)
Co zaś do planów trenowania tylko głównych pod U21. Od ostatniej dłuższej dyskusji w tym temacie myślałem nad rozwiązaniem i wyszło mi, że skoro problemu pensji nie ma być, to niech się w takim razie nie okaże, że pojawi się już w NT. Zatem ja nie mam nic przeciwko jeździe z głównymi na maxa. Stąd tylko postulat, aby w bazach zostawali naprawdę tylko tacy graczy, którzy po wyjściu z U21 mieli boki takie (5-7) aby był naprawdę sens je podciągać. Podciąganie z niższych to już tylko sztuka dla sztuki i zabawa dla masochistów, farmerów i tego typu tworów. Jeśli tego nie będzie (przypadkiem bądź nie) okazać się może, że liderem U21 będzie jakiś golas, którego na siłę będzie trzeba nagle rozwijać pod NT w bokach, których nigdy nie miał...
Szefciu czekałem, aż włączysz się do dyskusji:).
Tyle mądrych rzeczy zostało napisane, ja tylko trzymam kciuki, żeby to nie była taka kolejna sztuka dla sztuki;). Albowiem wątków z podobną zawartością było już wiele.
Z zacytowanym powyżej fragmentem Twojej wypowiedzi w pełni się zgadzam i popieram. Możemy dyskutować o podciąganiu boków i w kilku wypadkach będzie miało to sens już w U21, jednak trzeba zdecydować co warunkuję taką decyzję. Potencjał czy stan boków? Lub też oba te czynniki naraz?
Ja to widzę tak:
1. Znamy mniej więcej wartośc wartość pensji przy jakim blokuję się dany potencjał.
2. Dla poszczególnych pozycji wiemy lub się dowiemy czy i dla jakiego potencjału blok osiągamy już w czasie gry i treningu zawodnika dla u21.
3. Jeżeli np. wiemy żę potencjał wieloletnia gwiazda blokuję sie przy 100-120k, i z obliczeń wychodzi na że blok złapiemy w wieku 21 lat, to moim zdaniem nie ma co patrzeć na boki tylko wymaksować to co najważniejsze. Przecież taki zawodnik i tak zwykle nie ma i nie będzie miał szans na NT.
Dlaczego nie patrzeć na bok?
Bo już w czasie draftu podzieliśmy grajków w następujący sposób:
a. skile główne - średnia 6-7, lecz słąbe i niższe boki z uwzglenieniem jak bardzo niskie mogą być.
Owszem wyjdzie niedorozwinięty "mutant", ale tacy, szczególnie w u21 mają rację bytu.
b. Skille główne -średnia 5-7, lecz wyższe boki. W tym wypadku cieszymy się, że są ;).
4. Dla potencjałów wyższych, MVP(?)/HOF/LK w górę robimy taki sam podział jak przedstawiłem wyżej, lecz w tym wypadku można a dla niektórych trzeba już w czasie gry w u21 podciągnąć o bokach. Które i o ile to niech wyjdzie w praniu,lub też w zależnośći od tego jak te boki się kształtują.
Co nam da wg mnie taki system
Mamy graczy z wysokim potencjałem (MVP itd. ), niektórzy jak na swój wiek wymaksowani w głównych skillach, lecz nadal mogący trenować oraz słabszych troszkę w głównych skillach, lecz rekompensujących to rozwiniętymi bokami i też nadal mogących trenować.
Na koniec, ponownie apeluję do selekcjonerów, aby założyli na wszystkich forach polski czerwony wątek z najważnieszymi wytycznymi i wiadomościami o kadrze. Taki wątek może okazać się bardzo pomocny i również zaoszczędzić pracy skautom, a ich skrzynkom pocztowym masy spamu z pytaniami typu : czy mój 20 latek nada się do kadry u21?".
Last edited by Czesław at 2/18/2010 12:33:40 PM