Kako je sedaj z elastičnim efektom? Če treniram igralcu ZO celotno sezono... To pomeni, da mu bodo ostali zunanji skilli napredovali hitreje sezono kasneje?
To moraš gledat, kateri skilli so odvisni en od drugega. Če natreniraš ZO na 15 in potem nadaljuješ z razdaljo meta, ki je na začetni stopnji 3, ti ta ne bo nič hitreje napredovala, saj nima zveze z ZO. Sorodni/odvisni skilli niso v nulo razjasnjeni, ampak neko idejo, ki sloni na praksi, imamo.
ZO, POD in RM napredujejo hitreje, če je VOD dosti višje od teh skillov. RM je odvisen tudi od meta iz skoka (tudi met iz skoka je odvisen od RM, ne vem pa, če tudi od VOD).
Ne pa me vprašat, ali bo VOD z 1 na 1 treningom dosti hitreje napredovalo, če je ZO dosti višje od vodenja, ker ne vem. Nikoli ne treniram tako. Moje vodilo je, da najprej treniram 1 na 1, ker VOD potem pohitri treniranje treh skillov (ZO, POD in RM).
Lih danes je mojemu 19-letnemu trenirancu ZO preskočila četrtič v petih tednih, ker je bilo VOD toliko višje. Še prej pa je preskočil v POD dvakrat zapored. Elastični efekt je zakon, če ga znaš uporabljati.