Nem tudom, hogy ide kell-e írnom, vagy az offtopicba, de elfér itt is talán.
Nézzétek, megértem a lokálpatriotizmust valahol és a hazafiságot, és amit írok, az természetesen nem ellenetek szól, de van ennek más nézőpontja is. És írom ezt úgy, hogy baromira sportszerető ember vagyok, legalábbis azt szeretem, amit érdemes is szeretni...
Amióta dolgozom, az utolsó fillérig minden adót megfizetek a magyar államnak, és őszintén megmondom nektek, hogy zsigerből undorodom attól, hogy ezt az állam (nem érdekel, hogy közvetlenül vagy az önkormányzatokon keresztül támogatás címén átmosva) abszolút pénznyelőkre költi el, amikor rohad szét körülöttünk az ország. Na a foci, az pontosan ilyen, kezdem már nagyon unni, hogy ez a pénz (és nem csak az enyém, hanem nyilván más adófizetőké is), léhűtő, képzetlen, sportteljesítményt még csak hírből sem ismerő, érdemtelenül az újságok címlapjain díszelgő (és még sorolhatnám) légiósokra és "soha sem lesz belőle semmi" őstehetségek túlfizetett gázsijára megy el. A menedzselést hírből sem ismerő, túlfizetett (és a feladathoz mérten igencsak gyorsan szaporodó és exponenciálisan bővülő létszámú) ál-vezetői rétegről már nem is beszélve. Mert most ez van. Kicsit már kezd röhejes lenni az, hogy sorozatosan dől ki a szenny mindenhonnan, és ami a legkevésbé sem tud meghatni, az az, ha egy klub bejelenti, hogy nem tudja fizetni a játékosokat és a légiósok meg azzal fenyegetőznek, hogy elmennek, ha nem kapják meg a jussukat. Menjenek... Meg a többi is... Ehelyett mi van? Megy mindenki az államhoz a markát tartani, az meg persze szórja a nem létező, hitelből összeharácsolt pénzt mindenkinek, aki csak nagyobbat tud nyalni. Minél nagyobb a bukta, és a felelőtlen finanszírozás, állambácsink és a nagylelkű önkormányzatok szíve annál gyorsabban lágyul meg, és rögtön beköszönt a kánaán, legalábbis a következő megmentő jellegű pénzszórásig. Mert az eljön, és el is fog mindig jönni.
Tévedés ne essék, nem csak a zalaegerszegi címlapsztorik nem tudnak már meghatni (legfőképpen ez a "titkos befektető" sztori tetszik, amiben bőven benne van, hogy kacsa az egész, csak porhintésnek dobták be a médiába, hogy az állami tortából minél nagyobbat lehessen kiszakítani, garanciákat szerezni a nagy semmire, stb.).
Márpedig ami nem életképes, annak mennie kellene, és márpedig végleg. Azt nem látják be az illetékesek, hogy amiben az állam mocskos keze benne van, és rohad szét a korrupciótól, oda értelmes, magára valamit is adó magánbefektető az életben nem teszi be a lábát, nemhogy még a saját anyagi létét és a befektetését kockáztassa egy soha meg nem térülő bizniszben.
NB I bővítés??? Jaj, mamám, még több pénznyelő...
Tévedés ne essék, nem akarom én felszámolni a honi focit, csak azt szeretném, ha végre az a néhány életképes klub maradna, amelyik bírja (és a magántőke ezekben koncentrálódna fel, nem pedig 10000 apró darabra oszlana szét), és akkor talán lehetne itt csinálni egy Svédországot vagy egy Svájcot, ahol a honi bajnokság elvan, ahogy van, válogatott szinten pedig oda-odaérnek a világversenyekre, mert abban a bizonyos, finanszírozható rétegben kitermelődik az a tehetséges réteg, amely aztán elmehet külföldre 16-17 évesen, mert ott már rég belátták hogy otthon sosem fog megtanulni focizni. Na meg persze agyonköltekezni sem szeretnének rájuk (nem is kell, Magyarországon sem). Totális tévhit az, hogy megszűnne a tehetséggondozás, a fiatalok nevelése amiatt, hogy kirázódnak a rendszerből a nem odavalók. Nahiszen...
Kövezzen meg nyugodtan, akinek a lelki világába tiportam, bocs, tényleg...