BuzzerBeater Forums

BB Srbija > Kosarka, analiza, taktika i diskusija

Kosarka, analiza, taktika i diskusija (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
235782.92 in reply to 235782.90
Date: 2/28/2013 5:33:08 PM
OKK Apatin
III.6
Overall Posts Rated:
171171
Pazi, mozda je minimalan greh sto ga nisam spomenuo kao sto sam rekao u onima koji nisu dospeli na listu, ali naslov teksta je najbolji suter u skorijoj istoriji NBA lige i nisam govorio o medjunarodnom nivou kako tvrdis! Iako je on bio deo nje i za to kratko vreme bio fantastican, nije ostavio previse dubok trag (da se nije desila tragedija verujem da bi, ali ne mozemo pricati o tome sta bi bilo kad bi bilo), to je vise bila odlicna epizoda koji je na zalost kratko trajala. Blistao je skoro 3 sezone u Netsima i ne mogu da ga stavim na listu samo na osnovu toga. A kad si vec primetio da fali mogao si da teritorijalno prosiris moj tekst i dopises par stavki o Drazenu a ne da trazis manu u mom :)

Cheers

This Post:
00
235782.93 in reply to 235782.92
Date: 2/28/2013 5:42:25 PM
KK Mordor
Prva Liga
Overall Posts Rated:
267267
Second Team:
Mount Doom
Ne trazim ja manu,daleko od toga.Jednostavno, procitao sam naslov topica, vidieo da se pise o suterima, a meni je, iskreno, sinonim za sutera upravo Drazen.
Cheers mate

From: Dock

This Post:
00
235782.94 in reply to 235782.85
Date: 2/28/2013 7:01:15 PM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
Meni bi u nekom uzem izboru, pored ove petorice koje si spomenuo, bili i Glen Rajs, Drazen uvek zanemareni Mic Ricmond, Kris Malin, Kobi Brajant i izvesni Majkl Dzordan

E sad redosled po kojem bi ih poredjao je vec problematican

Bird je sa svojim atipicnim sutom pogadjao i sa poludistance i trojke, bez problema je pravio sebi poziciju za sut

Dzordan je najbolji u tome da sam sebi napravi poziciju za sut, ali nije bas neko ko ce pogoditi trojku bez problema ali to nije dovoljno za top 5 :)

Brajant ume da napravi sebi poziciju za sut i kaznice vas ako ga ostavite samog na trojci

Miler ili Killer Miller je verovatno najbolji suter buzzerbeatera u istoriji, ako bi ostalo 5 sekundi do kraja loptu bih voleo da vidim u rukama Dzordana ali ako je ostala samo jedna sekunda onda bih je pre dao Mileru

Alen je fantastican sute ali za razliku od gore pomenutih svetle trenutke je imao tek u timovima u kojima je bio treca violina u timu, Boston (Pirs i Garnet) ili sada Majami (Lebron, Vejd, Bos) i u kojima je preuzimao rolu specijalca cekajuci povraten pasove Ronda i Lebrona

Moja lista bi bila ovakva, uzimajuci u obzir sves to si pomenuo, suta za tri, sut sa poludistance, stvaranje pozicije za sut i clutch suteve (ucestalost, kao i prioritet koji u timu imaju za sutiranje istih)

1.Redzi Miler - jednostavno ubica, ne smete ga ostaviti samog ni sekund, pogadja sa svih pozicija, redovno resavao utakmice. seca li se neo tima Indiane iz 98 sa kojma je igrao finale? Smits, Dejl i antioni Dejvis, mladi Dzelen Rouz, Kris Malin i Mark Dzekson, naterali su Bulse da igraju 7 utakmica
2.Leri Bird - ako se oduzme 20% od onoga sto se prepricaca o njegovoj igri i dalje paklen igrac
3.Ray Alen - najvise pogodjenih trojki u istoriji NBA, malo li je?
4.Kobi Brajant - kompletan napadac
5.Drazen Petrovic - nikada nisam voleo te sutere koji kao da malo izgube ravnotezu i skoce unapred pri sutu, ali da je pogadjao pogadjao je

From: Navaro

To: Dock
This Post:
00
235782.95 in reply to 235782.94
Date: 2/28/2013 7:23:24 PM
Overall Posts Rated:
178178
Secam se ja cele te serije.. Cak sta vise mislim da je na jednoj utakmici bilo dva pogotka u poslednjih nekoliko sekundi, naravno delo Dzordana sa jedne i Redzija Milera sa druge strane.. Tesko je poredjati toliko dobrih sutera ali i za mene je broj 1 Redzi Miler..

This Post:
00
235782.96 in reply to 235782.84
Date: 3/1/2013 9:20:42 AM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
Kad ce konacno neki tekst o evropskoj kosarci, onaj o Teu sto si spremio :)

E da sam spremio bio bi i okacen :)
probacu danas da ugrabim malo vremena i napisem neki uvod za clanak, do tad evo ti dva linka o evropskoj kosarci da prebijes vreme do tad ;)

http://thebasketballpost.com/2013/02/12/commitment-attent...

http://thebasketballpost.com/2013/02/26/significant-defen...

Last edited by Dock at 3/1/2013 11:09:53 AM

This Post:
00
235782.97 in reply to 235782.96
Date: 3/2/2013 10:13:20 AM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
Verovatno se svi secate bombasticnih naslova iz decembra 2012 godine o promeni pravila koje planira Tehnicki komitet FIBA-e. Zadnja informacija koju sam pronasao je da je sastanak tehnicke komisjie FIBA-e planiran za 24-26.01 2013 otkazan do daljenjeg (ako neko ima novije informacije molio bih ga da napise)
Predvidjena promene pravila su:
-izbacivanje (inace potpuno idiotskog pravila) da se mrtva lopta dosudjuje naizmenicno putem strelice i vracenje podbacivanja
-povecanje diemnzija terena
-pomeranje linije za 3 poena na 7.25m
-posle ofanzivnog skoka se vise nece racunati ceo napad, vec se vreme meri od 14 sekunde
-svaka tehnicka greska se kaznjava slobodnim bacanejm i posedom
-u zadnja dva minuta se iz bonusa izlazi sa 2 napravljen timska faula

Ocigledna je zelja da se uvedu sto ista (ili sto slicnija ) pravila za NBA i svetsku kosarku, kao sto je i zelja celnika FIBA-e za povecanjem efikasnosti i broja poena.

Dok je logicno da se smanjenjem vremena za napada posle ofanzivnog skoka povecava broj poseda tj mogucnosti za poentiranje, odaljavanje linije za 3 poena na prvi pogled deluje kao korak u suprotnom pravcu.
Linija za 3 poena se odaljava za 1metar od kosa i prvi logican zakljucak je da ce opasti broj pogodjenih trojki kao i procenat suta za tri poena pa se postavlja pitanje kako ce ova promena poboljsati efiksnost timova.

Najbolje objasnjenje kakav bi sveukupan uticaj ova promena imala na igru moze da se vidi iz primera NBA lige koja je u sezonama 94-95, 95-96 i 96-97 imala "skracenu" trojku na 6,7m da bi od sezone 97-98 linija za 3pt bila vracena na 7,24m.
Sa jedne strane skracenjem trojke povecao se procenat suta i broj pokusanih trojki po mecu (vidi dijagram) ali sa druge srane se prosecan broj poena po utakmici (ppg) smanjio, primera radi u sezoni 92-93 je bilo prosecno 105,3 ppg a u poslednjoj sezoni sa skracenom trojkom 96-97 96,9 ppg!

http://www.businessinsider.com/does-the-nba-teams-need-to...

Sta se u stvari desilo? U postavci napada igraci se postavljaju na liniju za 3 poena u cilju da ako ostanu sami mogu da sutnu trojku ali i da bi "odvukli" odbrambenog igraca sto dalje od reketa i otezali mu da pomogne u odbrani. Sa priblizavanjem trojke odbrambenom igracu treba jedan korak manje (0,5m) da bi od igraca kojeg cuva stigao do igraca u reketu kojeg treba udvojiti. 0,5 metara ne izgleda mnogo ali samo se setite koliko ste puta za korak (0,5m) zakasnili da pokrijete svog igraca. Danasnjim igracima sa njihovim sve boljim atletizmom (lateralno kretanje, raspon ruku, brzina) ova razdaljina je jos znacajnija nego nama.

Kakav ce uticaj povecanja terena i odaljavanje trojke imati na evropsku kosarku, bice otprilike isti.
Kao prvo smanji ce se broj igraca koji ce se po svaku cenu izvlaciti na sut za tri poena umesto da sutiraju sa poludistance. Ovo je u evropskoj kosarci ucestalo i tome pribegavaju i centri i krilni centri a ne govorim o suterima tipa Novickog nego igracima koji mogu da pogode trojku a ne moraju (tipa Velickovic, Savovic).
Kao sto sam vec rekao povecanje dimenzija terena ima za cilj otezavnje "punjenja reketa" igracima i otezava postavljanje zonske odbrane (ne kazem da ce biti nemoguce igrati zonu samo da ce biti teze), otvranje prostora spoljnjim igracim za prodore pod kod i igru 2 na 2 (pick and roll) Ipak ne smatram da ce se intezitet odbrane spustiti na NBA nivo ali ce doci do podizanja proseka koseva, kao sto ce se ponovo doci do izrazaja igraci sa dobrim prodorom, tehnikom i osecajem za prostor, kao sto se i andam povratku pravih sutera i suteva sa poludistance.
Postavlja se i pitanje kako ce se nasi igraci (nasa skola kosarke vodjena KSSom i Udruzenjem trenera) adaptirati na ove promene?

Nadam se da sam vam dao malo materijala za razmisljanje a evo i dva teksta o adaptaciji Milosa Teodosica na proslu promenu dimenzija terena i pomeranje trojke

edit: linkovi su u poruci

(235782.100)

Last edited by Dock at 3/2/2013 1:43:40 PM

This Post:
00
235782.98 in reply to 235782.97
Date: 3/2/2013 1:20:24 PM
Overall Posts Rated:
21832183

Message deleted

This Post:
00
235782.101 in reply to 235782.100
Date: 3/5/2013 12:09:58 PM
Hajlenders
III.10
Overall Posts Rated:
109109
Rodjen u Splitu davne 1967 godine, startni centar Boston Celticsa, klupski i reprezentativni prvak Evrope, clan najboljeg tima koji je Evropa ikada videla, Dino Radja u interviju za crnogorsku Pobjedu

http://www.pobjeda.me/2013/02/23/dino-rada-muka-mi-je-od-...

Last edited by Dock at 3/5/2013 12:14:34 PM

From: bazerbiter

This Post:
00
235782.102 in reply to 235782.101
Date: 3/7/2013 4:13:31 PM
Overall Posts Rated:
4545
Mislim intervju ko intervju... Nije mu odgovarala Amerika jer nema emocija,a onda predje iz jednog u drugi klub u,po bojama,podeljenoj grckoj i kaze u istom intervjuu "profesionalac sam i tako sam odrađivao posao." ?! Koliko kontradiktornosti... Kaze nekad je bilo centara a danas ih nema... Ok ovi dnas mogu da kazu nekad se igralo sporije i krljalo se na centre a danas gledaj kako se trci niko ne moze da nas pohvata(citaj majami i oklahoma)... mislim malo mi je glupo,sve i da je tako,kao sto je mozda upravu za neke stvari o kavlitetu,da se nesto izjavljuje tipa,parafraziram,nekad je sve bilo super,bili smo odlicni,kosarka je bila vrhunska,ovo danas je smesno... sve i da je tako,treba da postoji neka doza "gospodluka" i da se ne nipodastava danasnji nacin igre kako u NBA,tako i u Evropi... Mislim sve napreduje,samo kvalitet kosarke nazaduje? Da li je to zaista realno... Ne bih se slozio... Izvinjavam se na poduzem postu,ali eto to bi bilo neko moje misljenje... p.s. pritom bih samo pohvalio njegovo drzanje u emisiji o Drazenu i Divcu,kad je govorio o periodu u ratu,odnosu Divca i Drazena,iako se zna da je on najbolji Drazenov prijatelj bio,i da zna sta se zaista krilo iza svega toga,on je pristao da ucestvuje u toj emisiji govori na neki pozitivan nacin,sasvim korektno o svim stranama... I plus se zna da je bio jedan od glavnih sportista,javnih licnosti,koji su pozdravljali "domovinski rat"...

Advertisement