Po części bym się zgodził, ale tylko w kwestii "zamieszania". Prawdę mówiąc nie zaobserwowałem u siebie "szalonych" kwart przy zupełnie nowych taktykach, ani moich ani rywala. Co więcej w tym sezonie i zeszłym było takich kwarto gdzieś ok. 5, czyli nie tak znowu wiele. Część z nich przy nowych taktykach, część przy starych. Bywało też, że grałem faktycznie taktyką dawno nie stosowaną, i I kwarta była zupełnie normalna.
Ale kwestia "zamieszania" jest możliwa. BB'cy sami przyznali jakiś czas temu, że nie wygląda to tak jak powinno i wprowadzili pewne zmiany w silniku, które zmniejszyły występowanie tych "szalonych I kwart", ale nie wyeliminowały. Bo to dosyć trudno. Silnik jest tak skonstruowany, że modyfikuje się w trakcie gry. A na jej początku nie ma zbyt wiele danych, dlatego często wygląda to jak "arcade", a nie symulacja. Z czasem upływu meczu (często jeszcze w I kw., po ostatnich poprawkach) zaczyna się "uczyć", podstawiając nowe dane, będące wynikiem "gry" i decyzji trenera, i gra się często stabilizuje. Tak to przynajmniej wygląda wg mnie, ale mogę się mylić.
Co do IV kwarty to jakoś nie mogę się zmobilizować, aby do Ciebie napisać :) Może dzisiaj się uda.