BuzzerBeater Forums

BB Poland > Pytania i odpowiedzi vol. 4

Pytania i odpowiedzi vol. 4 (thread closed)

Set priority
Show messages by
This Post:
00
90085.925 in reply to 90085.924
Date: 8/18/2009 11:42:47 AM
Overall Posts Rated:
00
Wybaczcie że piszę w trakcie rozmowy, ale mam małe pytanko.

Niedługo wyjeżdzam, nie wiem jak to będzie z dostępem do internetu i los chciał aby to wszystko miało miejsce własnie w trakcie play-offów, a że to mój pierwszy sezon stąd moja niewiedza na niektóre tematy.

1. Czy pierwsze mecze w PO zaczynają się 25 sierpnia i dalsze mecze są grane według normalnego terminarzu? (następny mecz w sobote potem wt itd.?)

2. Nie mam żadnej możliwości na ustawienie składu na poszczególne mecze w fazie play-off (wiem, że kretyńskie pytanie, ale ciężko będzie grając domyślnym składem coś ugrać, a tak w przypadku moich wygranych mógłbym przewidzieć z kim zmierzę się w kolejnych meczach)

3. Jak to będzie z draftem? Podejrzewam, że dam radę przybyć na mecze finałowe ligi, czy zatem dużo stracę wcześniej? Z tego co mi wiadomo w raz z rozpoczęciem PO pojawia się lista osób, które będą w drafcie, jeżeli możliwość wyboru będzie po zakończeniu sezonu to chyba nic nie stracę, poza możliwością podglądania grajków którzy mnie zainteresują. Tu mam na myśli, że nie będe mógł zdobyć więcej info na temat zawodników, na kórych mi najbardziej zależy.

Wielkie dzięki za jakiekolwiek info,

This Post:
00
90085.926 in reply to 90085.923
Date: 8/18/2009 12:11:52 PM
Overall Posts Rated:
112112
Drugorzędna sprawa kto to zrobi, ale ceni się że sam się zgłosiłeś :)

This Post:
00
90085.927 in reply to 90085.924
Date: 8/18/2009 12:18:57 PM
Overall Posts Rated:
112112
Odejście od kompa bardzo mi się przedłużyło :)

- w HT trenowałeś zawodnika danej formacji pod juniorów wyłącznie w jednym skillu, biorąc boki takie z jakimi się urodził...To naprawdę wiele ułatwiało, bo właściwie wymagałeś od właściciela tylko "trenuj to samo przez calutki czas, wrzuć taki a taki poziom treningu kondycyjnego, lecz taką a taką ilością lekarzy, zapuść wtedy a wtedy trening formy" - jak się z czasem okazało mało się znalazło takich, którzy rzeczywiście trzymali się wszystkiego co do joty...Poza tym już na etapie treningu pod seniorów konieczność zmiany treningu z rozgrywania powiedzmy na podania kończyła współpracę i narzucała przetransferowanie gdzie indziej.

Tu zaś wymagać by trzeba idąc tym tropem podporządkowywania się właściciela do przerzucania konkretnego grajka po niemal całej szerokości parkietu (jeśli ma być optymalnie i na jednej pozycji to praktycznie jeden gracz musi trenować różne rzeczy na PG,SG,C)

- z jakich poziomów ligowych w HT pochodzili zazwyczaj ci wszyscy znudzeni lub szastający kasą gracze i po ilu już sezonach gry dochodzili do takiego stanu? Tam się rozchodziło głównie o ligi 5-6 lub niższe, zazwyczaj także już po długiej karierze na tych poziomach lub o 1-2 wyższych zakończonych odbiciem się od bariery...Czyli do Ekstraklasy daleko, świat już raczej o mnie nie usłyszy, więc coś można z nudy porobić...

Tu zaś stawiasz wymagania prezesom grającym najniżej w piątej lidze w grze która ciągle raczkuje i nawet w trzeciej można spotkać jakieś półboty, które za jakiś czas zlecą i można zając ich miejsce. Wizja sukcesów na wyciągnięcie ręki. Druga sprawa, że za nami ledwie 6 sezonów gry - kiedy to się rzeczywiście miało znudzić? ;) Kolejny wątek to kasa...Najlepsze kąski z draftu trafiają zazwyczaj niżej, czyli do 3-5 lig...Tam problemem jest często zwykłe zapinanie budżetu, a my tu raptem żądamy, aby jedną z pierwszych poważniejszych decyzji w karierze było zatrudnienie szkoleniowca 6-7 poziomu za co najmniej 400tys $. Czyli tak właściwie liczymy, że początkujący gracz zaczyna tylko po to, aby oddać się treningowi dla kadry...Jeśli zaś przekona się do sprzedaży to wtedy zaczynają się problemy z TL i naszą, polską na niej siłą przebicia :) Wydaje mi się, że ciągle jesteśmy za słabi w tej materii - supergwiazdy i wyżsi w zdecydowanej większości wyfruwają, a pozostają tylko takie jakby wybrakowane niedobitki-ochłapy z niższym potencjałem, z trochę niższym którymś z boków...Prezesi jak Ty, którzy już od początku zaczynają się bawić na TL i myśleć o pomnażaniu kasy to tylko wyjątki.

- sprawa jawności baz...sam wiesz z czym tam się ścierałeś, a tu mogę powiedzieć tylko, że moim zdaniem BBkowe argumenty chyba jeszcze lepsze...Tam głównym była dostępność dla obcych narodów.

Tu zaś bym ją nawet pominął, a znowu spojrzał na to od strony właścicieli...BB tak jak widzimy to ok. 3tys użytkowników, 5 poziomów ligowych, w każdej lidze 16 drużyn...Wszędzie blisko i do tego ryzyko, że w przyszłym sezonie po awansie/spadku można spotkać się z drużyną kumatego prezesa, czytającego forum i potrafiącego wykorzystywać słabości grajków jest duże...Znane są przypadki, że właściciele koniecznie musieli się upewniać, że rozmawiają ze skautem, a czasem reagowali tylko na maile od selekcjonera...Tak jak w HT rozchodzić się mogło o wiedzę o 1-2 bokach, tak tutaj właściwie każda z 12 umiejętności jest ważna i dzielić się nią z być może przyszłym rywalem ligowym to nic fajnego...Jeśli rzeczywiście sami właściciele będą się zgadzać to ja oczywiście nie mam przeciwwskazań - piszę tylko jak to może wyglądać. Wystarczy jednak, że nie zgodzi się z 2-3 czołowych z danej pozycji to pokazywanie reszty nie ma dużego sensu, bo później tylko korci żeby naprowadzać się nawzajem na skille tych czołowych mimo braku zgody właściciela...

4.
Jeśli okazało by się że podania mają dużą wagę zredukowałbym inne skille proporcjonalnie.

Cały czas inaczej to odbierasz. Podania są od zawsze ważne...

CDN.

This Post:
00
90085.928 in reply to 90085.913
Date: 8/18/2009 12:51:56 PM
Overall Posts Rated:
112112
Widzisz to zresztą po Klaczyńskim...Jego silne podania zapewniają Ci średnio co mecz 4,5 asysty...Moim zdaniem to również podania wpływają w dużej mierze na to, że traci stosunkowo mało piłek...Tym samym mamy podwójny zysk - dodatkowe asysty i ograniczone straty...W to od zawsze warto inwestować. Od zawsze jednak traf też tak chciał, że największą ułańską fantazją w treningu wykazywali się przede wszystkim właściciele podkoszowych o niemal totalnie beznadziejnej górze umiejętności...Podania okropne czy żałosne to niestety norma.

Kolejny punkt, który można poprawić...To jest jednak o tyle grubsza sprawa, że by trzeba dłużej nad nią przysiąść...Każde rozwiązanie, które mi przychodzi w tej chwili do głowy ma swoją wadę, która przy pechowym zbiegu okoliczności może się objawić.

5.
1) Ktoś przygotowuje listę zawodników na poszczególne pozycje i taktyki, dyskutujemy którzy gracze są ważniejsi dla kadry i ustalamy kolejność treningu ( listę mogę zrobić )

2) al said obiecał mi że zrobi po sezonie dokładną listę obecnych 19 więc będziemy mieli materiał aby przypasować zawodników do konkretnego treningu.

3) A potem namawiamy poszczególnych właścicieli do treningu jako wabik możemy obiecać grę w kadrze ( choćby w sparingach po zdobyciu medalu :).

ad. 1 - lista dotychczas zawsze "robiła się" za sprawą al_saida - nikt nie wiem jak on to sam robił tak szybko :) Ten punkt więc odpada...
ad. 2 - to do czego zadeklarował się już Mr. President - skoro taki chętny nie wyrywajmy tego z rąk ;) W tym miejscu jednak trzeba by się zastanowić, czy nie zacząć rozmyślać o porziale wg potencjałów na zawodników pod juniorów, a takich pod seniorów...
ad. 3 - z tym obiecaniem też tak średnio - pomysł fajny i popieram. Tylko ja jak zawsze wolę o problemach :) Ograniczona liczba slotów. Na konkursy i typerki odpadnie po kilka miejsc dla graczy, którzy w ogóle pewnie kadry nie powąchają a zagrają, bo ich właściciele na to zasłużyli w konkursach...Meczów bez stawki mało, do meczu wystawiamy dwunastu graczy, dzielimy to na 5 pozycji...Skoro dziękujemy w ten sposób za trening graczy pod strategie to czemu nie dziękować też tym, którzy są trenowani, ale po prostu zabrakło miejsc i są wiecznie na zapleczu...Mało miejsc :/

Żeby nie było - nie sprawia mi frajdy wypunktowywanie słabych stron różnych nowych pomysłów. Po prostu zarzucam wszystkimi problemami jakich zdążyliśmy doświadczyć skautując przez wcześniejsze sezony.

Tak jak pisze, na pewno warto choć spróbować znaleźć podobnych do Ciebie zapaleńców pod trening na każde skinienie, co by właśnie przede wszystkim oznaczało wersje bardzo defensywne, bo do tych się nikt specjalnie nie garnie...Już nawet jak się nie uda pod każdą taktykę, to niech chociaż będzie po jednym do każdej pozycji takim, który ma przede wszystkim zatrzymywać swój odpowiednik u rywala...

Co do Klaczyńskiego i Grelewicza...Podobnie jak kozlik4 uważam, że całkiem zgrabny PF mógłby być przede wszystkim z Klaczynskiego...Pod koszem ma perspektywy, a u góry wszystko takie, że stosunkowo szybko można się przenieść na coraz wyższe poziomy...Grelewiczowi brakuje JS i to może mu ciążyć...Druga sprawa, że dotychczas pomijałeś wpływ potencjału. Zakładałeś, że w wieku 21 lat, kiedy zląduje już w kadrze będzie nadal równie mocno trenował - niestety jako wieloletnia gwiazda mógłby się po kolejnych 2-3 skokach totalnie zatrzymać...Tu jest właśnie być może kolejny atut przemawiający za pozycją PF - wzór nie bierze pod uwagę poziomu OD, a na parkiecie na pewno się on przyda...W ten sposób można by darmowo podwyższać jego jakość i nadal mieć szanse na kadrę...Przydałby się jednak z sezon JS,OD,DV, w proporcjach zależnych od postępów...

This Post:
00
90085.929 in reply to 90085.926
Date: 8/18/2009 1:11:17 PM
Baltic Strong
IV.29
Overall Posts Rated:
17181718
Nie taka drugorzędna bo nie każdy będzie miał dostęp do wszystkich skili nowych gwiazd;)Ale podtrzymuje swoje zdanie:)

This Post:
00
90085.930 in reply to 90085.925
Date: 8/18/2009 1:15:40 PM
Overall Posts Rated:
112112
ad. 1
tak - z wyjątkiem wielkiego finału, jeśli potrzebny jest trzeci mecz dogrywkowy - wtedy nietypowo ten trzeci odbywa się zaraz po sobotnim w niedzielę

ad. 2
Niestety, tylko domyślny pozostaje

ad. 3
Z reguł:
Draft ma miejsce w przerwie między sezonowej, dwa dni po terminie trzeciego (dogrywkowego) meczu o mistrzostwo ligi (czyli draft ma miejsce w pierwszy wtorek po wyłonieniu mistrza ligi).

This Post:
00
90085.931 in reply to 90085.925
Date: 8/18/2009 1:18:15 PM
Overall Posts Rated:
1717
Przyłączam się do pytania galvanize i jeszcze inne pytanie z mojej strony, niestety nie znalazłem na nie odpowiedzi w regułach. Chodzi mi o "bonus". Co on tak naprawdę oznacza, kiedy się gra "z bonusem" oraz co on daje. Domyślam się, że chodzi o skuteczniejszą grę zawodników, natomiast nie mogłem znaleźć nigdzie szczegółów tej opcji.

Pozdrawiam wszystkich, życzę powodzenia w drugiej połowie i mam nadzieję że druga połowa będzie równie dobra jak pierwsza

This Post:
00
90085.932 in reply to 90085.929
Date: 8/18/2009 1:18:27 PM
Overall Posts Rated:
112112
Niech Ci serwery BB przyjemne w obyciu będą podczas tej mordęgi ;)

This Post:
00
90085.933 in reply to 90085.931
Date: 8/18/2009 1:22:46 PM
Overall Posts Rated:
170170
bonus pojawia sie gdy druzyna przeciwnika zlapie 4 faule w danej kwarcie. kazdy kolejny faul poczawszy od piatego powoduje rzuty wolne u Twoich zawodnikow :)

From: MuzG
This Post:
00
90085.934 in reply to 90085.914
Date: 8/18/2009 2:20:05 PM
Overall Posts Rated:
3030
Bardzo proste i krótkie pytanko (możliwe, że już było ale nie znalazłem nigdzie indziej)

Czy entuzjazm jaki drużyna posiada pod koniec danego sezonu "przenosi się" na nowy sezon, czy też drużyna startuje w nowym sezonie ze zresetowanym entuzjazmem (np. 5) ????

Z góry dziękuje za odpowiedź

This Post:
00
90085.935 in reply to 90085.928
Date: 8/18/2009 2:23:32 PM
Overall Posts Rated:
1717
Co do Klaczyńskiego i Grelewicza...Podobnie jak kozlik4 uważam, że całkiem zgrabny PF mógłby być przede wszystkim z Klaczynskiego...Pod koszem ma perspektywy, a u góry wszystko takie, że stosunkowo szybko można się przenieść na coraz wyższe poziomy...Grelewiczowi brakuje JS i to może mu ciążyć...Druga sprawa, że dotychczas pomijałeś wpływ potencjału. Zakładałeś, że w wieku 21 lat, kiedy zląduje już w kadrze będzie nadal równie mocno trenował - niestety jako wieloletnia gwiazda mógłby się po kolejnych 2-3 skokach totalnie zatrzymać...Tu jest właśnie być może kolejny atut przemawiający za pozycją PF - wzór nie bierze pod uwagę poziomu OD, a na parkiecie na pewno się on przyda...W ten sposób można by darmowo podwyższać jego jakość i nadal mieć szanse na kadrę...Przydałby się jednak z sezon JS,OD,DV, w proporcjach zależnych od postępów...

Niezbyt mam czas więc szybciutko tylko to co najważniejsze Grelewicza i Klaczyńskiego mogę oddać komuś mogę trenować też według wskazań. Jeśli chcecie z niego zrobić PF ok nie ma problemu. Ewentualnie mój wyjazd i oddanie go do Juniorru też nie robi problemu ( ten sam poziom trenera, również deklarował chęć treningu pod kadrę ). Tylko proszę o jedno konkretny plan treningu dla obu ( z ewentualną opcją rozdzielenia ) tak żeby było widać co chcesz z niego stworzyć. I jeszcze jedna mała prośba jeśli byście chcieli zrobić z Klaczyńskiego gracza ultra defensywnego trzeba mu znaleść parę , ponieważ granie jednym ultra defensywnym zawodnikiem nie ma sensu. Od biedy ja mogę kupić drugiego 18 latka.

Pozdrawiam

Advertisement