Já už nikoho nechytím, protože nejsem GM. Za ty nervy, vyhrožování a neuvěřitelné množství času mi to opravdu nestojí. Každopádně si myslím, že jakákoliv dohoda je prasárna. Pusť mi zápas a koupím ti hráče, nebo se dva týmy v lize domluví na spolupráci v draftu atd, ale ať si každý dělá co chce. Já jsem to nikdy nedělal a nebudu si tak kazit radost z případného úspěchu. Ještě k tomu čtení pošty. Velmi bych se divil, kdyby nějaké géemko na světě mělo tuto pravomoc. Maximálně autoři hry a ti si to určitě nelajznou, protože kdyby se to profláklo, tak by to byl opravdový průser. K tomu může dojít snad jedině nějakým soudním příkazem, ale takhle se dají číst maily a vlastně úplně všechno.
Jasně, o to jde. Pokud je v designu hry nějaká možnost jak dohodou (zákazanou, povolenou, to je jedno) získat nějakou přímou výhodu (jakou umožňuje třeba mechanismus nálady na BB), tak nemá smysl tyhle dohody zakazovat a nějak hlídat, kdo chce, cesty si vždycky najde, ti naivní se při tom nechají chytit, ale ohlídat to nejde. Pak má smysl to povolit všem a nechat na hráčích, zda jim stoj za to se dohodami zabývat, nebo rezignují na optimální cestu a dohody aktivně vyhledávat nebudou - je na každíém jak hce hrát. Je v pořádku, že ta optimální cesta nese v sobě riziko, že dohodu uzavřete s někým, kdo vám ji nedodrží - je to lepší než kdyby byl mechanismus, který uzavřenou dohodu znemožní porušit, protože pak by to ještě víc znevýhodňovalo ty, kteří dohody uzavírat nechtějí, nemají na to čas, jsou principiálně proti nic, uzavírají jen, když je někdo osloví, uzavírat je nemohou atd..
Další zakulisní dohody - je na designu hry, aby předcházel nežádoucím způsobům spolupráce (ve sportovní hře víc než jinde) a zajistil, aby k takovým zneužitím nedocházelo. Je to v jejím zájmu, aby neprobíhalo blatantní očividné obcházení herních mechanismů, protože pak jde hra do kopru pro nedostatek zájmu standardnímch hráčů. Co oči nevidí... Jiank ať si hraje každý jak chce v mezích pravidel, každý má právo zvolit si jak bude hrát a jak bude využívat možností daných hrou omezených pravidly. Pokud někdo chce hrát kapřík ligu a třeba ho to tak baví, je to na něm, když ho to baví, nesmí tak získavat výhody odrazující další hráče od hry a nesmí obcházet pravidla více účty apod., pokud najde díru v pravidlech, je to chyba designerů dané hry, dřív nebo později se najde někdo, koho jeho morální zásady či role playing nezastaví. Jako příklad může na BB posloužit třeba onen nechvalně proslulý ročník B3, kde oba finalisté do poslední chvíle boostovali své soupisky za peníze bidnutí na jejích hráče a který vedl ke změně pravidel B3. Nebylo to nic proti pravidlům, ale to soutěž to posunulo někam, kde neměla být, spíš do podoby recese než plnohodnotného finále.