Malutka według mnie poprawka - na dzień wczorajszy LI dominowała... w tym sezonie zmiany silnika powodują, że pewnym jest to, że przynajmniej trzeba zakładać konieczność sprawdzenia od początku taktyk. I to jest najbardziej twardy dowód, jaki mogę Ci przedstawić... świat się zmienia, a najlepiej na tych zmianach wyjdą ci, którzy będą na nie przygotowani. I tak obecnie są sytuacje, w których nie mając jak pisałem przewagi w walce LI na LI powinniśmy szukać innych rozwiazań - to też argument za tym, aby mieć z czego wybierać. Jeśli okaże się, że magiczną taktyką jest na przykład Motion, to wygra ten zespół, który pierwszy zacznie chociaż śladowo szkolić bardziej wszechstronnych graczy. Nie piszę o tym, że zaniecham szkolenia pod LI i gry tą taktyką - chcę jednak móc zaskoczyć rywala czymś innym.
Nie zgadzam się, Li dominuje nadal.Po pierwsze nadal nie wiemy jak jakościowo wpłynęła zmian silnika na zatrzymywanie LI. Po drugie jak tą wiedzę przekuć w trening kadrowicza. Tacy gracze dopiero powstaną i najwcześniej za 3 sezony będą zdolni do gry w kadrze.Pytanie, o ile powstaną i jak mają wyglądać, kosztem czego trenować BL itd. Potrafisz dać konkretne dane?
Piszesz o szukaniu innych rozwiązań, tylko pamiętaj że zostając selekcjonerem będziesz grał o wynik. Tu i teraz. Z takimi grajkami jakich będziesz miał do dyspozycji.Chyba że że myślałeś o poświęceniu swojego klubu do tychże testów. Jak byś coś takie testy przeprowadzał?
Taktyki - każda może być przydatna... zależy to od tego, z kim gramy... Jak wyżej - jeśli widzę z góry, że LI na 90% nic mi nie da, bo nigdzie nie mam przewagi, to szukam gdzie indziej... JR u C na bank nie będzie głównym trenowanym skillem, ale na przykład JS już bym takim u części tych "zadaniowych" widział. I bardzo się cieszę, że ktoś już teraz trenował odmiennie skupiając się na blokach. To też może być jedna z takich przewag, które pozwoliłyby ewentualnie spróbować zniwelować przewagę.
Ok, piękna teoria;). O ile się nie mylę to za wyrzucenie zawodnika z kadry płaci się spadkiem entuzjazmu. Moim zdaniem nie da się bezkarnie wyrzucać dowoływać graczy pod kątem każdego rywal. Chyba że masz jakiś pomysł na rozwiązanie tej kwestii?
Bo jak rozumiem chcesz mieć kilka składów, powoływanych w zależności od przyjętej taktyki?
Nie miałem na myśli JR, jako głównego skilla dla C. Skoro jednak piszesz o graniu taktyk obwodowych, to ten skill staje się istotnym. Jak widziałbyś takie C pod Motion czy RnG?
O otoczce już trochę pisałem:
- Forum/strona zewnętrzna, do której dostęp mieć będą na zasadzie elitarności członkowie sztabu, skauci i osoby zaangażowane w szkolenie. Społeczność chętnych do pracy na rzecz Polski...
- sparing dla tych, którzy się bardzo starają jak najlepiej trenować, ale niestety ich zawodnicy nie grali lub grali bardzo mało
- przede wszystkim jednak chciałbym zebrać jako współpracowników taki zespół, który nie zniknie, któremu się będzie chciało i z którym kontakt będzie dla szkolących bardzo łatwy - tylko takie podejście mobilizuje menadżerów odpowiedzialnych za przygotowanie gracza dla kadry.
Bardzo mi się to co wytłuściłem nie podoba. Kadra należy do całej społeczności> Selekcjoner zostaje wybrany przez użytkowników, nierzadko trenujacych kadrowicza z pewną szkodą dla klubu.
To forum jest od tego aby rozmawiać o treningu, sposobie gry, kadrze itd. Duza jawnośc sprawia że więcej Prezesów zainteresuje się kadrami. Już teraz masz próbkę, nie wiadomo co i jak trenowac, brak jakiegoś wątku z wytycznymi, brak dyskusji i zainteresowanie kadrami spada.
Tworząc coś zamkniętego sprawisz że tych chętnych i zaangażowanych będzie jeszcze mniej.