Po mojemu to tak powinno wyglądać.
Pierwsze trzeba odpowiedzieć sobie na pytania: czy chcemy mieć sukcesy w U21 i w NT czy tylko w jednej? Zakładam, że chcemy królować w obu kategoriach.
Czy doświadczenie zawodnicy dostają za grę w U21? Z tego co wiem to nie.
W takim razie U21 nie musi przygotowywać grajków do NT. Zawodnicy do NT powinni być od małego już trenowani i muszą oni mieć jak najwyższy potencjał.
W U21 prawie nie da się wytrenować boków bo nie ma na to zbyt dużo czasu. Jeśli trafia się młokos z dobrymi bocznymi skillami to super. Nie ma ich trudno główne trzeba ładować ile wlezie. Potencjał dla U21 wystarczający jest Supergwiazda dla centrów, a dla obwodowych nawet allstar może wystarczać przy mądrym prowadzeniu. Ci zawodnicy mogą być trenowani pod U21 i nie koniecznie muszą grać w reprezentacji później.
Zawodnicy z wyższymi potencjałami powinni być już bezpośrednio pod NT trenowani.
Trening powinien być ustawiony pod taktyki.
Tego właśnie mi trochę brakuje w naszej kadrze. Nieważne co gramy w ataku i obronie grają ci sami zawodnicy.
Wszystko powinno być zbalansowane pod konkretnego przeciwnika.
Jeśli przeciwnik gra w ataku pod kosz, a my chcemy atakować z obwodu, to potrzebni nam są podkoszowi z maksymalnymi skillami: obrony pod koszem i bloków, później zbiórek, reszta skilli jest im nie potrzebna
i obwodowi mający maksymalne skille rzutowe i jak najwięcej obrony pod koszem kosztem obrony na obwodzie.
Nawet powiem więcej w tym przypadku obrona obwodowych pod koszem jest ważniejsza niż zbiórki całej drużyny.
Jeśli my chcemy atakować spod kosza a przeciwnik z obwodu to potrzebni są nam środkowi z max skillami: rzut z bliska, wejście pod kosz, i mający jak najwięcej obrony na dystansie,
a obwodowi wtedy nie potrzebują skillów rzutowych zbytnio bo i tak mało będą rzucać tylko potrzebne jest obrona na obwodzie na maxa podania i kozłowanie.
Także w NT w takiej sytuacji powinno byc około 30 zawodników. I każdy może się przydać pod konkretnego przeciwnika.