BuzzerBeater Forums

BB Poland > Pytania i odpowiedzi vol. 4

Pytania i odpowiedzi vol. 4 (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
90085.915 in reply to 90085.914
Date: 8/18/2009 4:30:10 AM
Overall Posts Rated:
146146
Po mojemu to zaliczy 100% treningu.

This Post:
00
90085.916 in reply to 90085.914
Date: 8/18/2009 4:51:47 AM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
Jeśli w statystyce tygodniowej masz napisane przy nim że zagrał 48 minut jako PG to na pewno zaliczy cały trening.

This Post:
00
90085.917 in reply to 90085.916
Date: 8/18/2009 5:15:22 AM
Overall Posts Rated:
133133
jesli juz mowimy o minutach i treningu...

drugi raz mi sie zdarza. ze zawodnik grajacy na PFie bez zmiennika i bez glebokiej rezerwy ( w protokole bylo 8 graczy - 5 starterow i 3 zmiennikow dla PG SG i C - trenuje one on one dla SF/PF ) zostaje zmieniony przez zmiennika centra na doslownie chwile i dostaje 47 min, a nie 48... o tyle dziwne, ze to mialo miejsce w przypadku dwoch innych zawodnikow, bo juz poderzewalem kondycje czy cus ;)

wie ktos czym moze to byc spowodowane ?

This Post:
00
90085.918 in reply to 90085.917
Date: 8/18/2009 5:20:11 AM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
Zakładam że miałeś też ustawione "dokładnie według listy"...U mnie raz się też tak zdarzyło że trener coś wydziwiał na końcu i zawodnik bez zmiennika zagrał 47 minut...Na szczęście zanotował wtedy skok...Ale jaka jest tego przyczyna?Powiem szczerze że nie bardzo wiem...Co innego jak ustawisz "według listy do 4 kwarty"...

This Post:
00
90085.919 in reply to 90085.918
Date: 8/18/2009 5:38:29 AM
Overall Posts Rated:
133133
tak, tak - dokladnie wedlug listy ;)
ale dziwne, bo w przypadku jednego to mialo miejsce pod koniec 3 qtr, a drugiego w srodku 4 qtr...

alez mnie to nurtuje heh

This Post:
00
90085.920 in reply to 90085.916
Date: 8/18/2009 5:39:09 AM
Dudopol Dudowizna
IV.21
Overall Posts Rated:
9595
tak, mam napisane w statystyce 48 min na PG

to dzieki za odpowiedz

@GM
dla GM-a tez oczywiscie dzieki

Ave Wisła!
This Post:
00
90085.921 in reply to 90085.919
Date: 8/18/2009 6:01:40 AM
The French Bulldog's
II.4
Overall Posts Rated:
11501150
Second Team:
The French Bulldogs II
Spróbuj na pozycje zmiennika i głębokiej rezerwy ustawić tego samego gracza co jest w pierwszej piątce, u mnie to wychodzi i jeszcze nie miałem problemu.

This Post:
00
90085.922 in reply to 90085.913
Date: 8/18/2009 8:57:00 AM
Overall Posts Rated:
112112
No to tak zbiorczo na wszystkie poruszane sprawy...Trochę przeskakujemy kilka rzeczy o gapieniu się we wzorki, ale do tamtych jeszcze chyba wrócimy, bo trzeba chyba kilka problematycznych wątków jednak naprostować. Naprawdę większość tkwi w tych sprawach związanych z pensją, ale nie pozwoliłeś mi do wszystkich dojechać :)

Hasła w stylu tylko trening jednej pozycji, kiedy jest to tylko możliwe...trener lvl 6-7...dzielenie się wiedzą o dokładnych umiejętnościach bezpośrednich konkurentów z bazy (zupełnie jawne lub półjawne)...ultrastrategiczni grajkowie...mają to do siebie, że ładnie się ich słucha i fajnie wyglądają na papierze :) Zdecydowana większość jednak pomija w tych rozważaniach samych właścicieli oraz warunki w jakich oni fukncjonują, jakim problemom stawiają czoła, jakie mają widzimisie...kozlik4 dał do tego wszystkiego dobry wstęp, ponieważ on sam tego doświadcza na co dzień dorabiając jako skaut - na tym polega różnica między rzucającymi pomysłami, a tymi którzy są w stanie je zweryfikować w warunkach BB. Podstawowe założenie tam przyjmowane to takie, że każdy właściciel losujący gracza w drafcie od razu sam potrafi w nim dostrzec talent (jeśli sam tego nie dostrzeże to czemu ma wierzyć komuś obcemu? - częste zjawisko), rzuca wszystko inne i z całą siłą oddaje się treningowi pod reprezentację. Jeśli już uda się przekonać kogoś niezorientowanego w talencie gracza do sprzedaży to wszystko zaczyna opierać się przede wszystkim na kasie, na znudzonym prezesie z kasą, lub zapalonym prezesie z kasą...a kasy nie ma tyle i tam, gdzie każdy by chciał :)

1.
Uważam też, że powinno się wyszkolić zawodników ultra ofensywnych ( będzie to trudniejsze ze względu na pensje ) ale warto spróbować.

Dlaczego gracz ultraofensywny jest droższą wersją od gracza ultradefensywnego?

2.
Zauważyłem też, że mamy też problemy z SF i to jak na ironię z trenowanymi jako uniwersalni.

Nie wyciągasz wniosków z poprzednich postów. Uniwersalny SF (właściwie każdy SF zasługujący na to miano) to taki, który jest mocny zarówno pod koszem, jak i na obwodzie. Przyglądanie się wzorkom pozwoliło nas utwierdzić tylko w przekonaniu, że pozycji SF przy tworzeniu swojej pensji (a tym samym również nazwy pozycji) w ogóle nie bierze pod uwagę poziomu IS. To także ma swoje konsekwencje w drafie - gracz wylosowany i przydzielony do bazy SF może mieć IS równie dobrze okropne jak i porządne. Czyli tak jakby nie być SFem a nim być :) Stąd się między innymi bierze ten legendarny już problem z SFami...

Tu jest więc pierwsze miejsce pod modyfikację i ulepszenie tego co obecnie (tzn. dotychczas odbywało się to tak jak wyżej, co skutkowało tym, że u skauta SG lądowali często gracze z porządnym IS, a u skauta od SF z okropnym) -> zaraz po rozdzieleniu grajków do baz po drafcie tylko po pensji, potencjale i pozycji należałoby jeszcze raz ich przejrzeć i już "ręcznie" poprzerzucać grajków bardziej odpowiednich na inne pozycje do innych skautów (np. powyższego SG z porządnym IS i choć średnią ID do skauta SF, a SFa z okropnym IS od razu na starcie do skauta SG)

3.
Co do jawności bazy mój pogląd jest znany i szeroko krytykowany ( czyli pełna jawność ) ale rozumiem że jestem w mniejszości i potrafię to uszanować. Prosiłbym jednak żeby każdy właściciel gracza miał wgląd w bazę i strategię treningu. bo myślę że im to się zwyczajnie należy za trening dla kadry.

On był znany i szeroko krytykowany w HT - tutaj nawet nie zdążono na Ciebie zbytnio przysiąść ;) Znowu hasło ładne w teorii i takie jakby populistyczne...Znowu jednak zupełnie pomija sytuację samych tych właścicieli, którzy by mieli te skille tak szeroko ujawniać. Cały czas widzę u Ciebie tendencję do przekładania w płynny sposób HT na BB, gry z 52tys. użytkowników na taką z 3tys.

Cechy treningu w HT, które chcesz przełożyć na BB, a które już w HT nie były takie proste dla wielu, jak je tutaj rysujesz:

CDN.

This Post:
00
90085.923 in reply to 90085.922
Date: 8/18/2009 9:45:31 AM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
Tu jest więc pierwsze miejsce pod modyfikację i ulepszenie tego co obecnie (tzn. dotychczas odbywało się to tak jak wyżej, co skutkowało tym, że u skauta SG lądowali często gracze z porządnym IS, a u skauta od SF z okropnym) -> zaraz po rozdzieleniu grajków do baz po drafcie tylko po pensji, potencjale i pozycji należałoby jeszcze raz ich przejrzeć i już "ręcznie" poprzerzucać grajków bardziej odpowiednich na inne pozycje do innych skautów (np. powyższego SG z porządnym IS i choć średnią ID do skauta SF, a SFa z okropnym IS od razu na starcie do skauta SG)

Przygotowując listę najbliższego draftu wezmę to pod uwagę i mimo nominalnej pozycji jaka będzie pokazana przy zawodniku poprzerzucam ich zgodnie z Twoimi sugestiami...słusznymi zresztą

This Post:
00
90085.924 in reply to 90085.922
Date: 8/18/2009 10:56:11 AM
Overall Posts Rated:
1717
Co do haseł na papierze to zawsze się od tego zaczyna i każdy system na początku kuleje ale bez tych początków nie ma postępu. Może i kasa w tej chwili jest problemem ale on będzie się zmniejszał ( choćby zapowiadane zmniejszenie pensji , zwiększanie liczby graczy ). Poza tym i w tej chwili nie jest źle ja zachomikowałem prawie 5 mln rozbudowałem halę do poziomu najwyższego w lidze ( inwestycja na przyszłość ) i mam skład który utrzymałby mnie w 3 lidze także się da wiary :).

Dlaczego gracz ultraofensywny jest droższą wersją od gracza ultradefensywnego?

Gdyż ultraofensywny potrzebuje tylko dwóch skilli IS i RB, a ultradefensywny trzech ( ID, SB, RB ) czyli poziom osiągniętych skilli będzie wyższy u pierwszego a to przeniesie się na pensje. Drugi będzie kosztował tyle ile kosztuje teraz.

On był znany i szeroko krytykowany w HT - tutaj nawet nie zdążono na Ciebie zbytnio przysiąść ;) Znowu hasło ładne w teorii i takie jakby populistyczne...Znowu jednak zupełnie pomija sytuację samych tych właścicieli, którzy by mieli te skille tak szeroko ujawniać. Cały czas widzę u Ciebie tendencję do przekładania w płynny sposób HT na BB, gry z 52tys. użytkowników na taką z 3tys.

Ale przecież nikt nie robiłby tego bez ich zgody w HT zawsze pytałem ( i nigdy nie dostałem odpowiedzi odmownej ) także chyba przeceniasz zagrożenia w postaci dania prezesom, którzy trenują dostępu do bazy. Pytanie też co bardziej cenimy i co jest dla nas korzystniejsze przypływ informacji, pomysłów czy obawa o wycieki.

This Post:
00
90085.925 in reply to 90085.924
Date: 8/18/2009 11:42:47 AM
Overall Posts Rated:
00
Wybaczcie że piszę w trakcie rozmowy, ale mam małe pytanko.

Niedługo wyjeżdzam, nie wiem jak to będzie z dostępem do internetu i los chciał aby to wszystko miało miejsce własnie w trakcie play-offów, a że to mój pierwszy sezon stąd moja niewiedza na niektóre tematy.

1. Czy pierwsze mecze w PO zaczynają się 25 sierpnia i dalsze mecze są grane według normalnego terminarzu? (następny mecz w sobote potem wt itd.?)

2. Nie mam żadnej możliwości na ustawienie składu na poszczególne mecze w fazie play-off (wiem, że kretyńskie pytanie, ale ciężko będzie grając domyślnym składem coś ugrać, a tak w przypadku moich wygranych mógłbym przewidzieć z kim zmierzę się w kolejnych meczach)

3. Jak to będzie z draftem? Podejrzewam, że dam radę przybyć na mecze finałowe ligi, czy zatem dużo stracę wcześniej? Z tego co mi wiadomo w raz z rozpoczęciem PO pojawia się lista osób, które będą w drafcie, jeżeli możliwość wyboru będzie po zakończeniu sezonu to chyba nic nie stracę, poza możliwością podglądania grajków którzy mnie zainteresują. Tu mam na myśli, że nie będe mógł zdobyć więcej info na temat zawodników, na kórych mi najbardziej zależy.

Wielkie dzięki za jakiekolwiek info,

Advertisement