BuzzerBeater Forums

BB Poland > [U21-REQUIREMENTS] - czyli wymagania dla kadrowiczów U21

[U21-REQUIREMENTS] - czyli wymagania dla kadrowiczów U21

Set priority
Show messages by
This Post:
00
118602.96 in reply to 118602.95
Date: 11/14/2009 2:21:05 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Nie śledzę specjalnie forum, bardzo duży tu bałagan.

Wyrywkowo przejrzałem sobie wątek o meczu z Francją bo zobaczyłem, że gramy już w dalekiej fazie. Zobaczyłem tam posta któregoś ze skautów, który napisał, że pensja zawodników w U21 staje się już problemem.

A ogłoszenie o tym, że będzie można zmieniać krycie w obronie pojawiło się 6 dni temu. Więc wcześniej nie mogłem nic o tym pisać bo do teraz nie było sensu trenować OD podkoszowym kosztem ID i analogicznie obwodowym ID kosztem OD. Wtedy ten pomysł nie miałby sensu. Po ogłoszeniu ma.

Połączenie tych dwóch rzeczy (zapowiedź zmian oraz problem wysokich pensji) spowodowało, że pojawił mi się u mnie oczywisty pomysł obniżenia pensji i napisałem go w tamtym wątku. A potem zajrzałem do tego wątku bo tytuł wydał mi się intrygujący - fajnie wiedzieć, jak powinni wyglądać najfajniejsi zawodnicy, czyli reprezentanci i jak ich trenować i myślałem, że tutaj to zobaczę. I powtórzyłem pomysł, bo zdziwiłem się, że nikt go już wcześniej go nie zapodał. Tyle. Nie byłoby ogłoszenia o zmianach nie byłoby moich postów.

This Post:
00
118602.97 in reply to 118602.91
Date: 11/14/2009 2:23:03 PM
Overall Posts Rated:
6363
tylko czy C z OD=20 dalej będzie miał pozycję domyślną C
Wg. kalkulatora zdecydowanie tak.

SG z ID=20 to dalej będzie SG
Nie. Tak jak napisałem to będzie SF, dlatego ma wyższą pensję.

Wiem że wytrenowanie takich graczy jest raczej niemożliwe i wcześniej BBcy wycofają się ze zmian, ale musisz przyznać że różnice w pensjach skłaniają do dyskusji :)

This Post:
00
118602.98 in reply to 118602.96
Date: 11/14/2009 2:24:18 PM
Overall Posts Rated:
299299
pomysł niewątpliwie jest ciekawy, jak większość twoich pomysłów :) a Cyryla nam do kadry wyhodujesz? :D

From: m4ti_

This Post:
00
118602.99 in reply to 118602.94
Date: 11/14/2009 2:26:22 PM
Overall Posts Rated:
2121
Oj dawno nie było prawdziwej dyskusji na forum, cieszę się, że można o tym merytorycznie porozmawiać;]

Po pierwsze:
Ale za to jak już ID będzie miał wytrenowane no to wtedy zaczyna się bajka. Wystawiamy zawodnika jako PG trenując skille ofensywne ale w obronie ustawiamy go jako C. I już tą obronę wykorzustuje w pełni. Po dociągnięciu skilli ofensywnych mamy pięknego atakującego PG / broniącego C ale pensję ma 3 razy niższą ;-)

Kto będzie krył na PG? Jakiś leszcz co ledwo chodzić umie nie mówiąc już o kozłowaniu?

Wy tutaj za bardzo wgłębiliście się w matematykę i rozkład tych cyferek w pensjach i omawianiem nie tak istotnych problemów. Może masz i rację, sam zaciekawiłem się bardziej i zastanowiłem na temat tego co tutaj nam prezentujesz, no i załóżmy, że masz rację, że pensja jest miejsza, zawodnik może dłużej trenować no ale co z tego??? Kto takiego zawodnika stworzy? Kto się poświęci?
Moim zdaniem główne problemy to:
1. Taki zawodnik trenowany tym systemem nie bezużyteczny dla u-21 moim zdaniem, bo uwierz mi, że wzrost ma wpływ na szybkość treningu OD/ID, Leszek jest tego w 99% pewny a ja w 100%. Obserwacja tego treningu od 3 sezonu mi w tym pomogła. Załóżmy, że taki gracz SG ma ID na 3 lvl, OD na 6, taki jest najczęstszy przypadek na tej pozycji. Według Twojego pomysłu trenujemy mu ID od początku, czyli załóżmy, że skoki są co 2,5 tygodnia. Co powinno dać 5-6 skoków w sezonie. Czyli już ID nam wędruje na 8 poziom, więc według Twego pomysłu to za mało więc jeszcze potrzebuje 5 tygodni na poprawę ID do 10 lvl + około 8 tygodni na poprawę OD na 10 lvl również. Straciliśmy już prawie 2 sezony na treningu a ten zawodnik nadal jest cienki. Został sezon na trening ofensywy no ale zbyt wiele się tu nie zdziała no chyba, że wyjątkowo "różowy" jest taki zawodnik.
2. Kto ma najlepszych graczy z draftu? 5,4 no i 3 ligowcy. Ilu jest (bez urazy oczywiscie) kompetentnych graczy, których przekonamy, że taki trening jest opłacalny? 3-4? Mało! Niektórych jest trudno namówić na normalny trening a co dopiero jak przez 3-4 sezony mają wegetować w swoich ligach? Managerów w niższych ligach którzy trenują przyszle gwiazdki napędza to, że z po 2 sezonach w swoich ligach ich zawodnik sieje postrach. Widzą postęp i to ich motywuję do dalszego treningu. Tutaj czegoś takiego by nie było.

Nie myśl, że ja tutaj chcę Cię atakować czy coś, bo tak jak wspomniałem, Twój pomysł mi się podoba bardzo ale nie jest do zrealizowania.
Masz rację, że należy myśleć o NT i nie wykorzystujemy potencjału zawodników przez pensje, o tym już wspominał al_said który ostatnio jest jeszcze rzadziej na forum niż ja:P, warto to wsystko przemyśleć ale uwierz mi, że do wszystkiego należy mieć odpowiednich ludzi, którzy zaufali by a cięzko Ci będzie uzyskac takie zaufanie w niższych ligach, bo wątpie aby ktoś z II i PLK podjął się trenowania OD u centra... zresztą się nie dziwię.

This Post:
00
118602.100 in reply to 118602.96
Date: 11/14/2009 2:32:49 PM
Overall Posts Rated:
112112
Ano więc na tym etapie dyskusji dostrzegam po raz kolejny powielający się błąd -> zbyt optymistyczne założenia odnośnie głównego elementu tej układanki, czyli trenującego...

Sam się na tym pewnie trochę przejechałem, później zrobił to Mysza...Teraz Ty opierasz wszystko na tym, że 1. ktoś będzie Cię słuchał 2. ktoś będzie trenował niezgodnie z pozycją nadaną w momencie urodzenia 3. ktoś będzie trenował pełnym i optymalnym cyklem dla reprezentacji...

Tu naprawdę psychologa potrzeba, a nie matematyka :)

Last edited by Żegnalski_Jestem (playing epilog) at 11/14/2009 2:33:22 PM

This Post:
00
118602.101 in reply to 118602.98
Date: 11/14/2009 2:35:12 PM
Overall Posts Rated:
12061206
ciężko będzie, ale rzeczy trudne robimy od ręki a niemożliwe zajmują trochę więcej czasu.

This Post:
00
118602.102 in reply to 118602.100
Date: 11/14/2009 2:35:58 PM
Overall Posts Rated:
2121
o tym właśnie napisałem;p
chyba, że My doświadczeni managerowie się takim treningiem zajęli;] no ale wtedy 3 liga max:D

From: repta2

This Post:
00
118602.103 in reply to 118602.101
Date: 11/14/2009 2:37:33 PM
Overall Posts Rated:
1414
Pierwszym problemem tego pomysłu jest przekonanie ludzi, ale chyba ważniejszym problemem jest to, że nie wiemy tak na prawdę jak to wszystko będzie działać i takie pisanie teraz mija się z celem bo nie mamy pewności czy nasze wywody mają sens....radziłbym trochę poczekać sprawdzić i potem możemy wrócić do tematu.

This Post:
00
118602.104 in reply to 118602.102
Date: 11/14/2009 2:44:18 PM
Overall Posts Rated:
112112
Za długie napisałeś i najpierw odpisałem, a dopiero wtedy przeczytałem Ciebie ;P

Mi w tym sezonie idzie tak świetnie, że przełamię stereotypy i zacznę na złość pokazywać, że w PLK też można trenować C na PG ;) Zresztą w drugiej lidze już nie takie rzeczy się robiło :)

From: B.B.King

This Post:
00
118602.105 in reply to 118602.99
Date: 11/14/2009 2:47:38 PM
Overall Posts Rated:
12061206
Kto będzie krył na PG? Jakiś leszcz co ledwo chodzić umie nie mówiąc już o kozłowaniu?

Nie rozumiem. Każdy zawodnik po promowaniu jest słaby.

Wy tutaj za bardzo wgłębiliście się w matematykę i rozkład tych cyferek w pensjach i omawianiem nie tak istotnych problemów. Może masz i rację, sam zaciekawiłem się bardziej i zastanowiłem na temat tego co tutaj nam prezentujesz, no i załóżmy, że masz rację, że pensja jest miejsza, zawodnik może dłużej trenować no ale co z tego??? Kto takiego zawodnika stworzy? Kto się poświęci?

A jaki to problem? Kto teraz poświęca się trenując zawodników z pensją ponad 100 tysięcy? Czy może to nie jest poświęcenie. A poziom kadr dorosłych przecież będzie rósł. Teraz Wiśnia ma 400 tysięcy, jak w kadrze seniorów będą grali 28-latkowie to takie i wyższe pensje będą na porządku dziennym.

Kto wtedy się poświęci?

Myślę, że prędzej znajdziemy chętnego do treningu OD u Centra z pensją 100 tysięcy niż chętnego do trenowania ID Centrowi z pensją 400 tysięcy ;-)

bo uwierz mi, że wzrost ma wpływ na szybkość treningu OD/ID, Leszek jest tego w 99% pewny a ja w 100%. Obserwacja tego treningu od 3 sezonu mi w tym pomogła

Skoro obserwacja wymagała aż 3 sezonów i selekcjoner nie ma 100% pewności a w oficjalnym poradniku napisanym przez GM-a też nie jest to zaznaczane, to wynika z tego, że jeśli opóźnienie faktycznie jest, to nie jest duże. Mniejsze niż spowolnienie po osiągnięciu potencjału.

Załóżmy, że taki gracz SG ma ID na 3 lvl, OD na 6

To weźmy takiego, który ma na odwrót - proste. Od teraz widzimy ID czytamy OD. I na odwrót ;-) Jak patrzę jacy przypadkowi rodzą się zawodnicy to dochodzę do wniosku, że każda kombinacja jest możliwa. Widziałem podkoszowych losowanych z czarnym jednym podkoszowym skillem i różowym obwodowym. I na odwrót.

Masz rację, że należy myśleć o NT i nie wykorzystujemy potencjału zawodników przez pensje, o tym już wspominał al_said który ostatnio jest jeszcze rzadziej na forum niż ja:P, warto to wsystko przemyśleć ale uwierz mi, że do wszystkiego należy mieć odpowiednich ludzi, którzy zaufali by a cięzko Ci będzie uzyskac takie zaufanie w niższych ligach, bo wątpie aby ktoś z II i PLK podjął się trenowania OD u centra... zresztą się nie dziwię.

Bo jeszcze nikt nawet nie miał możliwości ustawić Centra w obronie jako PG w meczu ligowym ;-)
Ogłoszenie pojawiło się tydzień temu, wczoraj pojawił się pomysł, jeszcze po prostu nikt o tym nie pomyślał.

Poza tym takie granie wymaga pary zawodników. Podkoszowego z OD oraz obwodowego z ID, których by się przestawiało na pozycjach w obronie. W klubie od razu będzie to ciężkie do zrobienia. Natomiast do kadry o wiele łatwiejsze, bo każdy zawodnik trenuje w innym klubie. A w klubie (który gra 18-latkiem) dosyć łatwo znaleźć zawodnika, który go zastąpi w obronie. Wystarczy wybrać na TL i można znaleźć pełno obwodowych (na niskich skillach), którzy nie mają OD a mają wyższe ID. W piątej lidze jak znalazł taki zawodnik może zastępować centra w obronie.

This Post:
00
118602.106 in reply to 118602.104
Date: 11/14/2009 2:49:37 PM
Overall Posts Rated:
299299
Za długie napisałeś i najpierw odpisałem, a dopiero wtedy przeczytałem Ciebie ;P

Mi w tym sezonie idzie tak świetnie, że przełamię stereotypy i zacznę na złość pokazywać, że w PLK też można trenować C na PG ;) Zresztą w drugiej lidze już nie takie rzeczy się robiło :)

oddajesz mecz ze mną walkowerem? :D chcesz spaść za mnie? :D

Advertisement