Niestety, system szacuje pozycję zawodnika po każdym skoku umiejętności więc nie da się czekać na update. Ale można przewidzieć taką zmianę używając kalkulatora pensji.
Właśnie o tym mówiłem. Nie ma problemu jeśli nam zawodnik w środku sezonu przeskoczy na SF-a. Ale trzeba wszystko rozegrać tak, żeby na koniec sezonu (gdy jest update pensji) nie był SF-em ;-) Trzeba będzie mu odpowiednio zaplanować treningi - to może być jedna z przydatnych umiejętności.
Moim zdaniem na obecnym stanie gry porządne/silne zbiórki u obwodowych spokojnie wystarczają i szkoda czasu na trenowanie wyższych.
Dzięki niższej pensji później zostanie osiągnięty potencjał. Dzięki temu ciągle będzie można szybko trenować zawodnika. Może się okazać, że lepiej trenować szybko mniej ważny skill niż wolno ważny skill.
Poza tym ja tu pisałem o innym problemie. Trzeba to przetestować w meczach ale jeśli PG będzie w obronie grał jako C no to prawdopodobnie będzie używał zbiórek w obronie jak C. Natomiast w ataku jak PG. Tak mi wychodzi na logikę, ale niekoniecznie tak być musi, trzeba będzie to sprawdzić.
Tak więc przypuszczam, że najlepsze wykorzystanie zmiany krycia nie musi polegać tylko na prostym "trenuję OD zamiast ID oraz ID zamiast OD", ale trzeba będzie optymalnie rozplanować proporcje wszystkich skilli a nie tylko tych dwóch obron.
Pewnie będzie to trudniejsze ale także... ciekawsze ;-)
Prawdopodobnie nowi zawodnicy będą trochę gorsi w porównaniu do starych. Ale... tylko do momentu, gdy stary typ osiągnie potencjał lub niestrawną pensję. Przecież wtedy zawodnik nowego typu ciągle będzie mógł trenować.
I nawet jak będzie odrobinę gorszy to myślę, że gdy ktoś już ma pensje na granicy możliwości utrzymania, to wolałby mieć zawodnika troszkę gorszego ale z dwa razy niższą pensją. Za różnicę mógłby sie wzmocnić gdzie indziej.