Sutra nasu mladu repku ocekuje jedan izuzetno tezak duel. Naime, igramo sa selekcijom Australije, 16. ekipe svijeta, koja je u ovom utjesnom turniru zauzela 27. poziciju. S obzirom da smo mi odigrali jedan izvanredan turnir i zavrsili kao sestoplasirani, mislim da smo mogli dobiti i nekog lakseg protivnika u ovoj fazi.
Australska BB zajednica je jedna od vecih u BBu i prilicno je aktivna. Broje oko 410 clanova. U nekoliko zadnjih sezona su poceli da ostvaruju dobre rezultate u seniorskoj konkurenciji, sto su krunisali plasmanom na SP prosle sezone. Njihova U21 reprezentacija je osvojila dosta odlicja u svojoj historiji ali se nikad nije okitila zlatom. Imaju tri srebra i cetiri bronze u Aziji.
Dosad su izgubili dvije utakmice u ovoj sezoni, i to od Turske i Singapura. Za razliku od njih, nasi momci su izgubili samo jednom, i to u CT vs TIE mecu protiv jedne velike BB sile - Njemacke.
Australci su nesto jaci od nas na centarskim pozicijama i to im je glavna prednsot u ovom mecu, ali i mi imamo svoje adute u vidu izvanrednih bekova. Taktike su takve da favorizuju centre, ali se nadam da ce nas protok lopte uciniti svoje.
Kapiten selekcije BiH, Ivan Kostadinovic, je izjavio:
"Osjecam se izvanredno, u odlicnoj sam formi i naravno da cu dati sve od sebe. Vrlo je tesko spremati ispite na Elektrotehnici i ozbiljno se baviti kosarkom ali moje je da se maksimalno angaziram. Pricao sam sa kolegom Nimcevicem, koji je godina poslije mene, i ima ozbiljne probleme. Roditelji mu prijete da ga nece vise podrzavati a to se sve odrazilo i na formu. Sef Kenny nas sprema i motivise za mec kao da je posljednji. Moram priznati da nisam gled'o Australce ali sam cuo da igraju dobro. Oni imaju imperativ pobjede ali tek u dvorani cemo vidjeti koliko ko moze..."
Selektor, King Kenny, je dodao:
"Australci su pametni i opasni, kosarkaska su sila. Medjutim, primijetio sam da slabo brane pick'n'roll i tu mozemo traziti svoju sansu. Nadam se da ce publika u Skenderiju doci u velikom broju i uvelicati ovaj spektakl."
Mec pocinje sutra u 18.40, dodjite i podrzite ove mlade momke koji izvanredno predstavljaju svoju domovinu.