raczej myślałbym o tym, aby wykorzystywać ich większy wpływ na grę starając się je ukrywać trenując jakiejkolwiek innej pozycji (PG/SG/SF), bo ile by nie podnieśli tego wpływu na pensje to patrząc na aktualny ich stan u PG/SG/SF pozostanie on pewnie nadal stosunkowo bardzo niski...Z ocenami jednak czy lepiej tak się bawić w bloki/podania/kozłowanie i co tam jeszcze wolałbym czekać na koniec, wtedy sobie poużywamy dręcząc kalkulatory i próbując znaleźć optymalne kombinacje...

I nadal chciałbym zaoszczędzić Ci czasu, który poświęcasz na kolejne propozycje nowych strategii. O tym konkretnie kto komu i co będziemy gadać, jak już rzeczywiście draft będzie nam pukał do okienka ;) Teraz poprzekonujmy się jeszcze o paru innych rzeczach, bo jeszcze jest czas...

Żeby Cię choć trochę ostudzić i unaocznić parę problemów już teraz powiedz mi jaką byś osobiście widział strategię dla swoich dwóch, czy nawet jednego z trenowanych podopiecznych (może Grelewicz)? Nie chodzi mi o to, co ustaliłeś ze skautem, tylko o to, jak sam to byś poprowadził widząc już jakieś ukierunkowanie w jego aktualnych skillach? Nie oczekuję dokładnych wyliczeń ile tygodni na jaki trening i ile będzie z tego skoków, lecz tego jakie umiejętności widziałbyś konkretnie u niego w momencie kończenia 20lat i przechodzenia na 21 (czyli ten, gdy powoływana jest młodzieżówka podkoszowych). Prosiłbym komplet od góry do dołu :)

This Post:
00
90085.880 in reply to 90085.874
Date: 8/15/2009 3:01:35 PM
Overall Posts Rated:
112112

@ Silverado i youzhny

No doobra...popiszę sobie jeszcze - później zaś banicja od forum na dłuższy czas, bo meczące to wszystko psychicznie ;;;) To +2 mnie ostatecznie przekonało ;)

PS. Następne w kolejce podania...W godzinach nocnych lub już jutro.

From: nieznam
This Post:
00
90085.881 in reply to 90085.880
Date: 8/15/2009 4:00:57 PM
Overall Posts Rated:
1010
Ja mam pytanie: co trzeba przeciwstawić w obronie jeżeli wiem, że przeciwnik ma zawodników z dobrze rozwiniętą umiejętnością wejścia pod kosz? Czy obrońca musi mieć dobrą OD, żeby zapobiec penetracji, czy może ID żeby do końca ją próbować obronić?? A może obie jednocześnie? ktoś wie jak to działa??
pozdrawiam
Nieznam

This Post:
00
90085.882 in reply to 90085.876
Date: 8/15/2009 5:40:07 PM
Overall Posts Rated:
2121
czyli to co dawal na draft przed zbanowaniem przechodzi na nowego użytkownika, myślałem ze to sie kasuje o_O

From: Mysza

This Post:
00
90085.883 in reply to 90085.873
Date: 8/16/2009 5:07:53 AM
Overall Posts Rated:
1717
Chciałbym zostać dobrze zrozumiany nie neguje tego co zostało zrobione do tej pory uważam to za coś dobrego i coś co stanowi podstawę dalszej pracy. Nie uważam też że wiem wszystko i jestem otwarty na dyskusję.
Uważam jednak, że da się parę rzeczy poprawić :

Jak sam zauważyłeś różne pozycje są różnie prowadzone ja wypowiem się co do PF i C, bo na tych się znam i śledzę kadrowiczów. Nasi kadrowicze są prowadzeni według jednego schematu IS, ID, RB ( co do zasady w częściach równych ) co sprawia ,że różnice między poziomem skilli nie przekraczają 2-3 i zwykle wynikają z różnicy na starcie. To sprawia że właściwie mamy 6-7 podobnych graczy podkoszowych ( to sytuacja w U-21 ). Z graczem zadaniowym spotkałem się tylko raz i to się powinno według mnie zmienić. Dodanie graczy zorientowanych defensywnie ( ID, RB, SB ) trenowanych po równo lub SB słabiej (jeśli wpływ okaże się mniejszy niż się spodziewam ) uważam za minimum tym bardziej że taki trening nie zwiększy pensji w stosunku do stanu obecnego. Uważam też, że powinno się wyszkolić zawodników ultra ofensywnych ( będzie to trudniejsze ze względu na pensje ) ale warto spróbować. Zauważyłem też, że mamy też problemy z SF i to jak na ironię z trenowanymi jako uniwersalni. Co do treningu SG i PG to tu mam najmniej pomysłów ( przyznam że też najmniejszą wiedzę ) ale dobrym pomysłem wydaje mi się pomysł Silverado aby wytrenować graczy z wysokim DV ( umówię się z Silveradona spara i wtedy będziemy mieli pełniejsze dane ).

Co do jawności bazy mój pogląd jest znany i szeroko krytykowany ( czyli pełna jawność ) ale rozumiem że jestem w mniejszości i potrafię to uszanować. Prosiłbym jednak żeby każdy właściciel gracza miał wgląd w bazę i strategię treningu. bo myślę że im to się zwyczajnie należy za trening dla kadry.

A jeśli będziecie dyskutować w węższym gronie i ktoś będzie chciał wysłuchać mojego zdania chętnie pomogę.

Ale się rozpisałem mam nadzieje że choć zrozumiale :).

From: Roni100
This Post:
00
90085.884 in reply to 90085.883
Date: 8/16/2009 6:04:56 AM
Overall Posts Rated:
00
Ile trwa trening dla jednej pozycji przy treningu:

- Obrona na dystansie
- Obrona pod koszem
- Zbieranie
- Rzut z bliska