Tak bohužel dnes přišlo na domácím ME první zaváhání, prohráli jsme s Francií 78:89
(78509). První čtvrtina skončila plichtou, ale ve druhé nám soupeř utekl o 11 bodů a to dalo ráz dalšímu průběhu zápasu, byl ve znamení naší snahy se zápasem něco udělat. Často, když jsme se přiblížili "na dostřel", tak nás soupeř uzemnil trojkou, celkem jich dal v zápasech 6, my žádnou. Na začátku poslední čtvrtiny soupeř utekl až na 16 bodů a vypadalo to ztraceně, ale přece jen jsme se ještě nadechli ke stíhací jízdě, ale asi už to bylo pozdě, na začátku poslední minuty jsem snížili na rozdíl 3 bodů 78:81, ale na více už jsme se nezmohli, sice to během poslední minuty 3x zkoušel za 3 body Bříza, který předtím měl úspěšný úsek hry, ale už to k ničemu nevedlo, naopak soupeř díky jednu koši 6 šestkám utekl na konečných 11 bodů rozdílu, což je trochu škoda, protože v konečné tabulce bude dost možná o pořadí rozhodovat i skóre, ale tak už to tady na BB chodí.
Není mi moc jasné, proč měl soupeř lepší úspěšnost střelby než my, ale asi mi začíná v game enginu spousta důležitých věcí ucházet. Pravdou je, že nám nepomohly fauly, celkem 22:10 "pro nás", i když pár jich bylo taktických v závěru zápasu. Celkově to znamená 12:27 na body z TH v zápase, který jsme prohráli o 11 bodů.
Jak si vedli jednotlivé hráči? Ze základní pětky se nedařilo střelecky skoro nikomu, Pokus 2/13, Kolář 4/13, Potok 4/11 a Bříza se až v závěru vylepšil na 4/18. Jediný hráč, kterému v útoku fakt dařilo byl Bureš, který byl dlouho 100%, nakonec skončil na 10/13 a za 22 bodů a 16 doskoků si připsal double-double. Z lavičky se relativně dařilo Vlachovi 4/9 a Kubicovi 2/2. Ale celkově lavičky zaznamenala -8 bodů v plus/mínus (Vlacho jen -4). Základ byl ještě chvíli před koncem lehce v plusu, ale v poslední minutě propadl do mínusu, jen Bureš zůstal na +2. Na druhou stranu na Bureše hrálo soupeřovo PF Guillermet, což je ve skutečnosti spíše guard, takže to v Princetonu byl od Francie zajímavý tak, většinou se PF přepozicovávají guardi s vysokým IS pro vnitřní taktiky. Guillermet byl se 27 body nejlepší střelec zápasy s úspěšností 11/22, ale hlavně jeho trojky 3/5 byly důležité, zbytek jeho spoluhráčů dohromady měl 3/18. Celkově Francii pomohlo i 12 bloků, v našem týmu v tomto ohledu dominoval Krob se všemi 4 našimi doskoky.
Zajímavý je pohled i na celkové ratingy zápasu, sice hrály pro nás 226:196 (pokud jsem správně počítal), ale nestačilo to, o to více ta prohra mrzí. Každopádně nás čekají ještě 2 kola a uvidíme, jak to nakonec dopadne, jestli dokážeme splnit větší z cílů (semifinále) nebo alespoň menší (baráž o MS). Baráž nám zajistí alespoň 1 výhra v posledních 2 kolech. Semifinále, může být komplikovanější, při 2 výhrách by bylo jisté, při 1 výhře se může stát, že bude rozhodovat mezi námi a někým dalším skóre o tom, kdo bude druhý. V dalších dnešních zápasech totiž své první výhry zaznamenalo Španělsko proti Itálii a Finsko proti Turecku.
V druhé skupině je situace také pěkně zamotaná. Bez porážky je Bulharsko, které si dneska poradilo s Polskem, Belgie po výhře nad Izraelem má 2 výhry. Bosna a Hercegovina zapsala první výhru proti Litvě a jednu výhru mají také všechny dnes poražené týmy.