Oczywiście poczekajmy na twarde dane o wpływie bloków i podań na pensje. Czy dałbyś ogłoszenie że szukamy środkowych z wysokim blokiem ( sprawny i wyżej ) którzy nie byli trenowani cały sezon myślę, że 10 da już dobrą orientację, a twój autorytet zapewni chętnych do badania. Drugie ogłoszenie dałoby się o kozłowaniu i podaniach.
Poza tym tak, jak pisze m4ti_ wiemy tylko, że ich wpływ na mecze stał się większy, jednak cały czas nie wiemy, czy możemy między nimi a obroną pod koszem stawiać znak równości (wątpię ;)). Poza tym Ty się skupiasz na podkoszowych, a ja raczej myślałbym o tym, aby wykorzystywać ich większy wpływ na grę starając się je ukrywać trenując jakiejkolwiek innej pozycji (PG/SG/SF), bo ile by nie podnieśli tego wpływu na pensje to patrząc na aktualny ich stan u PG/SG/SF pozostanie on pewnie nadal stosunkowo bardzo niski...Z ocenami jednak czy lepiej tak się bawić w bloki/podania/kozłowanie i co tam jeszcze wolałbym czekać na koniec, wtedy sobie poużywamy dręcząc kalkulatory i próbując znaleźć optymalne kombinacje...
Tak tu pełna zgoda takie nieoszacowanie pensji powinno się wykorzystywać w seniorach, bo tam na chwilę obecną stoimy przed alternatywą rozwijać gracza i bankrutować czy zrezygnować z reprezentanta, a to kiepska alternatywa. W U-21 jest moim zdaniem jednak inaczej lepiej wyspecjalizować się w 2-3 skillach pod dane taktyki a zawodników uniwersalnych ( czyli 4 skillowych i więcej ) trzymać w mniejszej ilości tak żeby zapewniali nam zwycięstwa w meczach gdzie nie musimy ryzykować.
Co do Juliusz Grelewicz to kupiłem go w wieku 19 lat więc nie jest materiałem nie plastycznym ( niestety nie nadaje się na super obrońcę co jest moim cichym marzeniem ) ale ja bym go ukształtował tak ( zakładam że ktoś trenowałby mu partnera )
Do końca sezonu wyglądałby tak ( w nawiasie liczba skoków )
Rzut z wyskoku: żałosny Zasięg rzutu: przeciętny
Obr. na dystansie: przeciętny Kozłowanie: żałosny
Wejście pod kosz: żałosny Podania: słaby
Rzut z bliska: rewelacyjny Obr. pod koszem: wybitny
Zbieranie: wybitny ( 1 ) Blokowanie: silny
Kondycja:przeciętny ( 2 ) Rzuty osobiste: silny
W dniu 21 urodzin
Rzut z wyskoku: niezdarny Zasięg rzutu: przeciętny
Obr. na dystansie: przeciętny Kozłowanie: żałosny
Wejście pod kosz: żałosny Podania: słaby
Rzut z bliska: zdumiewający ( 4 ) Obr. pod koszem: wybitny
Zbieranie: wspaniały ( 4 ) Blokowanie: silny
Kondycja: porządny ( 1 ) Rzuty osobiste: silny
Przy czym nie powoływałbym bo do kadry w tym momencie trzymałbym wolne sloty
i powołał go tylko w razie takiej potrzeby ( nastraszenie przeciwnika czy naprawdę potrzeba gry ekstremalnym LI ) oczywiście pozostaje pytanie o koszty ale w tym sezonie będę miał ponad 5 mln więc spokojnie go utrzymam. Oczywiście taki zawodnik byłby stracony dla seniorów ale czego się nie robi dla medalu :).
Oczywiście w wieku 21 lat też byłby trenowany co zrobiłoby z niego na finały zawodnika wyjątkowego. Kogoś kto zrobiłby różnice.
Dodam też że moim zdaniem nie ma sensu robić z niego zawodnika równego bo jest w okolicy 5-6 miejsca w kolejce w kadrze pewnie zagra ale będzie jednym z wielu mu podobnych graczy.