W V lidze spokojnie starczy Ci lvl 2 ze specjałką "Popularność". Myślę, że utrzymanie nie będzie kosztowało fortunę, jak i zatrudnienie takiego personelu, chociaż w sumie na lvl 1 mógłbyś w V lidze sobie grać, powinien starczyć.
Jeśli chodzi o draft, to uważam, że wszystko zależne jest od ilości pkt. jakich posiadasz. Jeżeli masz chociaż z 10, to może uda Ci się coś złapać po prostu strzelając. Widząc jakiegoś gracza 18 lat, który ma chociaż 4* umiejętności, możesz go skautować za 2 pkt. draftu, gdzie poznasz jego potencjał, oceną literową i coś tam jeszcze chyba (nie pamiętam za bardzo ;)). Od 4 wzwyż jest ok (4 piłki to wieloletnia gwiazda lub supergwiazda, a 5 piłek MVP, historyczny zawodnik lub legenda koszykówki).
Jeśli masz koło 5 pkt. nie wiem czy jest sens je wydawać... może akurat uda Ci się coś złapać ciekawego, a w V lidze łatwo jest złapać jakiś mega talent (o ile znajduje się na liście draftu), bo inni menadżerzy albo się nie logują, albo nie inwestują lub nawet dopiero rozgryzają o co chodzi, i nie do końca wiedzą co z czym się je.
Jeśli byłbym na Twoim miejscu to nawet przy minimalnej ilości pkt. próbowałbym coś wyskautować, jednak bez zużywania 2 pkt. na potencjał. Na trening młodzieży przez jakiś czas 2-3 piłki potencjału starczą, ale ważne żeby skautowany miał 18 lat, bo w sezon dobrego treningu spokojnie przegoni tego nawet najlepszego (wg umiejętności). Aha, piłek umiejętości mniej niż 3 nie bierz, 4 jeszcze w miarę, a 5 to już jest fajnie.

Podsumowując, inwestuj w draft na chybił trafił, bierz na samą górę tych z 5* um. później 4, a reszta jak najniżej. Możesz nawet dać 40k, żeby uzyskać 4 pkt. do skautowania i zwiększyć swoje szanse na znalezienie chociaż jakiejś fajnej "gwiazdy".
Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam.