Nieco zwalniają, ale tak jest z każdym rokiem. Wybitni zawodnicy są trenowani nawet do 29-30 roku życia, ale to przeważnie kadrowicze lub zawodnicy, którzy łapią resztki treningu dla dwóch pozycji przeznaczony dla innych graczy (zbiórki, 1 na 1, rzuty z wyskoku).
Progres będzie, o to bym się nie bał. Ale... z takim dołem trening IS i ID nie ma sensu. Dlaczego? Gracz nie będzie dużo lepszy, a nawet jak skoczy po 2-3 skille w IS oraz ID jego wartość rynkowa dużo się nie zmieni. Ważny jest także wzrost jeśli chodzi o trening ID - im zawodnik niższy, tym ciężej. Jeśli chodzi o korelację IS i wzrost, ja osobiście nie zauważyłem różnicy między 183 a 201 cm. Ja osobiście dobiłbym gościowi podania do poziomu tak 9-10 i sprzedał, póki gość jest młody. ;)
Skoro masz sentyment, to ciężej Ci będzie podjąć decyzję, ale możesz zrobić tak jak ja: sprzedajesz swojego gracza i na stare lata gdy będzie na liście transferowej odkupujesz go z powrotem; gorzej jeśli właściciel zbocieje, przez to zawodnik może iść przymusowo na emeryturę i już go nie odkupisz za żadną cenę.