BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21-REQUIREMENTS] - czyli wymagania dla kadrowiczów U21

[U21-REQUIREMENTS] - czyli wymagania dla kadrowiczów U21

Set priority
Show messages by
This Post:
00
118602.89 in reply to 118602.70
Date: 11/14/2009 12:29:31 PM
Overall Posts Rated:
299299
Przecież to proste.

PG z ID będzie grał tak samo dobrze jak z OD ale jego pensja będzie niższa i potencjał później się wyczerpie i będzie można dłużej go trenować a dla właścicieli kadrowicze będą mniejszym balastem.

Analogicznie w przypadku Cetra z OD.Z wzoru na pensjęi wychodzi, że jeśli centrowi obniżymy ID o 10 poziomów a podniesiemy OD o 10 poziomów to jego zarobki będą prawie 4 razy niższe.

Wniosek: Centrom i PF-om należy trenować OD. Obrońcom należy trenować ID. W przypadku niskiego skrzydłowego wszystko jedno (bo obydwie obrony podobnie odbijają się na pensji). Ale nie każdy zawodnik grający jako SF ma przy nazwisku literki SF. Najlepiej by było SF-ów prowadzić tak, żeby mieli przy nazwisku literki SG - wtedy trenować ID, a jeśli mają przy nazwisku PF to trenować im OD. Jeśli się nie da to trudno - na tej jednej pozycji więc się na zmianach w kryciu nie zaoszczędzi.

ok czyli teraz będę wystawiał swoich C na PG bo będą lepiej bronić bo mają lepszą obrone pod koszem od PG.

A dlaczego? Będziesz wystawiał Centrów na C. I będą kryć PG.

A swojego PG wystawisz na PG. I będzie kryl C.

Będą grali tak samo tylko zaoszczędzisz ze 3 razy na pensjach.

bez jaj, ale C z OD=10 kryjący PG nie ma szans zagrać w meczu, musiałby mieć z OD=13, a dla PG, ID nie jest zbytnio potrzebne... a przy okazji wzrost ma znaczenie przy treningu OD, jestem tego na 99% pewny...

This Post:
00
118602.90 in reply to 118602.89
Date: 11/14/2009 12:39:14 PM
Overall Posts Rated:
12061206
No to trenować mu OD=13, nie widzę problemu ;-)

skoro nie będzie się mu trenować ID to będzie czas na trening OD ;-)

Poza tym będzie większy wybór spośród zawodników. Zapewne są takie przypadki, że jest podkoszowy, który ma zaniedbane ID ale ma OD. Idealny materiał na ofenswnego C / kryjącego PG.

A co do tego, że broniącemu przeciwko PG ID jest zupełnie niepotrzebne to się nie zgodzę. Czasem się przydaje. Jak się prześledzi mecz to zdarza się parę razy w meczu taka sytuacja, że PG/SG rywala rzuca z pomalowanego a broni go akurat PG drużyny przeciwnej. Jest to oczywiście sytuacja rzadsza niż gdy C broni w pomalowanym, ale jednak czasem występuje.

This Post:
00
118602.91 in reply to 118602.83
Date: 11/14/2009 12:42:07 PM
Overall Posts Rated:
299299
Postanowiłem przeliczyć te pensje w kalkulatorze http://www.how8.com/bb/index.php i wychodzi na to że BB czeka mała rewolucja! Jeżeli te zmiany w obronie będą działały to reakcja klubów będzie nieunikniona. Zresztą porównajcie sami:

Stary model:
[C]: IS 20, RB 20, ID 20 reszta 5, pensja: 729 tys.
[SG] JS 20, JR 20, OD 20 reszta 5, pensja: 557 tys.

Nowy model:
[C]: IS 20, RB 20, OD 20 reszta 5, pensja: 118 tys.(!)
[SG] JS 20, JR 20, ID 20 reszta 5, pensja: 254 tys. (wciąż sporo ponieważ system robi z niego SFa)

Wytrenować graczy dobrych do nowego modelu będzie trudno, ale jak się pojawią w miarę rozwinięci gracze na TLu to warto będzie zainwestować.

No i widzę tu jeszcze jedną pułapkę. Jak BBcy zobaczą co się święci to mogą wycofać się z tym zmian z obroną, albo je zmodyfikować i wtedy zostaniemy z tymi nowymi "dziwolągami" w drużynie :)

tylko czy C z OD=20 dalej będzie miał pozycję domyślną C ??
a SG z ID=20 to dalej będzie SG ??

This Post:
00
118602.92 in reply to 118602.90
Date: 11/14/2009 12:51:25 PM
Overall Posts Rated:
299299
No to trenować mu OD=13, nie widzę problemu ;-)

skoro nie będzie się mu trenować ID to będzie czas na trening OD ;-)

Poza tym będzie większy wybór spośród zawodników. Zapewne są takie przypadki, że jest podkoszowy, który ma zaniedbane ID ale ma OD. Idealny materiał na ofenswnego C / kryjącego PG.

A co do tego, że broniącemu przeciwko PG ID jest zupełnie niepotrzebne to się nie zgodzę. Czasem się przydaje. Jak się prześledzi mecz to zdarza się parę razy w meczu taka sytuacja, że PG/SG rywala rzuca z pomalowanego a broni go akurat PG drużyny przeciwnej. Jest to oczywiście sytuacja rzadsza niż gdy C broni w pomalowanym, ale jednak czasem występuje.

OD=13 to takie minimum dla PG w U21, myślę, że dla seniorów to pewnie co najmniej 15-16, trzeba uważać, żeby pozycja się nie przekręciła, a co do pominiętej przez ciebie kwestii to dalej mi się wydaje, że koleś ze wzrostem 215cm, trenuje OD sporo wolniej, niż koleś mający 180cm :) ID dla PG, jest tak samo ważne jak OD dla C, użyje tego może z 2-3 razy na mecz ;)

This Post:
00
118602.93 in reply to 118602.91
Date: 11/14/2009 12:55:42 PM
Overall Posts Rated:
12061206
tylko czy C z OD=20 dalej będzie miał pozycję domyślną C ??

To chyba nie problem, bo z takimi skillami na pozycji C będzie miał największą pensję a gdyby jakimś cudem system jednak zakwalifkował tego zawodnika na inną pozycję, to pensja będzie jeszcze mniejsza ;-)

Sprawdź sobie w kalkulatorze pensji zawodnika, ze wszystkimi skillami =5-8 a tymi trzema =20.

This Post:
00
118602.94 in reply to 118602.92
Date: 11/14/2009 12:59:33 PM
Overall Posts Rated:
12061206

OD=13 to takie minimum dla PG w U21, myślę, że dla seniorów to pewnie co najmniej 15-16, trzeba uważać, żeby pozycja się nie przekręciła, a co do pominiętej przez ciebie kwestii to dalej mi się wydaje, że koleś ze wzrostem 215cm, trenuje OD sporo wolniej, niż koleś mający 180cm :) ID dla PG, jest tak samo ważne jak OD dla C, użyje tego może z 2-3 razy na mecz ;)

Niechby było 17, 23 lub tysiąc potrzebne - nieważne. Skoro podkoszowym nie będziemy trenować ID (bo w meczu będą kryć obwodowych) to dzięki temu zyskamy czas na trening OD.

Do jakiego poziomu to już tylko wystarczy sobie ustalić.

Taki zawodni będzie grał w meczu jako PF/C w ataku natomiast w obronie będzie grał jako PG/SG.

Z kolei obwodowi będą trenować ID i będą w meczu grali w ataku jako PG/SG a w obronie jako PF/C.

Po prostu zamiana w obronie, która spowoduje, że ich pensje będą 3x mniejsze a potencjał wystarczy na o wiele więcej treningów.

Last edited by B.B.King at 11/14/2009 1:00:24 PM

This Post:
00
118602.95 in reply to 118602.94
Date: 11/14/2009 2:06:42 PM
Overall Posts Rated:
112112
Rozgrzewkowo na początek pytaniem...Gdzie byłeś i czemu się nie odzywałeś podczas końcówki ubiegłego sezonu i pogadanek w temacie wzorów na pensje oraz późniejszych dotyczących akcji dla tzw. "szalonych"? :)

This Post:
00
118602.96 in reply to 118602.95
Date: 11/14/2009 2:21:05 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Nie śledzę specjalnie forum, bardzo duży tu bałagan.

Wyrywkowo przejrzałem sobie wątek o meczu z Francją bo zobaczyłem, że gramy już w dalekiej fazie. Zobaczyłem tam posta któregoś ze skautów, który napisał, że pensja zawodników w U21 staje się już problemem.

A ogłoszenie o tym, że będzie można zmieniać krycie w obronie pojawiło się 6 dni temu. Więc wcześniej nie mogłem nic o tym pisać bo do teraz nie było sensu trenować OD podkoszowym kosztem ID i analogicznie obwodowym ID kosztem OD. Wtedy ten pomysł nie miałby sensu. Po ogłoszeniu ma.

Połączenie tych dwóch rzeczy (zapowiedź zmian oraz problem wysokich pensji) spowodowało, że pojawił mi się u mnie oczywisty pomysł obniżenia pensji i napisałem go w tamtym wątku. A potem zajrzałem do tego wątku bo tytuł wydał mi się intrygujący - fajnie wiedzieć, jak powinni wyglądać najfajniejsi zawodnicy, czyli reprezentanci i jak ich trenować i myślałem, że tutaj to zobaczę. I powtórzyłem pomysł, bo zdziwiłem się, że nikt go już wcześniej go nie zapodał. Tyle. Nie byłoby ogłoszenia o zmianach nie byłoby moich postów.

This Post:
00
118602.97 in reply to 118602.91
Date: 11/14/2009 2:23:03 PM
Overall Posts Rated:
6363
tylko czy C z OD=20 dalej będzie miał pozycję domyślną C
Wg. kalkulatora zdecydowanie tak.

SG z ID=20 to dalej będzie SG
Nie. Tak jak napisałem to będzie SF, dlatego ma wyższą pensję.

Wiem że wytrenowanie takich graczy jest raczej niemożliwe i wcześniej BBcy wycofają się ze zmian, ale musisz przyznać że różnice w pensjach skłaniają do dyskusji :)

This Post:
00
118602.98 in reply to 118602.96
Date: 11/14/2009 2:24:18 PM
Overall Posts Rated:
299299
pomysł niewątpliwie jest ciekawy, jak większość twoich pomysłów :) a Cyryla nam do kadry wyhodujesz? :D

From: m4ti_

This Post:
00
118602.99 in reply to 118602.94
Date: 11/14/2009 2:26:22 PM
Overall Posts Rated:
2121
Oj dawno nie było prawdziwej dyskusji na forum, cieszę się, że można o tym merytorycznie porozmawiać;]

Po pierwsze:
Ale za to jak już ID będzie miał wytrenowane no to wtedy zaczyna się bajka. Wystawiamy zawodnika jako PG trenując skille ofensywne ale w obronie ustawiamy go jako C. I już tą obronę wykorzustuje w pełni. Po dociągnięciu skilli ofensywnych mamy pięknego atakującego PG / broniącego C ale pensję ma 3 razy niższą ;-)

Kto będzie krył na PG? Jakiś leszcz co ledwo chodzić umie nie mówiąc już o kozłowaniu?

Wy tutaj za bardzo wgłębiliście się w matematykę i rozkład tych cyferek w pensjach i omawianiem nie tak istotnych problemów. Może masz i rację, sam zaciekawiłem się bardziej i zastanowiłem na temat tego co tutaj nam prezentujesz, no i załóżmy, że masz rację, że pensja jest miejsza, zawodnik może dłużej trenować no ale co z tego??? Kto takiego zawodnika stworzy? Kto się poświęci?
Moim zdaniem główne problemy to:
1. Taki zawodnik trenowany tym systemem nie bezużyteczny dla u-21 moim zdaniem, bo uwierz mi, że wzrost ma wpływ na szybkość treningu OD/ID, Leszek jest tego w 99% pewny a ja w 100%. Obserwacja tego treningu od 3 sezonu mi w tym pomogła. Załóżmy, że taki gracz SG ma ID na 3 lvl, OD na 6, taki jest najczęstszy przypadek na tej pozycji. Według Twojego pomysłu trenujemy mu ID od początku, czyli załóżmy, że skoki są co 2,5 tygodnia. Co powinno dać 5-6 skoków w sezonie. Czyli już ID nam wędruje na 8 poziom, więc według Twego pomysłu to za mało więc jeszcze potrzebuje 5 tygodni na poprawę ID do 10 lvl + około 8 tygodni na poprawę OD na 10 lvl również. Straciliśmy już prawie 2 sezony na treningu a ten zawodnik nadal jest cienki. Został sezon na trening ofensywy no ale zbyt wiele się tu nie zdziała no chyba, że wyjątkowo "różowy" jest taki zawodnik.
2. Kto ma najlepszych graczy z draftu? 5,4 no i 3 ligowcy. Ilu jest (bez urazy oczywiscie) kompetentnych graczy, których przekonamy, że taki trening jest opłacalny? 3-4? Mało! Niektórych jest trudno namówić na normalny trening a co dopiero jak przez 3-4 sezony mają wegetować w swoich ligach? Managerów w niższych ligach którzy trenują przyszle gwiazdki napędza to, że z po 2 sezonach w swoich ligach ich zawodnik sieje postrach. Widzą postęp i to ich motywuję do dalszego treningu. Tutaj czegoś takiego by nie było.

Nie myśl, że ja tutaj chcę Cię atakować czy coś, bo tak jak wspomniałem, Twój pomysł mi się podoba bardzo ale nie jest do zrealizowania.
Masz rację, że należy myśleć o NT i nie wykorzystujemy potencjału zawodników przez pensje, o tym już wspominał al_said który ostatnio jest jeszcze rzadziej na forum niż ja:P, warto to wsystko przemyśleć ale uwierz mi, że do wszystkiego należy mieć odpowiednich ludzi, którzy zaufali by a cięzko Ci będzie uzyskac takie zaufanie w niższych ligach, bo wątpie aby ktoś z II i PLK podjął się trenowania OD u centra... zresztą się nie dziwię.

Advertisement