Kozlik, proszę nie atakuj tylko Carismy w ten sposób:
Mi się wydaje, że to selekcjoner dostaje mandat, a nie scauci i to on decyduje, bo on odpowiada. Natomiast scauci są osobami do pomocy. Oczywiście sami też są osobami decyzyjnymi w pewnym zakresie...ale nie sądzę by ich rolą było decydowanie na własną rękę o treningu 18 latków do NT i wyciąganie zawodników od selekcjonera U-21
bo to nie jest prawda i przedstawia znakomitą moim zdaniem pracę skautów U21 w nieprawdziwym świetle.
Prostując:
- Skauci U21 nie decydują o podziale młodziaków "pod trening" - biorą wszystkich, których mamy w bazie - bez względu na potencjał. Niestety nasz problem od "czasów Asty" polega na tym, że nie wiemy, który zawodnik ewentualnie może stać się obiektem zainteresowania NT. A więc pisząc do właścicieli grajków o wysokim potencjale (historyk lub legenda, jeśli się takowa trafi) zaznaczamy, że nasze wytyczne dotyczą U21, a jeśli pojawi się ktoś z NT, to oczywiście zdanie skauta NT ma pierwszeństwo. I tu pojawia się często albo pytanie od właściciela w stylu: A to co mam zrobić, żeby mój SUPER-wymiatacz kiedyś zagrał w NT? No i stajemy pod ścianą... ani mój skaut, ani ja nie odpowie w stuprocentach na takie pytanie. Oczywiście staramy się sygnalizować kierunek ewentualnego treningu... ale częściej (i bardziej logicznie) piszemy, że najlepiej skontaktować się ze skuatem NT lub coachem NT i dopytać. Wydaje mi się, że to ma sens... więc atak na Carismę trochę "z czapy", bo Kozlik właściwie piszemy o tym samym
Naprawdę praca skautów U21 podążała z tego co widzę i wiem zawsze w dobrym kieruneku... również jeśli chodzi o odpowiedzialność za to, żeby historyk po sezonie kadrowym w U21 nie lądował na śmietniku z powodu pensji rzędu 200 tysięcy.
Uprawiajcie dalej taką partyzantkę i udawajcie, że to jest jakiś przemyślany system, który do czegoś prowadzi. Powodzenia kolego! Dla mnie to jest bałagan i ja się po prostu w tym nie odnajduję.
Kozlik wybacz, ale jeśli uważasz tego rodzaju wpis za odpowiedzialny i kreujący pozytywny kierunek we współpracy nad dobrem wspólnym BB-Polski, to aż przykro się robi... Nie o taką dyskusję chodzi nam (mnie i skautom U21). Mam nadzieję, że aktualny Selekcjoner i skauci jednak bardziej odpowiedzialnie podejdą do tego tematu i na koniec mojej kadencji w U21 uda się choć w części powrócić do pewnych schematów, które zakończyły się "za Asty".
To, co mogę zadeklarować to:
- na pewno powstanie baza - szczerze mówiąc nie robiąc jej wcześniej według metody, którą Kozlik opisałeś, po prostu o niej nie wiedziałem. Uczymy się wszyscy i najważniejsze to potrafić się przyznać do tego i wyciągnąć wnioski w postaci przyswojenia innego rozwiązania.
- w bazie oczywiście mogę uwzględnić "wysokie potencjały" i przekazać ją również osobom zainteresowanym pracującym przy NT.
- myślę, że tak ja jak i Skauci U21 nadal chętnie chcieliby wspomagać w treningu również dla przyszłej NT - jeśli tylko dostaniemy sygnał, że któryś z "młodych" cieszy się zainteresowaniem coacha NT, ale z jakichś powodów kontakt będzie po naszej stronie, to chętnie po prostu pokierujemy właściciela według wskazówek. Dla U21 wystarczy tak naprawdę "supergwiazda" na obwodzie i może ewentualnie wymiatacz "mvp" pod koszem.
- generalnie chodzi tylko o to, żeby dla wspólnego dobra zastanowić się nad tym, czy interesuje nas kierowanie treningiem graczy już 18-letnich z myślą o NT, czy też U21 robi co chce i nie myśli o przyszłości. Pomijam już kwestię tego, do kogo mamy odsyłać właścicieli, którzy nam zaufali, a pytają o NT - nie oburzaj się, ale wypada, aby dostali odpowiedź od kogoś, kto jest blisko Kadry.
Peace!!!
POLSKA U21: złoto ME (sezon 26), brąz MŚ (sezon 27), złoto PP (sezon 25)